
גיליון 661 * כ"ה אייר תשע"ה * 14.5.2015 * משוגר למנויים בלבד * [email protected] * עורכת ראשית; סיגל בן-ארצי * 03-6354484
בעקבות הדלפת שאלוני הבגרות; משרד החינוך נערך מחדש לביצוע הבחינות
לקראת המשך בגרויות הקיץ משנה משרד החינוך את ההערכות לבחינות הבגרות: השאלונים יורדו מהאינטרנט 45 דקות לפני הבחינה וישוכפלו לתלמידים, שכבר יהיו מחויבים להמתין בכיתות. המנהלים; אתר משרד החינוך יקרוס
מאת: סיגל בן-ארצי
משרד החינוך הודיע אמש (ד'), כי הוא נערך מחדש לבחינות הבגרות, בעקבות הדלפתן לאינטרנט בשבועות האחרונים. השינויים ייכנסו לתוקף כבר מהבחינה בשפות, ביום שני בקרוב, ה-18.5.15. בין היתר נקבע, כי התלמידים ייכנסו לחדרי הבחינה 45 דקות לפני תחילת הבחינה, תוך הקפדה על סדר במקומות הישיבה ותוך הקפדה על מניעת חומרי עזר שאינם מותרים בשימוש. שאלוני הבחינה יישלחו לבית הספר, באמצעות רשת האינטרנט, 45 דקות לפני תחילת הבחינה. נציג מוסמך של בית הספר יצלם את השאלון, יצרף את הנספחים הנדרשים ויעבירם לתלמידים הנבחנים. בתי הספר יצטיידו מראש באמצעים הדרושים לצילום שאלונים. מנהלי בתי הספר יהיו אחראים על תהליכי ההיערכות לבחינה, כאשר נציג משרד החינוך יעמוד לצידם, ויסייע בניהול התקין. בבתי ספר שהוגדרו במסלול הצהוב, הנאמן החיצוני יפקח על התהליך הבית ספרי כולו. בתי ספר שהוגדרו במסלול האדום ומרכזי בחינות אקסטרניים (לרבות בתי הספר של משרד הכלכלה), יקבלו את השאלונים בדיוור ישיר ותהליך זה אינו רלוונטי עבורם.
במסגרת השינוי, תורחב פעילות חדר המצב במטה הבחינות. ניתן יהיה לפנות אליו באמצעות האינטרנט או בטלפון 02-5604222 (רב קווי). חדר המצב יפעל שעה לפני תחילת מועד הבחינה ועד שעה לאחר סיום הבחינה האחרונה. במקביל, יפתחו חדרי מצב במחוזות. חדרי המצב ילוו את בתי הספר, ישיבו על שאלות ויעניקו כל סיוע נדרש.
לקראת השינוי, על בתי הספר לדאוג לקיומה של תשתית תקינה של מחשבים, המחוברים באופן מאובטח ועל פי כללי אבטחת מידע למערכת הממוחשבת של משרד החינוך. בית הספר יוודא כי הוא מקושר למערכת מטה הבחינות, וכי יש לבעלי התפקיד המוסמכים לכך הרשאות וסיסמה, המאפשרות להם להיכנס למערכת ולהוריד את קבצי ההנחיות והשאלונים. מומלץ שבית הספר יבצע הדרכה מוקדמת והתנסות בתפעול, על מנת להימנע מתקלות ביום הבחינה. מנהל בית ספר ימנה צוות קבוע לניהול התהליך במהלך מועדי הקיץ. צוות זה יהיה היחיד שייחשף לתהליך השיגור, לשאלונים עצמם ולתפעול הצילומים. הצוות החינוכי יקיים הדרכה מסודרת לתלמידים על השינוי במתכונת בחינות הבגרות והסיבות שבעטיין הוחלט על השינוי.
התלמידים ישיבו על גבי מחברות בחינה ריקות, אשר מיועדות לסריקה (עם סיכת אומגה ופס טשטוש פנימי שאין לכתוב עליו). המחברות יארזו במנת מחברות, לפי ההנחיות הרגילות, ויצורף אליה דו"ח בחינה (9502) מדויק, ועל פי סדר הישיבה בחדרי הבחינה, כך שניתן יהיה לבדוק ולספור את מספר המחברות בזיקה לתלמידים ולמספרי תעודות הזהות שלהם.
מאיגוד מנהלי בתי הספר העל יסודיים נמסר בתגובה, כי ישנם עדיין בתי ספר שאינם מחוברים לאינטרנט. לבתי הספר שכן מחוברים צפויים קשיים להתחבר לאתר משרד החינוך שלדעת המנהלים לבטח יקרוס. בתי ספר גדולים, שיצטרכו לשכפל אלפי דפי מבחן, יתקשו לעשות זאת ב-45 דקות.
השבוע פרסם משרד החינוך תקנה חדשה, שנועדה לסייע לדבריו להתנהלות התקינה של הבחינות. התקנה מבהירה, כי במקרה של אי סדרים קיצוניים במהלך הבחינה, באופן שלא מאפשר להמשיך אותה, רשאי משרד החינוך להפסיק אותה ו/או להחשיד את כל הבחינות של הנבחנים באותו חדר. לתקנה החדשה כבר הגיבו ארגוני ההורים והארגונים האמונים על הגנת הילד, שטענו כי הענישה הקולקטיבית אינה מקובלת, ודאי שלא על ידי משרד החינוך. המשרד ציין בתגובה, כי במקרים שמוזכרים בתקנה, תתבצע בדיקה מעמיקה, תיבחן מידת המעורבים בעניין, ויינתן מענה פרטני לתלמידים האחרים. ייתכן והתקנות החדשות של בחינות הבגרות יסייעו למנוע כשלים גם בתחום שבגללו פרסם המשרד את התקנה.
מדוע משרד החינוך שינה את בחינות הבגרות?
לפני פרסום הנהלים החדשים של בחינוך הבגרות, תאר מנשה לוי, יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר העל יסודיים, את שעבר עליו בזמן בחינת הבגרות באנגלית שנערכה השבוע
תחת הכותרת "בחינת הבגרות באנגלית – פוסט טראומה", כותב מנשה לוי, יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר העל יסודיים, את התרשמותו מהליך הבחינה באנגלית השבוע. "אז ככה זה היה – בשעה 15:30 לערך החלו להגיע הודעות בטלפונים הסלולריים, שבחינת הבגרות באנגלית נמצאת ב-YNET. חיכינו להודעת משרד החינוך. אמרו לחכות להודעה, המון טלפונים של תלמידים אם להגיע או לא להגיע, אמרנו כרגע להגיע לבחינה. בשעה 16.15 לערך הגיעה הודעה ממטה הבחינות (הודעה דרך הקישורית) לא להוציא את התלמידים מהשאלונים הקודמים מהכיתות להפסקה, להשאיר אותם בכיתות. מצחיק – כי הם כבר יצאו בשעה 14.30 אז הסתיימה הבחינה בשאלונים הקודמים, הם ישבו בחצר מאושרים וצוחקים. הבחינה בשאלונים שהתפרסמו אמורה הייתה להתחיל בשעה 16.45. בשעה 16.40 התלמידים כבר היו בכיתות והגיעה הודעה שמחליפים שאלונים שיפורסמו באתר מטה הבחינות, שצריך לתת לתלמידים את השאלונים המקוריים, בינתיים לשכפל את החלופיים, אותם יש לתת מאוחר יותר, שעל התלמידים לענות על שאלות 1,2,3 מהשאלון המקורי את שאלה 4 בשאלון החלופי את שאלה 5 בשאלון המקורי והמשך השאלות בשאלון החלופי. שכפלנו את השאלון החלופי, רצנו בכיתות וחילקנו אותו הסברנו איזה שאלה לענות מאיזה טופס בנוסח השיר "בלבלי אותי אל תעשי לו חשבון, בלבלי אותו עד שלא יוכל לישון בלבלי אותו כמו שבלבלת אותי …". אחרי 10 דקות הגיעה הודעה שעל כל שאלון חלופי צריך להדביק מדבקת נבחן. רצנו בכיתות והודענו לתלמידים להדביק את המדבקות, שנאמר "רוץ בן סוסי, רוץ ודהר! רוץ בבקעה, טוס בהר!" אחרי 10 דקות הגיעה הודעה שתלמידים הנבחנים עם קלטת, שהם לקויי למידה, נבחנים בשאלון המקורי, כי הקלטת לא מתאימה לשאלון החלופי, אבל כבר נתנו להם את השאלון המקורי – אז רצנו לכיתות שלהם, לקחנו מהם את השאלון החלופי, ואמרנו שיחזרו לענות לפי השאלון המקורי. מי שלא רצה – לקחנו בכוח, אמרנו "שטח משוחרר לא יוחזר"! בינתיים שרנו את השיר "מבולבלי מבולבלי, מה אתה קצת טרללי, הבילבול שלך נורא, שום דבר לא כשורה מבולבלי, מבולבלי, מה קרה?" אחרי 10 דקות הסתבר שבשאלה מס' 4, בשאלון החלופי, אין את ניסוח השאלה אלא רק את אפשרויות התשובה, ולכן עליהם לקרוא את השאלה בשאלון המקורי ואת התשובה לענות לפי החלופי. בינתיים שרנו להם את השיר: " שלום לכם ילדים וילדות , אני יובל המבול…בל , כל היום אני עושה שטויות , לא בכוונה בכ…לל , את החולצה אני לובש מהרגליים, ומכנסיים מה…ראש , כששואלים אותי כמה זה שתיים ועוד שתיים, אז אני אומר שלוש ….כששואלים אותי "מי אתה בכלל?" אז אני אומר: יובל המבולבל". אז הסתבר שבשאלון החלופי כותבים רק את הטיוטה לחיבור, אך את החיבור הסופי צריך לכתוב על דפי השורות שבשאלון המקורי. רצנו לכיתות והודענו להם.
חלק מההודעות הגיעו דרך אתר המטה, חלק מההודעות צריך היה להתקשר טלפונית למשרד, כי הם לא הספיקו להעביר את ההודעות דרך אתר המטה, חלק מההודעות הגיעו דרך הווטסאפ, שרץ בין המנהלים, ממנהל למנהל. ולבסוף – בשאלון החלופי רק החליפו את סדר השאלות, ותו לא. הבחינה למעשה הייתה אותה בחינה. בינתיים התפרסמה הודעה בתקשורת בזו הלשון: "בחינות הבגרות מתנהלות כסדרן, משרד החינוך מאחל הצלחה לנבחנים" – הם כנראה הריחו משהו והצביעו למפלגת עלה ירוק. אני שונא לרוץ, לא רץ לא הולך למכוני כושר, לא משתתף בקבוצות הליכה ודומיהן. אבל אתמול רצתי במסדרונות כמו אלוף. לא נורא, בערב אכלתי 200 גרם שוקולד משובח כדי להירגע. לקראת הבחינה במתמטיקה בשבוע הבא קניתי: נעלי ספורט, סרט הזעה, מד לחץ דם וחבילת כדורי פרוזק, ונרשמתי לריצת חצי מרתון הבאה בתל אביב כי עד שיסתיימו בחינות הבגרות אני כבר אהיה מוכן".
משרד החינוך משיב לדו"ח מבקר המדינה:
נצמצם את היקף העסקת מורי קבלן; נפעל ביעילות ובאפקטיביות להמשך יישום עוז לתמורה; נרחיב את העיסוק בנושא צריכה נכונה של מזון
מאת: שרון כץ
דו"ח מבקר המדינה, שפורסם לאחרונה, מותח ביקורת על התנהלות משרד החינוך בנוגע לנושאים שונים. חלק מהנושאים היו: העסקת מורי קבלן, יישום לא מיטבי של רפורמת עוז לתמורה, כוח אדם מוגבל בגני הילדים, שיטת תקצוב שלא נותנת מענה לפערים של התלמידים בפריפריה ועוד. משרד החינוך השיב לביקורת; 1. באשר למורי הקבלן, נמסר כי המשרד מקדם מדיניות לצמצום היקף ההעסקה הקבלנית במערכת החינוך. מנכ"לית המשרד, מיכל כהן, מסרה כי הגורם המעסיק חייב לשלם את שכרם של עובדי הקבלן בהתאם להסכמי השכר הקיימים, והדגישה כי יש להבטיח שהם יקבלו את השכר המגיע להם על פי כל דין, כולל ההסכמים הקיבוציים החלים על עובדי הוראה, זאת על פי הנהלים הקיימים. מהמשרד גם נמסר, כי המנכ"לית פרסמה הנחיה למנהלי המחוזות, להגביר את הפיקוח והבקרה לצמצום ההעסקה של מורי קבלן. כמו כן הוסבר, כי לפני כשנה הוקם מנהל פיקוח ובקרה, אשר אחד מתפקידיו הוא לבחון מקרים מעין אלו, ולפעול לצמצום מקרים של העסקה שאינה ישירה.
טענה נוספת שעלתה בדו"ח המבקר היא, שהמשרד לא משתמש בנתונים שיש לו אודות מורים המועסקים בידי גורמים מתווכים, המלמדים מקצועות ליבה, כדי לאמוד את היקף התופעה. בתשובה נמסר, כי המשרד עבר בתשע"ד לעבודה עם מערכת נתונים חדשה, אשר בה יהיה ניתן לדווח גם על מורים מן החוץ. עד להשלמת הפיתוח של מערכת זו, מינהל רישוי, בקרה ואכיפה מפתח שיטת בקרה ייעודית מדגמית, אותה ישלב במערך הבקרות השוטפות בבתי הספר היסודיים. בבקרה ייבדקו השעות של המורים מן החוץ, כדי לוודא את התאמתם ללימוד המקצועות אותם הם מלמדים.
באשר לטענה שהמשרד צריך לבחון את תופעת ההעסקה של מורים בתל"ן במימון ההורים נמסר, כי דבר זה נלקח בחשבון בתשלומי ההורים. המשרד החל בהליך מזורז של הקפדה על אכיפת דיווח במערכות השונות שהוא מפעיל. עוד נמסר, כי בשנת הלימודים הבאה יערוך המשרד בקרות מדגמיות על איכות השירות הניתן על ידי מורים אלו. את בקרת האיכות הפדגוגית יבצע מנהל בית הספר, האחראי לסיוג מורי התל"ן. קבלתם לעבודה או פיטוריהם של עובדי הוראה שיועסקו בתל"ן, תהיה כמקובל כלפי עובדי הוראה במוסד שהתכנית הנוספת מופעלת בו.
2. באשר לטענה על שיטת התקצוב הקיימת, אשר לא מצליחה להעניק לתלמידים מרקע חברתי-כלכלי נמוך את ההעדפה המתקנת, נמסר כי על מנת לתת מענה פרטני לאוכלוסיות חלשות, המשרד מוסיף תקציבים לאוכלוסיות אלו. החל משנת הלימודים הנוכחית, תשע"ה, הוכרז תקצוב דיפרנציאלי לבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים, שייושם במהלך חמש השנים הקרובות. בהתאם לשיטה, יהיה תקצוב בסיס אחיד לכלל המערכת, אליו יתווסף תקציב לפי צרכיו של כל תלמיד ובהתאם למדד הטיפוח. משמעות הדבר היא, כי בתי ספר באשכולות הסוציו-אקונומיים החלשים יקבלו יותר שעות.
3. באשר ליישום רפורמת עוז לתמורה בחינוך העל-יסודי ולטענה על השעות הפרטניות ועל שעות תומכות הוראה, השיב משרד החינוך, כי במשך השנים הועמדו לשימוש בתי הספר מודלים מומלצים של ניהול מיטבי של השעות הפרטניות. גם השנה, תשע"ה, הוצג למנהלים כלי תכנון ניהולי שלם, המאפשר להם לנהל את המשאבים והפדגוגיה באופן מיטבי. משרד החינוך הוסיף, כי הוא פועל לבניית כלי מיפוי ואיתור צורכי התלמידים בחטיבה העליונה, על מנת להשיג את האפקטיביות והיעילות הראויים, כמו גם הרכבי למידה ושיטות הוראה – זאת ביחס לצרכים הפדגוגים. באשר לטענה שמספר התלמידים גדול ממספר התלמידים המירבי שנקבע לשעות הפרטניות – נמסר, כי במסגרת הגמישות הפדגוגית והאוטונומיה הניהולית, המשרד מאשר פתיחת קבוצות תלמידים בהתאם לצרכים בשטח, תוך שמירה על מתווה ההסכם. ההסכם מאפשר, לקראת מבחנים, לקיים בשעות הפרטניות למידה בקבוצות גדולות מחמישה תלמידים.
4. באשר לטענה על אי השלמת התשתיות הפיזיות בבתי הספר – נמסר כי משרד החינוך ממשיך לפעול לקידום הקמת פינות עבודה לעובדי ההוראה, ומבצע מעקב ובקרה הן על תהליך הקמת הפינות והן על הביצוע הסופי של הקמת הפינות, בהתאם למפתח ההקצאה. בנוסף, הוצעו פתרונות לבתי-ספר שיש בהם מצוקת מקום כגון: התאמות חללים, תוספת בינוי והקצאת מבנים יבילים.
5. באשר לטענה בנושא הפיתוח המקצועי והערכת עובדי הוראה – נמסר כי המשרד פועל להגדיל את שיעור המורים הלומדים במסגרת הפיתוח המקצועי בנושא השעות הפרטניות.
6. באשר לביקורת על צריכה נכונה של מזון במערכת החינוך, נמסר כי משרד החינוך סבור שהדרך הנכונה היא לעסוק בו במסגרת תחומי הדעת, ולא כמקצוע או כתכנית נבדלת. בכל מקרה יש כוונה מצד המשרד להרחיב את העיסוק בנושא.
כנס תל אביב העשירי לחינוך מתקדם בסימן לומדים מפינלנד
פרופ' סאלברג: "החינוך בישראל נמצא היום במקום בו היה החינוך בפינלנד לפני ארבעים שנה"
מאת: שרון כץ
כנס תל אביב העשירי לחינוך מתקדם, של מכללת סמינר הקיבוצים ועיריית תל אביב-יפו, שנערך בשבוע שעבר, עסק בשתי סוגיות מרכזיות: שדרוג מעמד המורים ואיכותם לאור הדגם המוצלח של פינלנד וחינוך ערכי ואזרחי לפלורליזם, סובלנות ומניעת גזענות ואלימות.
אורח הכבוד בכנס היה פרופ' פאסי סאלברג, איש חינוך פיני ומרצה באוניברסיטת הרווארד. פרופ' סאלברג, מחבר הספר "לומדים מפינלנד", אשר הושק בכנס בשפה העברית, הירצה בכנס על הסיבות להצלחתה של מערכת החינוך הפינית. "כשראינו את תוצאות המבחנים הבינלאומיים, לא היה לנו מושג איך אנחנו כל כך מצליחים. חשבנו שהייתה טעות, ולא יכול להיות שאנחנו כאלה טובים. בפינלנד מצבך הסוציו אקונומי, לא משפיע על איכות החינוך של ילדך. זוהי אחת הסיבות לכך שכולם בפינלנד סומכים על מערכת החינוך", פתח סאלברג את הרצאתו. סאלברג התייחס בדבריו למצב החינוך בישראל, ואמר שישראל נמצאת היום היכן שהייתה פינלנד לפני ארבעים שנה. סאלברג הסביר, כי לחינוך הפיני שלושה מאפיינים בסיסיים: מערכת ציבורית אחת חזקה וקוהרנטית, שילוב בין מצוינות ושיוויון הזדמנויות בחינוך ומקצועיות של מורים. בתמונה: פרופ' פאסי סאלברג ושגרירת פינלנד, לאנה קאיסה מיקול. (צילום תמונות: ריינר תקשורת)
פרופ' סאלברג תאר כיצד פינלנד הצליחה להגיע למקום הראשון במבחני פיז"ה לאורך שנים ברציפות. לדבריו, מערכות חינוך מוצלחות, כמו פינלנד, מבוססות על שיתופי פעולה, אינדווידואליזציה, אחריות המבוססת על אמון, מקצוענות מורים, הוגנות ושיוויון. מנגד, הסיבות שתוקעות מערכות חינוך מלפרוץ קדימה ולהשתפר, כמו בישראל, הן תחרותיות, סטנדרטיזציה, מצב בו אחריות המורים נבדקת באמצעות מבחנים, הכשרה מואצת למורים, ומתן בחירה להורים לגבי המסגרת החינוכית אליה ישלחו ילדיהם.
פרופ' סאלברג הוסיף ואמר, שאת הצלחת מערכת החינוך הפינית יש לבחון במבט רחב, שלוקח בחשבון פרמטרים נוספים, שהם בעלי משקל בהפיכת חברה למוצלחת, כמו בריאות הילד ורווחתו, יחס החברה הפינית לאמהות, העצמת נשים ועוד.
סאלברג אף דיבר על חשיבות המשחק להתפתחותם ולהצלחתם של ילדים ואמר, כי לגישתו "ילדים חייבים לשחק". הוא גם בחר לציין שהוא עצמו דובר שלוש שפות, והדגיש את חשיבות ידיעת השפות כתורמת להתפתחות התלמידים והצלחתם.
שגרירת פינלנד בישראל, לאנה קאיסה מיקולה, שנכחה בכנס, מנתה שלוש סיבות מרכזיות להיותה גאה במערכת החינוך בפינלנד: 1. האמון הרב וההערכה להם זוכים מורים בפינלנד. 2. העובדה שבמערכת החינוך הפינלנדית אין הבדל בין מרכז לפריפרייה והחינוך זהה בכל מקום במדינה. 3. איכות החינוך העל יסודי.
לפני כשנתיים ביקר בארץ פרופ' פאסי סאלברג ונפגש עם שר החינוך דאז, שי פירון. השר, שהתרשם עמוקות מהשיטה הפינית, הורה על יישום תכנית ניסוי בשתי רשויות בארץ. מאז ועד היום לא יצאה התכנית אל הפועל. עתה היא ממתינה על שולחנו של שר החינוך החדש.
בכנס השתתפו למעלה מאלף אנשי חינוך והוראה.
הוקרה ליוזמות נבחרות בכנס השנתי של תכנית הקשר הרב דורי
450 קבוצות תלמידים השתתפו השנה בתכנית
מאת: שרון כץ
בכנס ארצי לסיכום שנת פעילות בתכנית הקשר הרב דורי תשע"ה, שנערך לאחרונה בבית התפוצות, חולקו תעודות הוקרה למשתתפי התכנית, על הובלה יוצאת דופן של יוזמות ופרויקטים. כ-450 קבוצות, מבתי ספר מכל הארץ, השתתפו השנה בתכנית. מטרת התכנית היא לחבר בין הדור הצעיר לבין הדור המבוגר, באמצעות למידה משותפת (בתמונה למעלה). בתכנית מנחים התלמידים את האזרחים הוותיקים ברזי הטכנולוגיה ונחשפים לסיפוריהם של הוותיקים. יחד הם מתעדים את הסיפורים ומעלים אותם למאגר סיפורי מורשת בבית התפוצות. הכנס הארצי השנתי נפתח ביריד יוזמות שהוצגו לקהל המבקרים, כאשר כל דוכן מציג יוזמה אחרת. בין הדוכנים ניתן היה למצוא: תלמידות וסבתות שסיפרו על הנעשה ברשת חב"ד; תצוגה של תבלינים ומיצגים ססגוניים שקישטו את הביתן שעסק בתיעוד קהילות יהודיות מהודו וסין; חפצים שונים, כמו דגל שהונף בהכרזת המדינה ומצלמה מראשית המאה העשרים, שנאספו במסגרת תכנית 'חפצים מספרים' ועוד.
בכנס אף הוצגו תכניות לחיבור בין קהילות יהודיות מעבר לים. כמו כן, הוצגו שיתופי הפעולה בין צעירים ומבוגרים במגזר היהודי והדרוזי.
האירוע המשיך בטקס לזכרו של השר אורי אורבך, שתמך בתכנית, ובמהלכו הושק ספר דיגיטאלי על התכנית – "משיני חלב לשיני זהב" (בתמונה).
את השם לספר העניק אורי אורבך עצמו, שכתב אותו על מפית נייר ונתן לתמי גרין, מנהלת התכנית.
האירוע נערך במעמד מנכ"ל המשרד לאזרחים ותיקים, עו"ד גלעד סממה, מנכ"ל בית התפוצות, דן תדמור, מנהל מינהל תקשוב ומערכות מידע במשרד החינוך, ד"ר עופר רימון, נציגות שגרירות הודו בישראל, מיכל אורבך, אלמנתו של השר אורי אורבך ז"ל, נציגי רשויות, ארגוני שותפים, מפקחים, מנהלים, מורים, אזרחים ותיקים ותלמידים.
מתחם למידה חדשני – הגוגיה – הוקם באמי"ת כפר בתיה
במתחם הלמידה יהיו פחות שיעורים פרונטליים ויותר למידה שיתופית
מאת: שרון כץ
לקראת ציון תשעים שנה לרשת אמי"ת, הקימה הרשת מתחם למידה חדשני – 'הגוגיה' – בכפר בתיה ברעננה. הגוגיה הוא דגם של כיתה עתידנית, המיועדת להוות בסיס לשיתוף מחקר ופיתוח של צוותי מורים מכל רחבי הארץ, לשיטות למידה חדשניות ברוח הזמן. במתחם הגוגיה (מלשון פדגוגיה) נבנו בין קירות זכוכית כיתות מודלוריות, ובהן כיסאות מתניידים על גלגלים, שולחנות הניתנים לעיצוב ופינות יצירה, מדע ותקשוב. הגוגיה הוקמה בהתאם לחזון שאומץ על ידי רשת אמי"ת, לפיו בית הספר העתידי צריך להיות מותאם ללמידה חדשנית ולפדגוגיה חדשה. מטרת הגוגיה, בין היתר, היא להפוך את בתי הספר לקהילות חינוכיות לומדות, ולהוביל שינוי תרבותי בבתי הספר. זאת דרך שינוי בתפיסת ההוראה של המורים ובעזרת שיתופם בהובלת התהליך. מורה שנמצא בתהליך הגוגיה, מפנה לעצמו יום שלם בשבוע ללמידה ולפיתוח של הוראה חדשנית. צוותי הוראה נפגשים בבית הגוגיה פעם בחודש, ליום של הפריה הדדית ולמידת עמיתים.
בשלב הבא חוזרים הצוותים לבתי הספר ומכשירים מורים נוספים לעשות שימוש בכלים החדשים ובידע החדש שפותח.
אילת דויטש, סמנכ"לית מו"פ ברשת אמי"ת, הסבירה שמאחורי השקיפות עומד הרעיון של האמון במורה. בחדשנות הפדגוגית, הדגישה דויטש, המטרה היא לפתוח את הכיתה ולאפשר שיתופי פעולה, עבודת צוות, השראה והפריה הדדית. לדבריה, בלמידה החדשה יהיו פחות ופחות שיעורים פרונטליים ויותר למידה משותפת, והתלמידים בכיתה יצטרכו להיות יותר פעילים.
רשת החינוך אמי"ת החלה את דרכה מבית ספר אחד לבנות ובית ילדים אחד הקולט פליטי שואה וילדי עולים בראשית המדינה, והפכה עם השנים לרשת חינוך ארצית עם מאה בתי חינוך מצפון לדרום, ומעל שלושים אלף תלמידים. הרשת פועלת בעיקר בפריפריה ובחינוך הדתי אך גם בחינוך הממלכתי ובחינוך החרדי.
פורסם מחקר של ראמ"ה על עברית כשפה שנייה לתלמידים דוברי ערבית
מאת; מערכת קו לחינוך
הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה), הציגה ממצאים ראשוניים ממחקר על העברית כשפה שנייה בקרב תלמידים דוברי ערבית בישראל, בשלב סיום בית הספר היסודי. המחקר נערך בחודש פברואר 2014, בקרב מדגם מייצג של 4,886 תלמידים ו-311 מורים, המלמדים עברית בכיתות ו' ב-195 בתי ספר דוברי ערבית. המחקר נערך במגזר הערבי, הבדואי והדרוזי. מהמחקר עולה, כי הישגי הבנות בעברית גבוהים מהישגי הבנים; נמצאו פערים ניכרים בהישגים בין תלמידים מרמות שונות של רקע חברתי-כלכלי – ככל שהרקע של התלמידים גבוה יותר, כך ההישגים היו גבוהים יותר; קיימים הבדלים בהישגים של תלמידים ממגזרים שונים – הציון הממוצע של התלמידים בבתי ספר מהמגזר הדרוזי גבוה במאה נקודות מהציון של תלמידים בבתי ספר מהמגזר הבדואי; הרוב הגדול של התלמידים דוברי הערבית הביעו עמדות חיוביות כלפי לימודי השפה העברית; מרבית התלמידים דוברי הערבית הביעו תחושה של מסוגלות עצמית בשפה העברית – התלמידים דיווחו שהם יכולים להבין דברים שהם קוראים בעברית או שומעים בעברית ולשוחח עם אנשים בעברית; כמחצית מהתלמידים דיווחו על חשיפה לשפה העברית גם מחוץ לבית הספר.

סדרת 'לימודיסק' מבית artNsmart הוא משחק מחשב שמצייר למידה חווייתית וגורם לילדים להינות מלמידה עצמאית. משחק המחשב, שהוא מגרש אהוב ומוכר לילדים, הופך לכלי משלים לשיטות ההוראה השגרתיות. סדרת 'לימודיסק', משלבת תהליך למידה, המובנה בתוך תוכן סיפורי, שמעודד ילדים לפעול, ללמוד, ליצור, להקשיב, ללמוד וליהנות. למידת התכנים מתבצעת באמצעות ניסוי וטעייה, תוך מתן פידבקים חיוביים, מגוונים ואישיים, היוצרים חוויה מהנה שמוטמעת בזיכרון. סביבת למידה אישית זו מעלה את יכולת הריכוז והקשב, מחזקת את הביטחון אישי ומדרבנת לעצמאות. השיטה מאפשרת גם לילדים עם לקויות למידה, להפנים ולקלוט תכנים בקלות רבה יותר. טל'; 050-8455245 או באתר.
חדש במחוז צפון: פרויקט חדשני מבוסס מחשב
מאת; שרון כץ
מחוז צפון מקיים החודש, במסגרת תהליכי הלמידה המשמעותית, למידה משותפת להורים ותלמידים בבתי הספר היסודיים. הלמידה תיעשה באמצעות תוכנת סקראץ' בבתי התלמידים ובבתי הספר. סקראץ' היא שפת מחשב, המאפשרת פיתוח יצירתי ושיתוף של ספרים, אנימציות, משחקים, מוסיקה ואומנות אינטראקטיבית. התלמידים יוכלו להשתתף בפעילות בעצמם או יחד עם ההורים – כקהילה לומדת. פעילות הלמידה בקהילה תתבצע בעזרת אתר מלווה, שפותח במחוז, וכן בתהליכי למידה מרחוק. תוצרי הפעילות ישלחו לגלריה של מחוז צפון באתר סקראץ' העולמי. בראשית חודש יוני יתקיים יום סקראץ' בקמפוס של חברת גוגל ישראל, שבו יציגו התלמידים את הפרויקטים שפיתחו בפני מהנדסי החברה. שפת הסקראץ' פותחה במעבדות המדיה של המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) בבוסטון, ארה"ב, בתמיכתה הכספית של קרן המדע הלאומית של ארצות הברית וחברות כמו אינטל ומיקרוסופט. שפת הסקראץ' מתורגמת לעברית וערבית וניתן להשתמש בה ללא עלות. כדי שתלמידים רבים ככל האפשר ישתתפו בפעילות, התבקשו רכזי התקשוב בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ליידע את התלמידים על הפעילות המתקיימת, ולעודד אותם להשתתף בפעילות המקוונת. הרכזים יקבלו הנחיות מדויקות ממדריכי התקשוב המחוזיים.
חדש במחוז חיפה: מרכז הדרכה ואמנת שירות
מאת; שרון כץ
לאחרונה התקיים במחוז חיפה יום עיון למפקחים ולעובדי המינהל בנושא אמנת השירות. במהלך היום גובשה אמנת שירות, שאת עקרונותיה גיבשו המשתתפים ביום העיון. מטרתה של אמנת השירות היא ליצור שפה משותפת בין כלל עובדי ההוראה במחוז לבין המפקחים ועובדי המינהל. זאת, מתוך תחושת שליחות של כולם לאפשר הזדמנויות ותנאים הולמים למימוש המטרות והיעדים של מערכת החינוך במחוז. האמנה מבוססת על ההשקפה, כי שירות איכותי – פנים מחוזי וחוץ מחוזי כאחד, מהווה את המעטפת הרצויה להצלחת עובד ההוראה. רחל מתוקי, מנהלת מחוז חיפה: "הכנת האמנה הנה מהלך חלוצי במחוז, ובבסיסו קיימת אמונה כי ניתן ליצור דיאלוג בין נותן השירות ומקבלו. באמנה מצהיר מחוז חיפה כנותן שירותים, על מחויבות לרמת איכות השירות ועל העמדת עובד ההוראה במרכז ההוויה הניהולית שלו". במסגרת יום העיון נחנך מרכז ההדרכה המחוזי החדש של מינהל חברה ונוער. במרכז ייערכו תהליכי הפיתוח המקצועי וההדרכה של המפקחים והמורים. בנוסף, יהווה המרכז מסגרת לפעילותם של בני הנוער הפועלים במסגרות היישוביות השונות.

קייקי מעין הגושרים מציעים חבילות לקבוצות, משפחות ולבני נוער
קייקי מעין הגושרים מציעים מגוון פעילויות למבקרים. הפעילויות כוללות שייט קייקים, לינת שטח, טיולי אופניים, פיינטבול וסדנאות שונות. שיט הקייקים (המסלול המשפחתי), שאורכו כחמישה ק"מ, מתקיים במימיו הצלולים של נחל החצבני, ונע בין שעה לשעה וחצי, בעלות של 35 ש"ח למשתתף. לינת השטח, בעלות של 30 ש"ח למשתתף, נערכת בחניון מעיין ברוך, הממוקם על גדות נחל שניר, בפארק מדשאות מרווח ומוצל. לנוחות האורחים ישנם בשטח נקודות חשמל, תאורה בשעות הלילה, שולחנות קק"ל ומזנון. פעילות הפיינטבול כוללת הדרכה ושיפוט מקצועי, ציוד מיגון מלא ורובה אישי לכל משתתף, המכיל 100 כדורי צבע. משך הפעילות כשעה וחצי בעלות של 80 ש"ח למשתתף. טיול אופני ההרים המוצע, עובר במסלול מעגלי, המתחיל מחניון מעיין ברוך ועובר על גדות הנחלים דן חצבני ובניאס. הטיול הוא בליווי של מדריך מוסמך, אורכו כשעתיים ועלותו 50 ש"ח (מינימום 30 משתתפים). למבקרים מוצעת השתתפות בסדנת שוקולד מתוקה, הנערכת במרכז המבקרים של שולמן מתוקים. הסדנה כוללת חומרי גלם, סינרים, כובעים ואריזות ועלותה 50 ש"ח. אפשרויות בילוי ופנאי נוספות שמציע המקום הן ארוחות בשטח וסדנאות לבני נוער. להזמנות: 077-2717505 / 054-6693363
יוזמות חינוכיות; תלמידים "מדליקים", למידה חווייתית, סדנאות מספרי סיפורים וליצנות רפואית, רצים לשלום
מאת; שרון כץ
התלמידים למדו את כללי הבטיחות באש בתחנת הכיבוי – תלמידי בית ספר בן גוריון, גן יבנה, המשמשים נאמני בטיחות בבית הספר, ערכו לקראת ל"ג בעומר סיור לימודי בנושא כללי הבטיחות באש בתחנת כיבוי אש באשדוד. במהלך הסיור נפגשו התלמידים עם כבאי התחנה, שהרצה בפניהם על כללי בטיחות הנדרשים סביב התנהלות באש בכלל, וסביב מדורות ל"ג בעומר בפרט. לתלמידים הוסבר שיש לבחור מקום נקי מעשבים ומקווי חשמל, לגדר באבן את שטח המדורה, להרחיק מהמקום חומרים דליקים ולהחזיק דליי מים סמוך למדורה. עוד למדו התלמידים, כי הבערת האש והוספת קרשים למדורה יתבצעו על ידי מבוגר אחראי. כיבוי המדורה ייעשה באמצעות חול ומים. בהמשך לבשו התלמידים מדי כבאים, טפסו לכבאית ולמדו על הציוד שבה. לקראת ל"ג בעומר העבירו נאמני הבטיחות הרצאות לתלמידים בכל הכיתות על כללי הבטיחות שלמדו.
גשרים לשלום בבתי ספר של רשת אורט בעכו – בבתי הספר ברשת אורט בעכו נערך לאחרונה יום ספורט קהילתי משותף יהודי-ערבי. בסיום היום נערך משחק כדורגל בין קבוצות מעורבות (בתמונה), שהוכיחו כי שיתוף פעולה שמתבצע במגרש יכול להוות דוגמה לשיתוף פעולה ודו קיום בחיים עצמם. את הפעילות ארגנו תלמידי החטיבות העליונות אורט דרסקי ואורט חילמי שפעי, כחלק מתוצר הסיום של פרויקט גשרים לשלום, שבו נטלו חלק במהלך השנה החולפת. תכנית זו, לה שותפים רשת אורט, חברת גוגל ומרכז פרס לשלום, פועלת זו השנה השנייה בשני בתי הספר. במסגרת הפרויקט נפגשו במהלך השנה כשלושים תלמידים מכל בית ספר עם מקביליהם למעגלי היכרות קבועים, ואף במפגשים פנים אל פנים, כדי לקדם את הדו-קיום בעיר.
יום שכולו אנגלית בבית החינוך תדהר בעפולה – בבית חינוך תדהר שבעפולה, נערך לאחרונה יום למידה חווייתית בשפה האנגלית, בהובלתם של תלמידי כיתות ד' בבית הספר. ההפעלה הייתה כולה על טהרת האנגלית וסיפקה ללומדים חוויה מאתגרת. התלמידים עברו בתחנות הפעלה מגוונות, נחשפו לסיפורים, טיילו בעולם האותיות וצפו בתיאטרון בובות. קבוצות הלומדים היו רב גילאיות, כאשר מטרת הלמידה להעניק הזדמנות שווה לכל תלמיד למיצוי היכולת האישית והמקצועית שלו, תוך מענה לשונות ולצרכים הייחודיים של כל אחד. יום הלמידה נערך בהתאם לגישה הפדגוגית הנוהגת בבית החינוך ושמה – עולם הזדמנויות ללמידה. גישה זו מזמנת למידה משמעותית ומטפחת תלמיד סקרן, חושב ויצירתי, ונותנת מענה לסגנונות למידה שונים. בסיום היום השתתפו הבוגרים, תלמידי כתות ד'-ה', בתחרות איות באנגלית, שזיכתה את המנצחים בפרס כיתתי.
סדנאות ליצנות רפואית ומספרי סיפורים בבית ספר תיכון חיפה – בבית הספר תיכון חיפה פועלות לאחרונה שתי סדנאות חדשות לתלמידי כיתות י' – סדנת מספרי סיפורים וסדנת ליצנות רפואית. זאת, כחלק מתפיסת בית הספר ויעדיו לעידוד החינוך החברתי והתרומה לקהילה. הסדנאות הן פרי שיתוף פעולה בין התיכון לבין המחלקה לחינוך ערכי בעיריית חיפה. הסדנאות מועברות במסגרת שיעורי העשרה אישית וחינוך ערכי חברתי. בסדנת מספרי סיפורים, לומדים התלמידים את רזי הקריאה, הסמנטיקה וסוד הקשר עם הקהל. התלמידים גם לומדים כיצד להקריא ספר, תוך כדי שימוש בתנועות גוף. בתום הסדנה יוצאים תלמידי בית הספר לפעילות בכיתות א' של אחד מבתי הספר היסודיים בעיר.
בסדנת הליצנות הרפואית לומדים התלמידים על הליצנות הרפואית המודרנית, שמטרתה לגעת בנפש דרך הבידור והשמחה. הליצן הרפואי רואה את האדם ולא את המחלה ומתפקידו להביא שמחה למקומות של צער, כאב, יגון, חרדה, פחד וחוסר אונים. על הליצן הרפואי ליצור הסחת דעת ושינוי באווירה. עם תום הסדנה יוצאים התלמידים אל בתי החולים בחיפה ומבצעים הלכה למעשה את אשר למדו בבית הספר.

יובל דור ופזית גלר מציעים למורים סדנה בשם: "להאיר את הילד". הסדנה תשים דגש על רוח הלמידה יותר מאשר על חומר הלימוד. הסדנה תשלב שירים וסיפורים והיא מיועדת למורים המזמינים את עצמם לעצור ולהרגיש את דופק החיים. בסדנה יחוו המשתתפים את פלא השפה העברית. הסדנה מיועדת לכל מי שלומד את עצמו, לומד את התלמיד ולומד את ריקוד הקשר ביניהם. "להאיר את הילד" היא סדנה שמאפשרת גם לטעות, לתעות ולתהות, אבל בעיקר להרגיש התרוממות רוח.
לפרטים: יובל דור ופזית גלר – 052-6722697
השתלמויות בנושאי סביבה באיגוד ערים לאיכות סביבה נפת אשקלון
באיגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון פועל מרכז לחינוך סביבתי, שמטרתו לקיים מגוון רחב של פעילויות חינוכיות. האיגוד מפעיל מגוון השתלמויות בנושא איכות הסביבה, המוכרות לגמול מטעם משרד החינוך. היצע ההשתלמויות כולל קורסים פרונטליים, קורסי סיור וקורסים מתוקשבים בלמידה מרחוק. איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון עוסק במגוון רחב של שירותים. השירותים, המושתתים על זיקה מקצועית אל המשרד להגנת הסביבה, כוללים שירותי ניטור אויר, חומרים מסוכנים, הליכי רישוי, טיפול במפגעים, תכנון סביבתי, פיקוח, סביבה חקלאית, תעשיה וסביבה, שפכים וחינוך. פרטים באתר.
באולימפיאדת אסיה לפיזיקה – הנבחרת הישראלית זוכה בציון לשבח
התלמידים הישראלים זכו בשתי מדליות כסף, ארבע מדליות ארד וציון לשבח
מאת; סיגל בן-ארצי
באולימפיאדת אסיה לפיזיקה, שנערכה השבוע בסין, זכתה נבחרת ישראל בפיזיקה בשש מדליות אולימפיות בהן שתי מדליות כסף וארבע מדליות ארד. בנוסף, המשלחת הישראלית זכתה בציון לשבח. באולימפיאדת אסיה לפיזיקה השתתפו 23 מדינות. בסיומה דורגה ישראל במקום השמיני המכובד. במקום הראשון זכתה נבחרת סין, ואחריה דורגו סינגפור במקום השני וטאיוון במקום השלישי. אולימפיאדת אסיה לפיזיקה היא שלב מקדים לקראת האולימפיאדה העולמית לפיזיקה שתתקיים בקיץ בהודו.
במשלחת הישראלית השתתפו שמונה תלמידים: אילן מיטניקוב – מדליית כסף (תיכון משה שרת, נצרת עילית), טום סגל – מדליית כסף (עירוני ב' מודיעין), ליאור סורוקה – מדליית ארד (תיכון משגב), מורן שפירא – מדליית ארד (תיכון העמק המערבי יפעת), ניר ירון – מדליית ארד (תיכון מדעים ואומנויות ירושלים), שקד רוזנשטיין – מדליית ארד (כפר הנוער ויצו, ניר העמק), עידו פרידמן – ציון לשבח (תיכון אשכול, הכפר הירוק), ליאור אברהמי (התיכון להנדסאים הרצליה). בראש המשלחת עמד ד"ר אלי רז, ראש המחלקה לפיזיקה והנדסה אופטית במכללת בראודה בכרמיאל ומרצה לפיזיקה בטכניון.
תלמידי תיכון עתיד בלוד – אלופי ישראל בסייבר ובמחשבים
נבחרת תיכון עתיד לוד זכתה לאחרונה בשני המקומות הראשונים בתחרות על תואר אליפות ישראל בסייבר ומחשבים. במקום השלישי זכתה נבחרת הגימנסיה הראלית בראשון לציון. 67 תיכונים התחרו באליפות. התחרות נערכה ביוזמת המנהל למדע וטכנולוגיה במשרד החינוך, בשיתוף מטה הסייבר הצה"לי וקרן רש"י. זו הייתה התחרות הארצית הראשונה בתחום לבתי ספר תיכונים בישראל. בתחרות השתתפו תלמידים ממגמות הסייבר והנדסת תוכנה. התכנים בתחרות פותחו על ידי בוגרי יחידות טכנולוגיות של צה"ל. האליפות כללה את השלב הבית ספרי, שבו השתתפו 100 בתי ספר, ואת שלב התחרות הארצית, אליו העפילו 67 נבחרות. בשלב הארצי ליוו את הנבחרות מורים ומנחים מהתעשייה ומהאקדמיה. ד"ר עופר רימון, ראש מנהל מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך, ציין שמטרת התחרות היא לחשוף את בני הנוער לעולם טכנולוגי מרתק, תוך שימת דגש על מיומנויות חשיבה, פיתוח יכולת לימוד עצמאית, עבודת צוות, עמידה בלוח זמנים וחשיבה מחוץ לקופסה.
תלמיד כיתה ח' מנצרת עלית הוא אלוף ישראל בטקוואנדו
מאת: שרון כץ
שאול אשורוב, תלמיד כיתה ח' מבית הספר שובו בנצרת עלית, זכה במקום הראשון באליפות טקוואנדו לנוער, שהתקיימה ברמלה, בהשתתפות מאות ספורטאים מכל רחבי הארץ. אשורוב מתאמן באומנות הלחימה טקוואנדו מגיל 6. אשורוב מקדיש שש שעות בשבוע לאימונים לקראת תחרויות שונות, בהן הוא משתתף. לפני שלוש שנים זכה אשורוב לראשונה במדליית ארד באליפות ישראל לנוער. לא מזמן אף זכה במקום הראשון באליפות ישראל בטקוואנדו לנוער עד גיל 14. ראש העיר, אלכס גדלקין, בירך את האלוף החדש, וציין את פעילות העמותה לקידום הספורט, התומכת ומלווה את הספורטאים הצעירים בנצרת עלית.
מקום תשיעי לנבחרת הבנים של תיכון המקיף העמק המערבי באליפות העולם בניווט לבתי ספר
מאת: שרון כץ
נבחרת הניווט הספורטיבי של בית הספר התיכון המקיף העמק המערבי, זכתה לאחרונה במקום התשיעי באליפות העולם לבתי ספר, בריצת ניווט שנערכה בקמר, טורקיה. זו יציאתה השלישית והרצופה של נבחרת בית הספר לאליפות, המתקיימת אחת לשנתיים, כל פעם במדינה אחרת. שתי נבחרות מישראל יצאו לתחרות, אחת של בנים מתיכון מקיף העמק המערבי והשנייה של בנות מבית הספר מור מכבים רעות, שהגיעו למקום ה-17. באליפות השתתפו 24 מדינות וביניהן: אוסטריה, ברזיל, סין, אנגליה, אסטוניה, פינלנד, צרפת, הונגריה, איטליה, שבדיה, טורקיה, איראן ועוד. התלמידים השתתפו בניווטים למרחק ארוך – שישה ק"מ, ומרחק בינוני – ארבעה ק"מ. בנוסף השתתפו התלמידים בתחרות שליחים, בה מחלקים את הרצים למקצים עם רצים ממדינות אחרות. בערב הווי משלחות, שבו השתתפו כל המשלחות, הופיעה משלחת הניווט של ישראל בפני קהל משתתפי האליפות בריקוד הורה.
הגביע העולמי לכיתת העתיד ממודיעין
מאת; סיגל בן-ארצי
בתחרות הרובוטיקה FLL הבינלאומית, שנערכה לאחרונה בדרום אפריקה, זכו תלמידי תיכון אמי"ת בנים ממודיעין במקום הראשון בקטגוריית המחקר והתרומה לקהילה על פרויקט תכנון כיתת העתיד, תכנית שעל פיה יבנה המבנה החדש בבית הספר שלהם במודיעין. בקבוצת "כיפה בוטס", היו עשרה תלמידי כיתה ח' ושני מנטורים, בוגרים יותר. הקבוצה גברה על 42 קבוצות מתחרות.
התלמידים גם זכו במקום השני בפרס האליפות. במקום הראשון זכתה קבוצה מברזיל. פרס האליפות ניתן לקבוצות המצטיינות בכל התחומים גם יחד. השופטים התרשמו במיוחד מעבודת הצוות, מהכבוד ההדדי, מהיסודיות והידע של חברי הקבוצה. הם ציינו את היכולת ההנדסית הגבוהה שחברי הקבוצה הביאו לידי ביטוי בבניית ותכנות הרובוט, ואת עבודת החקר ודרך הצגתה. הישראלים הפסידו לברזילאים רק בשל העובדה כי הרובוט הברזילאי זכה לניקוד מעט גבוה יותר. זכייה באליפות משמעותה הצטיינות במגוון תחומי התחרות: ביצועי רובוט מוצלחים, פרויקט חקר יצירתי, מעשי, שעבר פיתוח וחשיפה בקרב גורמים רשמיים וערכים של אחדות וגיבוש קבוצתי, סיוע לקבוצות אחרות וחתירה למצוינות.
התלמידים זכו לחיבוק חם מהקהילה היהודית בדרום אפריקה. אחרי הזכייה נערכה להם קבלת פנים חמה והם הוזמנו למפגש עם בכירי השגרירות הישראלית ועם הרב הראשי של דרום אפריקה.

נפתחה ההרשמה למחזור השלישי במסלול "עמיתי MindCET" למורים ואנשי חינוך
החממה הטכנולוגית של מטח, MindCET, הכריזה על פתיחת ההרשמה למחזור השלישי של תכנית 'עמיתי MindCET', הפועלת במתכונת של חממה טכנולוגית. התכנית מיועדת למורים ואנשי חינוך מרחבי הארץ, המעוניינים לפתח פרויקטים טכנולוגיים-חינוכיים. בין המיזמים שהופקו במהלך המחזור השני של התכנית, ניתן למצוא כלי לתכנון ומעקב חקר מדעים, משחק רשת המעודד סקרנות ויצירתיות, לימוד פיזיקה וכימיה בדרך חווייתית באמצעות משקפי מציאות מדומה, אפליקציה לתיעוד וניהול עבודה בקבוצה בגני ילדים, פלטפורמה להענקת מידע מעשיר על אירועים היום לתלמידים ועוד. במחזור הראשון של התכנית פותחו, בין השאר, המיזמים הבאים: הדרך לידע – כלי למורים ליצירה מהירה של מערכי שיעור אונליין; לראות עולם – פלטפורמה לחיבור מומחים עם כיתות לימוד להשתתפות בהרצאות מקוונות. The Islands – עולם וירטואלי בו התלמידים מנהלים חיי קהילה, לצד לימוד מקצוע האזרחות. במחזור השני של התכנית לקחו חלק 9 צוותי מורים. הצוותים קיבלו בחצי השנה שחלפה ליווי כולל בפיתוח ובניית המיזם, מצוות התכנית ומאנשי מקצוע ומומחים בתחומים שונים (יזמות, טכנולוגיה, עיצוב ועוד). לאחר סיום התכנית ממשיכים המורים היזמים לפתח את המוצרים, וחוברים לגורמים בעולמות החינוך, הטכנולוגיה וההשקעות, על מנת ליישם את הפיתוחים בכיתות הלימוד ברחבי ישראל. לדברי אילן בן יעקב, מנהל תכנית עמיתי MindCET, מטרת תכנית העמיתים היא להטמיע טכנולוגיות חינוכיות מתקדמות במערכת החינוך מחד, ולעודד את המורים ליזמות אישית ומקצועי, מאידך. ההרשמה פתוחה למורים ולאנשי חינוך בכל גיל וללא צורך בידע מוקדם. התכנית מוכרת כקורס גמול ומזכה את המשתתפים במלגה על סך עשרת אלפים שקלים. ההרשמה תיסגר החודש.
החלה ההרשמה לעונת התרבות 2016-2015 של מרכז תרבות בית אריאלה
עונה מגוונת ומרתקת עם מיטב המרצים, החוקרים והסופרים. קורסים בשעות הבוקר והערב בספרות, באמנות, ביהדות, בתרבות, קורסים רב תחומיים ועוד, לצד סדנאות כתיבה למבוגרים, לילדים ולבני נוער וסדנאות להכשרת מספרים. כל הפרטים, כל הקורסים וחוברת שנתית (בתמונה) בטל': 03-6910146 או באתר.
מבלים ב'בלאגן' – פארק פעילות אקטיבית בקיבוץ יגור
פארק באלגן, השוכן בכניסה לקיבוץ יגור, מארח פרטיים וקבוצות מאורגנות לפעילות אקטיבית, חווייתית ומהנה. בפארק יש מתנפחים, זירת תותחי ספוג, סירות מתנגשות, מכוניות קארטינג, קרוסלה, רכבת הרפתקאות, אופנועים חשמליים, כדורסל אתגרי, ועוד. הפארק מציע גם משחקייה מקורה וממוזגת ובה בריכת כדורים, חדר השף הקטן, ג'ימבורי, חדר לגו, שולחנות כדורגל והוקי אוויר ועוד. בפארק מקומות ישיבה רבים, קפיטריה ופינת-חי (בבעלות מפעיל חיצוני, פתוחה לסירוגין). הפעילות מתאימה לילדים עד כיתה ו' ולמסגרות כמו מתנ"סים, גני ילדים, בתי ספר יסודיים, מוסדות חינוך, קייטנות, חוגים, תנועות נוער, אוכלוסיות מיוחדת, מסיבות סוף שנה ועוד. בתאום מראש ניתן לבחור מועדים המותאמים אישית לכל קבוצה. הפארק ברובו מונגש לקהל עם מוגבלויות ומוצל.
לפרטים: 04-9848989 או באתר.