
גיליון 676 * ז' אדר ב' תשע"ו * 17.3.2016 * עורכת ראשית; סיגל בן-ארצי * דוא"ל: [email protected] * טל': 03-6354484
דו"ח הלמ"ס על מספר התלמידים בכיתה מצביע מיהן הערים ההומוגניות בישראל
נס ציונה וגבעתיים הן הערים בעלות מספר התלמידים הגדול ביותר בכיתה. מה זה אומר? בדיוק מה שחשבתם
מאת: מערכת קו לחינוך
לאחרונה פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דו"ח על מספר התלמידים בכיתות בישראל. הדו"ח התייחס לשנת הלימודים תשע"ד – 2013-2014. בחינוך היסודי למדו בממוצע 27 תלמידים בכיתה, בחטיבות הביניים 28.2 תלמידים ובחינוך העל יסודי 26.8. בחינוך הערבי ממוצע התלמידים לכיתה גבוה מהעברי בפער של נקודה שלמה – 28 לעומת 27.
אולם הנתונים המעניינים ביותר בדו"ח היו לגבי היישובים שבהם מספר התלמידים בכיתה היה הגדול ביותר או הקטן ביותר. בחינוך היסודי, הערים שבהן ממוצע התלמידים לכיתה היה הגבוה ביותר היו נס ציונה – 31.1 וגבעתיים – 30.2. במגזר הערבי הייתה טייבה בעלת הממוצע הגבוה ביותר – 30.9 תלמידים בכיתה. ממוצע התלמידים הנמוך ביותר בחינוך היסודי נמצא בבית שאן – 18.3, אופקים – 21.4 וצפת – 21.4.
7 מבין 10 הערים בעלות הממוצע הגבוה ביותר בכיתות א' משתייכות למגזר הערבי. גודל הכיתות נובע ממספר משתנים, כמו אכלוס – גידול חיובי או שלילי, מיצוב מבני, מגזר – כמו דתי או חילוני, רמה סוציואקונומית ועוד.
אז מה אומרים הנתונים? בין היתר שייתכן ונס ציונה וגבעתיים הן הערים ההומוגניות ביותר בישראל, אבל גם שכנראה יש בהן אוכלוסייה שאינה צורכת כיתות קטנות – למשל, פחות דתיים, כיון שבמגזר זה יש הפרדה בין בנים לבנות, פחות אוכלוסיות חלשות – שצורכות כיתות קטנות יותר, סלי טיפוח, חינוך מיוחד ועוד. אבל כדי לקרוא נכון את המפה ראוי גם להתבונן בערים שבהן מספר התלמידים הנמוך בכיתה – בית שאן, אופקים וצפת.
ההשכלה הגבוהה בישראל – האם הפערים שבין היהודים לערבים מצטמצמים?
מאת: מערכת קו לחינוך
דו"ח עמותת סיכוי, שבחן את ההשכלה הגבוהה בישראל – תחת הכותרת "ייצוג הערבים בהשכלה הגבוהה בישראל", מציין כי הפערים בין מספר הערבים ליהודים באקדמיה גדולים יחסית לחלקם באוכלוסייה. כך רק 4.4% מהסטודנטים הם ערבים, בעוד שיהודים ואחרים מהווים 95.6% מהלומדים. הדו"ח אמנם מ-2012, אולם נתונים מדו"ח ה-OECD האחרון, שיצא לאור ב-2015, מעידים כי ייתכן ולא חל שיפור בתחום זה בשנים האחרונות. 1. באופן כללי ישנה ירידה של אחוז אחד בלומדים להשכלה גבוהה – מ-47% ל-46%, בעוד שבעולם ישנה מגמה של עלייה; בקנדה – 58%, ברוסיה – 58%, בדרום קוריאה – 68%, באנגליה – 49%. 2. הדו"ח מציין שבישראל הפערים בהישגים על רקע מעמד כלכלי ובין יהודים לערבים מהגבוהים בעולם. (המשך בעמ' הבא)
ההשכלה הגבוהה בישראל – האם הפערים שבין היהודים לערבים מצטמצמים?
(המשך מעמ' קודם)
3. בתקציב 2016, בהשוואה לתקציב הקודם, הגידול הכי גבוה הוא בתקציב הישיבות ולימודי היהדות. 4. נתון נוסף שייתכן ומעיד על המגמה; גידול במימון החינוך על ידי משקי הבית – משקי הבית וגופים פרטיים בישראל מימנו ב-2012 11.1% מכלל ההוצאות על חינוך במדינה, לעומת 9.4% במדינות ה-OECD. המימון הפרטי רק הולך וגדל. מימון פרטי שמגיע ממשקי הבית, מעורר חששות לגידול אי־השויון בחינוך. הטבלה שלפניכם, מתוך דו"ח עמותת סיכוי, נותנת תמונה ברורה על התפלגות האוכלוסיות מהמגזרים השונים באקדמיה בישראל.
נחנך מרכז טכנולוגי עתיד חיפה. נחשב לאחד המתקדמים מסוגו בעולם
מאת: מערכת קו לחינוך
לאחרונה נחנך בחיפה המרכז הטכנולוגי של רשת עתיד (בתמונה). המרכז נבנה על ידי משרד החינוך ועיריית חיפה ונחשב לאחד מהמרכזים המתקדמים בעולם מסוגו. המרכז, שמשתרע על פני אלפיים מ"ר, נבנה בהשקעה של 27 מיליון שקלים. במרכז אמצי למידה והמחשה ממתקדמים וחממה מדעית טכנולוגית. התלמידים, המגיעים למרכז מכל מוסדות החינוך הטכנולוגיים בחיפה והצפון, מתנסים במעבדות ובסדנאות, המצוידות בציוד טכנולוגי חדיש. כך חווים התלמידים התנסות מעשית לצד לימודים תאורטיים. לאחר טקס הפתיחה נערך בתאטרון חיפה כנס מרכזי בנושא חינוך טכנולוגי הומניסטי, בו לקחו בו חלק מאות משתתפים, ביניהם בכירי מערכת החינוך, משרד הכלכלה, התעשייה וצה"ל.
בריינפופ – בשביל המורים
באתר בריינפופ תוכלו למצוא יותר מ-850 סרטוני אנימציה קצרים במגוון תחומי דעת, אבל את זה כולם כבר יודעים… מה שאולי חדש לכם הוא שנוסף על הסרטונים, תמצאו בבריינפופ גם מעטפת הוראה-למידה המיועדת לכם – המורים! מערכי שיעור מפורטים, דפי עבודה, כלי למיפוי התכנים שלנו לפי תכניות הלימודים של משרד החינוך, הצעות לפעילויות ולניסויים בכיתה, מאגר שאלות ותשובות, לוח שנה המקשר אירועים שונים בארץ ובעולם ללימודים בכיתה, ועוד!
אז רגע לפני שאתם נכנסים לכיתה, היכנסו לבריינפופ, והכינו את השיעור הבא!
כתובת האתר:www.brainpop.co.il
דוא"ל: [email protected]
טלפון: 03-6878989
יוזמות חינוכיות; פיזיקה וירטואלית וחינוך לצרכנות נבונה
* פיזיקה וירטואלית – השבוע התקיים במכון וייצמן למדע ברחובות אירוע "Particle Physics Master Class", במסגרתו נערכו יום עיון וסדנה מעשית בנושאים "פיזיקה של חלקיקים אלמנטריים" ו"טכנולוגיית מאיץ החלקיקים LHC". במהלך היום נערכה ועידת וידאו בינלאומית בהשתתפות חוקרים ממעבדת המאיצים CERN שבז'נבה. באירוע השתתפו כ-25 תלמידי כיתת הפיזיקה מהתיכון הווירטואלי של מטח.
* התלמידים כצרכנים – במסגרת יום הצרכן הבינלאומי, שחל מדי שנה ב-15 במארס, העלתה המועצה לצרכנות לאתר שלה מערך שיעור לתלמידי כיתות י', העוסק בצרכנות נבונה. מנתוני המועצה לצרכנות עולה כי בשנת 2014 הוגשו לה למעלה מ-40 אלף תלונות, ביניהן גם של בני נוער, על יחס לא הוגן של בתי עסק. במסגרת הפעילות באתר נחשפו התלמידים במהלך השבועות האחרונים לדילמות בתחום הצרכנות. התלמידים התבקשו לומר את דעתם על כל דילמה. למשל, האם על חברת תעופה להעלות את מחיר כרטיסי הטיסה כאשר היא רואה שיש להם ביקוש? במסגרת זו מבקשים במועצה לצרכנות לבחון אלו שיקולים מנחים את בני הנוער בבחירה הצרכנית שלהם. בהמשך התבקשו בתי הספר לדווח למועצה לצרכנות על החלטות התלמידים בהצבעה כיתתית שביצעו לגבי הדילמות שנבחנו. תוצאות ההצבעה הופיעו באתר המועצה לצרכנות ובאתר משרד החינוך כחלק מפרסום אירועי יום הצרכן הבינלאומי 2016.
מצפת תצא בשורה: למידה ניידת פורצת דרך ברב תחומי עמל צפת
מאת: מערכת קו לחינוך
העיר צפת ידעה לאחרונה מחזה יוצא דופן. עשרות מורים מהרב תחומי עמל צפת, ישבו בחצי גורן ליד הדווידקה המפורסמת, והקשיבו לראש העיר, אילן שוחט, שתיאר להם בציוריות רבה את ההיסטוריה המפוארת של צפת – ואף הדגים להם באופן מוחשי את השיר הידוע מתהלוכת ספר התורה של משפחת עבו בערב ל"ג בעומר "אל ראחם על הטף". בהמשך, שלפו המורים את האייפדים ומכשירי הסלולאר שלהם, והתרוצצו בסמטאות העיר העתיקה במשחק ניווט דיגיטלי מרתק "בין הסמטאות" (בתמונה). המשחק שילב קטעי ארכיון קוליים, תמונות היסטוריות, קטעי וידאו נדירים ושפע של אינפורמציה – על חיי היום יום ברובע היהודי בעיר העתיקה במאה שעברה, פתרו חידות, ענו על משימות ואף זכו בנקודות. (המשך בעמ' הבא)
מצפת תצא בשורה
(המשך מעמ' קודם)
עו"ד רוית דום עיני, מנכ"ל קבוצת עמל: "שיתוף הפעולה הפורה בין רשת עמל המובילה חינוך ליזמות, לבין ראש עיריית צפת המקדם תהליכי חינוך דיגיטליים פורצי דרך בעיר, מניב תוצאות מדהימות. אנו גאים מאד בבית הספר שלנו ובמרכז היזמות החדשני הראשון שהקמנו בבירת הגליל, המהווה מודל לחיקוי בארץ ואף באיחוד האירופי".
עופר זפרני, מנהל בית הספר וארז נחמיאס, רכז התקשוב, מובילים מהפך בתפיסת העולם של הלמידה בבית הספר השש שנתי הרב תחומי עמל צפת. מה שקורה בבירת הגליל, הפך להיות מודל לבתי ספר אחרים בעמל ובמחוז צפון כאחד. ומספר על כך עופר, מנהל הרב תחומי עמל צפת ע"ש בגין: "בשנה האחרונה עבר צוות המורים בבית הספר תהליך מדהים, נוצר שילוב מעגלים בין פדגוגיה חדשנית ופורצת דרך של חקר בשילוב טכנולוגיה מתקדמת עם צוות התקשוב הבית ספרי, שימוש באייפדים והתנסות בדרכי הוראה יצירתיות. התלמידים והמורים חוגגים חינוך משמעותי ואילו התוצרים? התוצרים הם פואמה פדגוגית של ממש. את התהליך כולו ליוו צוות המקצועניות של הפדגוגיה ברשת עמל, בניצוחן של גילי אלון ורעות מידד. בפעילות הסיכום החוויתית של השתלמות האייפדים, סיירו המשתתפים ברחבי העיר העתיקה צפת, באמצעות המשחק הדיגיטלי שתכננה רפאלה בלס, בת למשפחת עבו הידועה מצפת, תוך שבדרך הם פוגשים אנשים מרכזיים ומקומות היסטוריים, ומנווטים בין הסמטאות הכחלחלות בטכנולוגיה המתקדמת ביותר ללמידה מבוססת מיקום, ה-Wandering. יבוא על הברכה ראש העיר שלנו, אשר נותן מענה ותמיכה לכל הלמידה פורצת הדרך, ומדרבן את הובלת המהפכה בבית הספר ובעיר הדיגיטלית (בתמונה עם המורים בכיכר הדווידקה).
ארז נחמיאס, רכז התקשוב: הנהלת בית הספר חרטה על דגלה את שילוב התקשוב והקניית המיומנויות של המאה ה-21. אחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר שחווה בית הספר בשנה האחרונה היא שילוב התקשוב של למידת האייפדים, בלמידת החקר והאשכולות. הצוות הפדגוגי והתקשוב שקדו על פיתוח הכשרת מורים יחד עם צוות מוביל מרשת עמל. ההכשרה כללה הקניית כלים טכנולוגיים ושילוב אפליקציות מתקדמות בלמידה. המורים הפכו להיות מנחי ידע בכיתה ומובילים את התלמידים להבניה של למידה רחבת אופקים. הלמידה של היום ברב תחומי פותחת לתלמיד את עתיד המחר.
אורנה קובי, רכזת היסטוריה: "השנה עובר ביה"ס תהליך שילוב משמעותי של האייפד בתהליך ההוראה באמצעות למידה חווייתית, מגוונת ועדכנית. ההשתלמות עברה באווירה נינוחה במיומנות רבה ושילבה התנסות רבה, מה שהעניק לנו ביטחון ומוטיבציה ליישמה בכיתה. במסגרת מפגש הסיום, התנסינו בלמידה ניידת שהועברה לנו בסמטאות העיר צפת באופן חווייתי ומרגש ע"י הגברת רפאלה עבו ילידת העיר. כרכזת ההיסטוריה וכמורה לאזרחות בבית הספר הרב תחומי בצפת מזה 25 שנים, נחשפתי לפעילות מעניינת ומהנה, ששילבה פדגוגיה באמצעות דיגיטציה, מכשירים ניידים וסיפורים אותנטיים המספרים את ההיסטוריה היהודית בארץ ישראל דרך דמויות שורשיות בצפת. הפעילות נעשתה באמצעות משחק וונדרינג , הכולל סיור במקומות מרכזיים בעיר העתיקה , סרטונים ועדויות. המשחק היה מלא קסם והותיר בי רשמים עמוקים שאותם חלקתי בהמשך גם עם משפחתי. לדעתי יש לאמץ את המודל גם ב"יום שיחרור צפת"!
רעות מידד, מדריכת למידה באמצעות אייפדים, מוסמכת אפל (Apd): ״ההשתלמות שפיתחנו והעברנו לצוות המורים בצפת, הייתה ברמה הגבוהה ביותר של הבנת הטכנולוגיה ועולם האפליקציות וחיבורם לשדה הפדגוגי ולמקצועות ההוראה. הדגש בהשתלמות היה על שימוש מושכל באייפדים ככלי המאפשר סגנונות למידה מגוונים, והתנסות מעשית בשטח. השתלמות זו היא ייחודית בארץ וברשת עמל, והותאמה במיוחד למורי צפת ,שהם בעלי אוריינות גבוהה. המורים התבקשו כפרויקט מסכם, לבנות קורס בסביבת ItunesU, ולהדגים בו שימוש בכל אשר למדו. נהניתי מכל רגע".
רפאלה בלס לבית עבו, עורכת תוכן: "היה לי לעונג להשתלב בהכשרה הייחודית של מורי צפת המקסימים, ולחשוב איזה נקודות כדאי לחשוף בפניהם בעיר העתיקה, ברובע הספרדי, שם גדלו אבותיי, עיר אשר בה לכל אבן יש סיפור חיים משל עצמה. המשחק החדש "בין הסמטאות" – עומד לרשותכם, תוכלו להוסיף תחנות חקר וחידות על פי רצונכם. יחד אתכם – ניצוק תוכן קהילתי חדש בסמטאות הישנות ונבנה את צפת הדיגיטלית".
היה זה מפגש סיום קסום במיוחד של הכשרת מורים יצירתית ומוצלחת מבית היוצר של מפ"ט עמל, הכשרה אשר הוערכה לאחרונה על ידי אגף ההשתלמויות של מחוז צפון, מרכז הפסגה האזורי, וזכתה למרב ההערכה המקצועית.
השבוע במערכת החינוך
* ביקור במד"א – לכבוד יום המעשים הטובים שנערך השבוע, יצאו שלושים תלמידי הכיתה המדעית משכבה ט' בחט"ב פיינשטיין בפתח תקווה לביקור במד"א. התלמידים נחשפו לפעולות בסיסיות בהצלת חיים, לתהליך קבלת הקריאה במוקד החירום 101 של מד"א והשלבים השונים של הטיפול הרפואי עד להבאת הנפגע לבית החולים, לצוותי הכוננים הרכובים על אופנועים של מד"א, להדרכות הטלפוניות הרפואיות של תורני המוקד עד הגעת האמבולנס למקום ולפרויקט נאמני חיים של הארגון, המאפשר לכל אדם בעל הכשרה בסיסית בהצלת חיים להצטרף למאמצי הצלת החיים. עם סיום ההדרכה, צפו התלמידים בתצוגת תכלית של רכבי מד"א השונים בהם ניידת טיפול נמרץ, אמבולנס, ניידת לאירוע רב נפגעים, ג'יפ מד"א, טרקטורון מד"א ואופנוע מד"א. בסיום הביקור, חילקו התלמידים משלוחי מנות לעובדי ומתנדבי התחנה לאות הוקרה על תרומתם לקהילה. (בתמונה)
* טיפול רגשי לילדים שומעים להורים חרשים – במרפאת החוץ לילדים ונוער במרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל, החלו לטפל גם בילדים שומעים להורים חרשים וכבדי שמיעה. הטיפול מתבצע במסגרת היחידה לטיפול בילדים ומתבגרים (6-21) כבדי שמיעה וחרשים המתמודדים עם בעיות רגשיות, התנהגותיות ונפשיות. ד"ר מאיה זאבי ברקאי, מנהלת היחידה המשרתת את כל אזור צפון הארץ, הסבירה שילדים שומעים להורים חרשים, נולדים למצב שהתקשורת של ההורים עם הילדים היא בעיקרה בשפת הסימנים, ואז בשנות ההתפתחות הראשונות ילדים אלה זקוקים לעתים לתגבור של השפה. כמו כן, בשל יכולתם הוורבלית של ילדים אלה, הם מקבלים מגיל צעיר תפקיד "הורי" בתוך המערכת המשפחתית, ומשמשים כמתורגמנים בין ההורים לחברה השומעת. לצד המיומנויות המיוחדות שילד כזה מפתח, יש לאחריות הגדולה המוטלת עליו גם השלכות רגשיות. מצד ההורים החרשים וכבדי השמיעה נדרשת התמודדות לא פשוטה – נושאים של גבולות וסמכות הורית עלולים להיות מורכבים בתוך הסיטואציה. במרפאה מוענק טיפול רגשי לילד השומע, והדרכת הוריו החרשים וכבדי השמיעה. הדרכה זו מעניקה תמיכה וחיזוק היכולות ההוריות, פיתוח מיומנויות התמודדות עם הסיטואציה המורכבת, והעצמה להורים אלה. במרפאה יש צוות בעל ידע מקצועי מעמיק בתחום הטיפול הרגשי באוכלוסייה עם לקות בשמיעה, שיכול להביא לשיפור ולהקלה במצבם. במרפאה ניתנים הערכה ואבחון רב מקצועי, טיפול רגשי פרטני, טיפולים קבוצתיים, טיפולים פסיכיאטריים והדרכת הורים. כמו כן ניתן ייעוץ לגורמים מטפלים בקהילה כמו בתי ספר, לשכות רווחה, מרכזים לטיפול וחינוך של ילדים ליקויי שמיעה.
* תיעוד נדיר – תלמידים מהיישוב נופית, המשתתפים בפרויקט שקו"ף לסביבה, של רשות ניקוז ונחלים קישון, זיהו לאחרונה במי נחל ציפורי דג צלופח אירופאי בגודל בינוני – כ-20 סנטימטר, שעלה ברשתה של אחת התלמידות (בתמונה. צילום שי אגמון). התלמידים חוקרים את הנחל ומסייעים בשמירה עליו. הם גם עורכים ניטור של הסביבה; כל בעלי החיים נלכדים, מצולמים ומשוחררים בחזרה אל הטבע.
הצלופח האירופאי הינו דג נדיר שמוגדר בסכנת הכחדה חמורה בישראל. הוא מתרבה אך ורק בים הפתוח ומשם עושה את דרכו אל תוך הנחלים. העובדה שהצלופח נמצא במי נחל ציפורי מעידה כי איכות המים, הן בקישון והן בנחל ציפורי, טובה. הדג שחה בהצלחה כברת דרך ארוכה מן הים התיכון, במעלה נחל הקישון ומשם אל האזור שבו מצאו אותו תלמידי בית הספר.
* חזרה לבית הספר – קבוצת הרכישה לציוד חזרה לבית הספר החלה את פעילותה לקראת הקיץ הקרוב וכבר הודיעה כי תארגן ירידים בשבעה יישובים. היזם עוזי ריעני ציין כי הוא במו"מ מתקדם עם יצרן ישראלי שימכור לקבוצה מחברות וקלסרים בהנחה של 50 אחוז מהמחיר ברשתות. ריעני מסר עוד, כי אם מספר החברים בקבוצה יגדל ל-20 אלף יוכל להשיג הנחות נוספות. זו השנה השלישית שבה מתקיימים הירידים. עד כה הודיעו ועדי ההורים בגבעתיים, רמת גן, אשדוד, נעלה, הוד השרון, הרצליה וגן יבנה על קיום ירידים בתחילת החופש הגדול. בקיץ האחרון התקיימו 30 ירידים, בהם ביקרו כ-20 אלף הורים, אשר רכשו ציוד לילדיהם במחירים שהיו נמוכים מרשתות השיווק ב-20 עד 40 אחוזים.
יום החינוך הגופני; שלושה בתי ספר – שלושה אירועים שונים
מאת: מערכת קו לחינוך
לאחרונה התקיים יום החינוך הגופני במערכת החינוך. במסגרת זו סיירה מנהלת מחוז מרכז, עמליה חיימוביץ', בשלושה בתי ספר: בית הספר הממלכתי בית אור בקדרון, בית הספר הממלכתי בן צבי בקרית עקרון ובבית הספר הממלכתי דתי מעלות משולם ברחובות, בו העניקה גביעים לתלמידים (בתמונה). למנהלת המחוז נלוו מחמ"ד המחוז, הרב גד ברטוב, המפקחים על החינוך הגופני, לימור דוד וגיא דגן, מפקחים כוללים ונציגי הרשות המקומית. בכל בית ספר נהנו האורחים מחוויה אחרת.
בית הספר הממלכתי בית אור בקדרון: במהלך הביקור קיבלו המשתתפים סקירה מקיפה על בית הספר, תכנית החינוך הגופני, ותכנית בית הספר כבית ספר המקדם בריאות. בנוסף צפו האורחים בטקס בית ספרי ברוח ערכי האולימפיאדה, שכלל מופע מרהיב של התעמלות קרקע ואקרובטיקה ומסדר דגלים ברוח, כפי שמתקיים בטקס פתיחת האולימפיאדה. בתחנות הפעילות ניתנו דגשים על הגברת המודעות לפעילות גופנית, יצירת מצבי חשיבה, עיסוק בערכים של כבוד לשונה, שוויון, סובלנות, אחריות, עיקרון הבחירה, שמירה על כללי ההגינות, הנאה והנעה גופנית.
בית הספר הממלכתי בן צבי בקריית עקרון: יום החינוך הגופני עמד בסימן "שיתוף והשתתפות", והיווה יום שיא בשבוע החינוך הגופני. משתתפי הסיור צפו בתחנות ובפעילויות ספורטיביות, כשכל תחנה מדגישה ערך חינוכי שונה; חברות, הדדיות, כבוד, הגינות ספורטיבית, עבודת צוות, שיתוף פעולה ואורח חיים בריא. במהלך היום השתתפו גם ילדי "ניצני ראשון", ילדי אקי"ם ותנועת הנוער העובד והלומד.
בית הספר הממלכתי דתי מעלות משולם ברחובות: יום החינוך הגופני היווה יום שיא בשבוע החינוך הגופני, והדגיש ערכי חברת מופת, המושתתת על אחווה ורעות, אמון באדם, בריאות, אחריות, נחישות והתמדה, שמחה וחדווה, ענווה וסובלנות ומנהיגות טובה. את הסיור בתחנות ההפעלה הינחו תלמידי בית הספר. בתחנות הפעילות ניתן דגש על נושא 'האחר הוא אני', כאשר כל תחנה עסקה במוגבלות אחרת. בתחנה אחת היה צריך לשבת על סקוטר ולנוע רק בעזרת הידיים בין הקונוסים, בתחנה נוספת היה צריך לכסות את העיניים ולהתקדם בעקבות צלצול הפעמון, כאשר חבר מחזיק ומכוון בעזרת חוש השמיעה ועוד.
מנהלת המחוז, עמליה חיימוביץ', ציינה כי לחינוך הגופני השפעה רבה על ההתפתחות הגופנית, הרגשית והחברתית של התלמידים, וכי הוא תורם תרומה רבה לחינוך לאורח חיים בריא. חיימוביץ' אמרה עוד, כי התרשמה מאוד מהובלת הפדגוגיה באופן דיפרנציאלי, בדגש על קבלת האחר, דרך התנסות במוגבלויות השונות. המפקח על החינוך הגופני, גיא דגן, אמר, כי תפיסת העולם של החינוך הגופני באה לידי ביטוי באופן שונה ומגוון בשלושת מוסדות החינוך, וכי הוא התרשם מאוד מבחירת הפעילויות השונות, מהעצמת התלמידים ומההתנסות החווייתית.
רעיון; מגזין דיגיטלי חינוכי-עירוני
מאת: מערכת קו לחינוך
עיריית נצרת עילית הפיקה לקראת סוף שנת הלימודים הקודמת מגזין דיגיטלי ובו סקירה על הפעילויות החינוכיות הבולטות במוסדות החינוך בעיר. במגזין גם נחשפו תלמידים ומוסדות שהגיעו להישגים יוצאי דופן. עלות הכנת מגזין שכזה אינה גבוהה, ומגיעה למאות שקלים בודדים. המגזין מאוחסן לאורך כל השנה בדף הבית של העירייה, ומעניק פרסום ראוי למערכת החינוך העירונית.
מטח בארה"ב; הציג יישומי מציאות מדומה בחינוך בכנס לחדשנות חינוכית
מאת: מערכת קו לחינוך
חממת החדשנות MindCET מבית המרכז לטכנולוגיה חינוכית הציגה לאחרונה יישומי מציאות מדומה בחינוך, בכנס SXSW לחדשנות בחינוך, הנחשב לאחד המובילים בתחום זה בעולם. הכנס, המתקיים בטקסס מדי שנה בחודש מרץ, משלב אירועים רבים בתחומי חינוך וטכנולוגיה.
בכנס השתתפו נשיא ארה"ב, ברק אובמה ורעייתו מישל, שנטלו חלק בדיון בפרויקט Let Girls Learn, הפונה ל-60 מיליון בנות ברחבי העולם הנמצאות מחוץ למוסדות לימוד.
בכנס הובילה מיינדסט סדנה תיאורטית ומעשית, שעסקה במציאות מדומה. בסדנה נחשפו מספר מיזמים חינוכיים שרותמים את טכנולוגיית ה-Virtual Reality לטובת תהליכי ההוראה-למידה. למשל, למידת פיזיקה, המאפשרת לתלמידים לחוות תופעות פיזיקליות, כמו כוח הכבידה (בתמונה מעמוד הסדנה באתר הכנס).
מרבית המיזמים שהוצגו בסדנה הם תוצר של שיתוף פעולה בין מורים, תלמידים, חוקרים ויזמים ממדינות שונות, ביניהן ישראל, ברזיל, מקסיקו, ספרד וארה"ב. הסדנה, שארכה שלוש שעות, כללה גם פאנל של מובילי דעה בתחום הטכנולוגיה החינוכית.
טכנולוגיית המציאות המדומה ממשיכה לצבור תאוצה בתחום החינוך. בחצי השנה הראשונה של 2015 הושקעו יותר מ-2.5 מיליארד דולר בחברות הפועלות בתחום זה, יותר מכל הסכום שהושקע בו בשנת 2014 כולה.
מיינדסט, המרכז לחדשנות ולפיתוח טכנולוגיות בחינוך, הוקם על ידי מטח לפני כשלוש שנים, והוא כולל מאיץ סטרט-אפים עסקיים בתחום ה-EdTech, תכנית מורים-יזמים מחקר ופיתוח ועוד.
כדאי לדעת; עירית ברבר
מייסדת מיתרים המרכז הישראלי לתרבות הקול בשנת 1995.
מפתחת שיטת " הכל בקול " ומנחה סדנאות "יש קול ויש עונה",
מתנת הקרן לקידום מקצועי לרווחתם של עובדי ההוראה.
הסדנה מעניקה כלים להתנהגות קולית נכונה ומסיעת בריפוי ושיקום מצוקות קימות.
עירית מטפלת ומאפשרת ריפוי בשיטת (HK Health Kinesiology), הילינג, מגע וקול.
מנחת קבוצות בתהליך ייחודי: .The Pathway to the Open Heart
בכל סדנה ובכל טיפול פרטני משלבת את מרחב הידע שנצבר וממשיך להתפתח בהתאמה מרבית לטובתם של משתתפי הסדנאות והמטופלים.