
גיליון 654 * ט' בשבט תשע"ה * 29.1.2015 * משוגר למנויים בלבד * [email protected] * עורכת ראשית; סיגל בן-ארצי * 03-6354484
שומרים עלינו: צו מניעה נגד שר החינוך בפועל; בג"ץ נגד מינוי לא תקין במשרד החינוך וביטול בחינת הבגרות למצטיינים במתמטיקה בכיתה י'; נחשפים יומני השר פירון
בית הדין הגבוה לצדק, ועדת הבחירות המרכזית, התנועה לאיכות השלטון והתנועה לחופש המידע הם כלבי השמירה הבולטים של הדמוקרטיה בתקופה זו של טרום בחירות. לאחרונה הם נאלצו לפעול נגד משרד החינוך
מאת; סיגל בן-ארצי
מספר גופים הופכים עתה לכלב השמירה של הדמוקרטיה, בשעה שחברי הכנסת והממשלה מתכוננים לבחירות הבאות; בית הדין הגבוה לצדק, ועדת הבחירות המרכזית, התנועה לאיכות השלטון והתנועה לחופש המידע. כל אלו לא היו מצליחים לעשות עבודתם נאמנה ללא החשיפה בתקשורת כמובן. כך, למשל, חשף לאחרונה אתר העין השביעית, כי משרד החינוך השקיע לצורכי פרסום בתקשורת למעלה מ- 10 מיליון שקלים בשנה. פרסום המיזם ללמידה משמעותית, למשל, עלה למשלם המסים 6.1 מיליון שקל. על פי הכתבה, חלק מתקציב הפרסום גם הוצע כדי לקדם פעילויות של משרד החינוך כפרסום סמוי בתקשורת, מה שאינו ראוי אתית ומוסרית. המידע נחשף בסיוע התנועה לחופש המידע.
צו מניעה לסגן שר החינוך, אבי וורצמן, ניתן על ידי וועדת הבחירות המרכזית בשל תעמולה אסורה
ועדת הבחירות המרכזית קיבלה לאחרונה את עתירת התנועה לאיכות השלטון כנגד סגן שר החינוך, אבי וורצמן, למתן צו אשר יורה לו לחדול מלעשות שימוש בנכסי משרד החינוך לצורך תעמולת בחירות. התנועה לאיכות השלטון פנתה לוועדת הבחירות המרכזית לאחר שהגיע אליה מידע ששר החינוך בפועל, חה"כ אבי וורצמן, העביר לרשימת תפוצה נרחבת של עובדי משרד החינוך מודעות המשבחות עשייתו ומעלות על נס את הישגיו. וורצמן אף קרא לעובדי המשרד להצטרף למטה הבחירות שלו. וורצמן, חבר מפלגת הבית היהודי, עשה זאת לפני כשבועיים, ביום קיום הבחירות המקדימות במפלגתו. התנועה לאיכות השלטון הדגישה, כי מעשיו של וורצמן נוגדים את הוראות חוק התעמולה, ואת הנחיות היועמ"ש. וורצמן השתמש בכספיו ובנכסיו של משרד החינוך – עשה שימוש ברשימת התפוצה של המשרד -בכדי לערוך תעמולת בחירות. בנוסף פעל ח"כ וורצמן בניגוד להוראות הנחיית היועץ המשפטי שקובעת כי חל איסור על שימוש בשירותי המשרד הממשלתי ומשאביו עליו מופקד השר עבור צרכיו המפלגתיים-פוליטיים. תגובתו של סגן השר, חה"כ אבי וורצמן ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית הייתה, כי משלוח מייל לתפוצת עובדי משרד החינוך ארעה בשל טעות אנוש, וכי הסרטון שצורף להודעות המייל מומן על חשבון סגן השר ולא מכספי ציבור.
בג"ץ נגד מינוי לא תקין
בית הדין הגבוה לצדק יצא לאחרונה נגד ניסיון מינוי לא תקין במשרד החינוך לראש אגף החינוך החרדי. משרד החינוך ניסה למנות ליו"ר האגף לחינוך חרדי אדם שהיה חסר מספר דרישות כפי שנקבעו במכרז שהוצא על ידי המשרד עצמו. התנועה לאיכות השלטון פנתה לבג"ץ כדי לעכב את המינוי. בג"ץ אכן פעל בהתאם, והורה למשרד החינוך להגיש מכרז חדש. לאחרונה נעשה ניסיון נוסף של משרד החינוך לאשר את המינוי. גם הפעם פנתה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ כנגד המינוי וזה עצר אותו.
בג"ץ נגד ביטול בחינת הבגרות ב-י' למצטיינים במתמטיקה
בג"ץ פסל לאחרונה את החלטת משרד החינוך שלא לאפשר לתלמידי כיתה י' שבפרויקט המצטיינים במתמטיקה לגשת לבחינת הבגרות מתמטיקה בסוף שנת הלימודים הנוכחית. ההחלטה שלא לאפשר לתלמידים מצטיינים לגשת לבחינה הייתה של משרד החינוך, שטען שהיא פוגעת בהחלטה אחרת שלו שאמורה להתקיים השנה, שלא לערוך בחינות בגרות בכיתה י'. בתכנית המצטיינים לומדים כ-600 תלמידים מכיתות ו'-י'. מטרת התכנית היא לאפשר לתלמידים מצטיינים לסיים בגרות בכיתה י' ולהתחיל במסלול אקדמי בכיתה י"א, תוך כדי דחיית השירות הצבאי בשנה. הבוגרים, שמתגייסים לצבא עם תואר ראשון במתמטיקה, עתידים להימנות על מובילי העתודה המדעית בישראל. בג"ץ, שבחן את ההחלטה, טען כי משרד החינוך לא בדק את משמעות השפעתה על התלמידים, שהשקיעו בה כבר שנות לימוד וכסף פרטי רב, ולא על צה"ל. משרד החינוך גם לא נתן נימוק משכנע להפסקת התכנית, וציין כי היא פוגעת ברפורמה המתגבשת בתחום הבגרויות.
התנועה לחופש המידע חושפת את יומני השר פירון
התנועה לחופש המידע חשפה לאחרונה את יומני השר פירון בשנתיים שהיה שר החינוך. מטרת החשיפה היא לבחון את פעילותו של השר ולהציגה לציבור. מן היומנים עולה פעילותו של השר מול גופים שונים, התקשורת למשל. כמו כן הצביעו היומנים על פגישותיו של השר עם עובדי משרד החינוך, עבודתו מול ועדת החינוך של הכנסת, פגישות שערך עם אנשים הנמנים על מקורביו מבחינה פוליטית ורעיונית ועוד. מהתנועה לחופש המידע נמסר, כי החשיפה של היומנים מאפשרת לציבור לעקוב אחר פעילות השר. עם זאת, החוק גם מאפשר לשר למחוק פעילויות שמוגדרות כאישיות או כאלה שעשויות לפגוע בהתנהלותו הפוליטית. ביומנים של השר ישנן מחיקות שכאלה. לפניכם הקישור ליומנים
מאות מורים, מנהלים, מנחים וסטודנטים השתתפו לאחרונה בסמינרים ובהרצאות שהעבירו רנדי שיהרר ומליסה אגודלו מבית ספר הייטק היי בסאן-דייגו, ארה"ב
מאת: שרון כץ
רנדי שיהרר (בתמונה) ומליסה אגודלו, אנשי צוות מבית ספר הייטק היי בסאן-דייגו, ארה"ב, הגיעו לביקור של עשרה ימים בישראל. שיהרר ואגודלו, שהגיעו כאורחי קהילת ידידי הייטק היי בישראל, העבירו סדנאות, מפגשים וסמינרים, המבוססים על ניסיונם וחוויותיהם כמורים בבית ספר הייטק היי בסאן-דייגו. שיהרר הוא מורה בתחום ההומני, עם ניסיון גדול בתכנון וביצוע פרויקטים בכיתות הגבוהות, ואגודלו היא דיקנית התלמידים. מלבד ניסיונה כמורה, היא מתמחה ביצירת תרבות בית ספרית וקידום נוער מרקע חלש. הסדנאות והסמינרים נערכו במרכז פסג"ה במכללת קיי בבאר שבע, בבית ספר הריאלי בחיפה, בבית הספר אדם חברה וטבע בכרמיאל, בבית הספר שבח מופת בתל אביב ובבית הספר החדש בחולון, שהוקם ברוח הייטק היי.
***
בשנת 2011 הוחלט על ידי משרד החינוך, בשיתוף עם עיריית חולון והמכון לחינוך דמוקרטי, להקים בחולון בית ספר חדש ברוח היי טק היי. המודל היה בית ספר מבוסס על ערכי כבוד האדם ועקרונות דמוקרטיים, מחובר לקהילה ומיישם למידה משמעותית, מבוססת פרויקטים, על פי מודל הלמידה של בית ספר הייטק היי בסאן-דייגו. בשנת 2012 נפתח ברוח עקרונות אלה בית הספר הראשון בארץ – בית הספר החדש בחולון. בשנת 2014 נפתח תיכון הייטק היי ברחובות. אלה יצרו יחדיו קהילה מגובשת של ידידי הייטק היי בישראל.
***
רשת בתי ספר הייטק היי הוקמה בסאן-דייגו בשנת 2000, במטרה לפתח לומדים מתאימים למאה ה-21, בעלי יכולות תכנון, יצירתיות, עבודה בצוות וטיפול בידע.
– המאפיין המרכזי של בתי ספר אלה, נעוץ בשיטת הלמידה שלו: למידה מבוססת פרויקטים PBL – Project Based Learning
מדובר בגישת הוראה/למידה דינמית, עצמאית ועמוקה, שבה התלמידים מתמודדים עם אתגרים, פותרים דילמות ויוזמים פרויקטים מ"העולם האמיתי". התלמידים חוקרים, מתנסים וחווים למידה מעולמות תוכן מגוונים ורלוונטיים לסביבה ולקהילה בה הם חיים. הפעילות מונחית על ידי התלמידים עצמם ובסיוע המורים, בדגש על עבודת צוות ושיתופי פעולה עם גורמים שונים בקהילה. התפישה החינוכית של המודל מבוססת על כך שבית הספר הוא החיים, ובתור שכזה עליו לצייד את תלמידיו בכלים מעשיים, חברתיים וטכנולוגיים.
***
אחד הנתונים הבולטים שהציגו שיהרר ואגודלו בהרצאותיהם הוא, שבית הספר במודל הייטק היי מצליח להביא את כל בוגריו ללימודים בקולג'. מדובר בתלמידים מחתך סוציואקונומי מגוון. כך יוצא שכמחצית מבוגריו הם דור ראשון במשפחה שמגיעים לקולג'. בהרצאותיהם אף סיפקו השניים דוגמאות מחיי בית הספר, שתומכים במשנתו החינוכית ובעקרונותיו של המודל הבית ספרי. בית הספר מעודד התאמה אישית של הלמידה ללומד, מטפח קשר של הבוגר עם העולם שסביבו ומקפיד על כך שהמורה יהיה מעצב הלמידה, יצירתי, יוזם וגמיש מחשבה.
***
תכנית הביקור של שיהרר ואגודלו בישראל כללה בין היתר הרצאות בנושאים הבאים: למידה בעזרת פרויקטים; פרקטיקות לבנייה של צוות לומד, חושב ומשתף פעולה; עבודה עם תלמידים מרקעים שונים על מנת לעזור להם להתפתח ללומדים עצמאיים ומסוגלים; יצירת תרבות בית ספרית של הקשבה לצרכים ורצונות של תלמידים; תכנון פרויקט מהרעיון לרמת השיעור הבודד ואיך מתכננים שיעור בודד בתוך פרויקט; הוראה דיפרנציאלית והתמודדות עם סוגי לומדים שונים בתוך פרויקטים; שימוש בפרויקטים על מנת לשפר את כישורי הכתיבה של תלמידים ועוד.
פרויקט לילדי הגן; צעדים ראשונים בחשבון
בפרויקט לומדים הילדים להתייחס למושגים מתחום החשבון ולהבין תהליכים מתמטיים
מאת: מערכת קו לחינוך
אתר בית הספר לחינוך של אוניברסיטת תל-אביב מדווח, כי במעון ויצו רמת ישראל בתל אביב מתקיים בימים אלו פרויקט מתמטיקה ייחודי לילדי כיתת הגן. הפרויקט – "צעדים ראשונים בחשבון" – פותח על ידי צוות בראשות פרופ' דינה תירוש ופרופ' פסיה צמיר מבית הספר לחינוך שבאוניברסיטת תל אביב. מטרת הפרויקט היא לעודד לימודי חשבון בגיל הרך. את המימון לפרויקט תרמה פדרציית גרמניה. בפרויקט משתתפים 35 ילדי כיתת גן בגילאי 4-2 שנים. במהלך הפרויקט מתקיימות פגישות הדרכה עם הגננות, שמתמקדות בידע מתמטי, ידע פדגוגי–תכני, היבטים קוגניטיביים, היבטים ריגושיים והיבטים פרקטיים, התורמים ללמידת חשבון בגן הילדים. בנוסף התקיימה הנחייה בגן, שבמהלכה הודגמו יישומים אפשריים של הנושאים הנלמדים בפגישות ההדרכה. כמו כן הייתה התייחסות של צוות ההדרכה גם לתחושת המסוגלות העצמית המתמטית ולהעדפות המשחקיות של כל ילד. מנהלת המעון ציינה, כי באמצעות הפרויקט מגלים הילדים בדרך חווייתית את תחום החשבון, ונראה כי חל בם שינוי המתבטא, למשל, בהבחנה בכמויות. "הילדים לא רק סופרים. הם כעת מבינים גם את המשמעות של הכמויות ושל המספרים". הילדים גם לומדים להשתמש במלים של שפת החשבון. מפקחת המעון הוסיפה, כי "הילדים המשתתפים בתכנית נלהבים מאוד ומחכים בקוצר רוח לכל פעילות הקשורה בפרויקט". פרופ' תירוש ופרופ' צמיר ממשיכות להוביל פרויקטים מסוג זה יחד עם קבוצת המחקר שלהן באוניברסיטת תל אביב.
מודל הכיתה ההפוכה – האמנם התשובה ללמידה?
מאת: ד"ר גילה קורץ*
מודל הכיתה ההפוכה הינה אחת מהגישות הפדגוגיות הזוכה לאחרונה לכותרות רבות במערכות חינוך בעולם ובישראל. בבסיס המודל, הלומדים צופים בסרטונים כהכנה לשיעור הכיתתי והמפגש בכיתה מתמקד בדיון, תרגול ושיח על בסיס הנלמד מהסרטונים. תחילת גישת הכיתה ההפוכה מיוחסת למספר מורים וביניהם סלמן קהאן שהציג במרץ 2011, ב Ted Talk את יוזמתו לפיתוח סרטונים קצרים במתמטיקה. עד כה "אקדמית קהאן" למעלה מ – 2,600 סרטונים במגוון נושאים במתמטיקה, ביולוגיה, פיסיקה וחלקם אף תורגם לעברית http://www.hebrewkhan.org)/) האפשרות של תלמידים לצפות בסרטונים לפני השיעור הכיתתי בזמן הנוח להם, פעם אחר פעם, תוך עצירה בקטעים מסוימים, על פי הצורך, מהווה מהפך – מעין "עולם הפוך" למודל המסורתי של הלמידה הכיתתית. במודל החדש התלמידים לומדים את "השיעור" באופן מקוון ומחוץ לכיתה ואת "שיעורי הבית" מכינים בכיתה עצמה.
גישת הכיתה ההפוכה מזמנת את הרחבת התהליך הלימודי מחוץ לכיתת הלימוד הפיזית ולהעמקת האינטראקציה עם תכני הלימוד (Anderson, 2010; Moore & Kearsley, 2005). מהמחקר עולה שאפשרות הבחירה במקום הלמידה מגבירה את תחושת הנוחות והנינוחות מהלמידה Morse, 2013) ). עוד נמצא שהעברת האחריות ללמידה מקוונת מחוץ לכיתת הלימוד מעודדת תחושת שליטה בתהליך הלימודי וגמישות בביצועו וכל אלה יכולים לסייע להגברת המעורבות והמוטיבציה של התלמיד (Moore & Kearsley, 2005; Palloff & Pratt, 2011; Subrahmanyam & Šmahel 2011; Brookfield, 2013; Bonk & Kahoo, 2014; Li et al, 2014; Selwyn, 2014).
שיפור ברמת הדיון בכיתה
אביב צמח, מורה לאזרחות אשר יישם את גישת הכיתה ההפוכה בהוראתו מדווח על תוצאות מוצלחות. להערכתו, הצפייה בסרטונים לפני השיעור שיפרה מאוד את רמת הדיון והשיח בכיתה. בשיעור עצמו הייתה "פחות כתיבה על הלוח והעתקה למחברת ויותר זמן לדיונים ולתרגולים". לתיאור מפורט של התנסותו של אביב ראו: http://goo.gl/Sa2LCQ.
מיעוט מחקרים אקדמיים הבוחנים יישום בפועל של גישת הכיתה ההפוכה הניע אותי לבחון נושא מסקרן זה. במחקר שבוצע במשותף עם ד"ר אורנה לביא שטיינר וד"ר אלכסנדר צימרמן ופורסם לאחרונה בכתב העת The European Journal of Open, Distance and E-Learning – (למאמר באנגלית: (http://goo.gl/Mzrw04 נבחנו הערכות סטודנטים כלפי שילוב גישת הכיתה ההפוכה בקורס לתואר ראשון -"עולם הפרסום והמדיה במאה ה 21" – בבי"ס סרנת לניהול במרכז ללימודים אקדמיים. לקראת כל מפגש כיתתי התבקשו 45 הסטודנטים בקורס לצפות בסרטון העוסק בנושא הלימודי שיידון בכיתה. איסוף הנתונים למחקר, באמצעות שאלון, נעשה בסיום הסמסטר. ממצא בולט במחקר היה כי למרות תחושת הנוחות מצפייה בסרטונים בין שיעורים, התגלתה העדפה ברורה לצפות בסרטוני הקורס במהלך השיעורים עם המרצה והעמיתים ללימודים. מניתוח תשובות הסטודנטים עולה שהעדרו של מורה המנווט את התהליך הלימודי, עונה על שאלות, מסייע בהבהרת נקודות לא ברורות הינה הסיבה המרכזית לאי העדפתם לצפייה בסרטונים מחוץ לכיתה.
על בסיס תוצאות המחקר ניתן להסיק, כי גמישות במקום ובזמן ללמידה לא בהכרח תתרום לתהליך לימודי מעמיק. לשם כך נדרשת אינטראקציה עם המורה ועם עמיתים ללמידה. לפני "שהופכים את הכיתה" יש לבחון דרכי סיוע ותמיכה לתלמידים הלומדים גם מחוץ לכיתת הלימוד. יש למצוא אפיקי אינטראקציה "עוקפי הכיתה הפיסית" וזאת לשם סיוע בפיתוח לומד עצמאי, פעיל ומעורב בחברת הידע של המאה ה -21.
* ד"רגילה קורץ היא ראש התמחות תקשוב ולמידה, המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה (מל"א) [email protected]
מכללת סמינר הקיבוצים מציעה לראשונה תכנית לתואר שני עם תזה
אושרה תכנית לימודים עם תזה ב"אוריינות חזותית – אמנויות בחינוך"
מאת: מערכת קו לחינוך
בשנת הלימודים הבאה ניתן יהיה ללמוד במכללת סמינר הקיבוצים לתכנית לתואר שני עם תזה באוריינות חזותית – אמנויות בחינוך. התכנית אושרה על ידי המועצה להשכלה גבוהה. התואר השני באוריינות חזותית מיועד לקהל של יוצרים ומחנכים באמנויות ובעיצוב. הלימודים יאפשרו התפתחות מקצועית הן בתחום החינוך והן בתחומי היצירה והפעילות כאקטיביסטים חברתיים.
ד"ר רבקה ודמני, ראש תחום תכנון ופיתוח בפקולטה לאמנויות במכללה, אומרת כי הלימודים יאפשרו הבניית הידע בתרבות חזותית. בד בבד יפתחו הבוגרים את הידע המקצועי שלהם הן בתחום החזותי והן בהוראת אמנויות. התזה גם תסלול את דרכם של הבוגרים לתואר שלישי.
בנוסף הגישה מכללת סמינר הקיבוצים לאישור המועצה להשכלה גבוהה תכנית לתואר שני עם תזה בחינוך סביבתי, תואר שני עם תזה בחינוך מתמטי ותואר שני עם תזה בהוראת מדעי הרוח בגישה רב תחומית.

מושטח מתמחה במתן לוגסטיקה, מזון לטיולי שטח
(מצרכים, בישול עצמי ואוכל מוכן), פתרונות לשהייה בשטח
ביצוע מנהלות לטיולים ואירועים בשטח.
השכרת ציוד ללינת שטח, אוהלים, מזרונים, מיטות שדה, עוקבי מים, ברזיות, רכבי ליווי, ציוד בישול, כירות גז, מיכלי מים וכד'.
ביכולתנו לשנע ציוד בשטחים קשים ולספק את כל הדרוש
לשהייה נוחה בשטח.
ברשותינו מגוון רכבי 4X4 הכוללים משאיות, יונימוגים, נגררים וטנדרים.
אנחנו פעילים בכל רחבי הארץ וברשותינו תעודת כשרות.
משה הר ציון: 050-2588215 טל': 04-6753397 ובאתר.
הופיעה חוברת "המנחה למנהל החינוך ברשות המקומית"
מטרת החוברת היא לסייע למנהל מחלקת החינוך ברשות המקומית בעבודה השוטפת
מאת: מערכת קו לחינוך
איגוד מנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות הוציא לאור את החוברת מנחה למנהל החינוך ברשות המקומית.
החוברת הופקה בשיתוף פעולה של האיגוד עם משרד החינוך, מפעם מעלה אדומים ומרכז השלטון המקומי. מטרת החוברת היא לסייע בעבודת מנהלי מחלקות החינוך – לחדשים כמו גם לוותיקים.
החוברת מכילה ידע הנדרש לכניסה לתפקיד, יוצרת איגום מידע למינהל החינוך, ומשמשת כמוצר משלים ל"קורס ההכשרה המחייבת למנהלי חינוך" ברשויות.

אורית רז, סופרת ילדים ונוער, מעבירה מפגשים ספרותיים בגני ילדים ובבתי ספר, וכן סדנאות לכתיבה יוצרת. במפגשים לגילאי הגן וכיתות א'-ב' יש שימוש בעזרים ותאטרון בובות, על פי סיפורים כמו מר זוטא ועץ התפוחים – המתאים לט"ו בשבט.
במפגש חוויתי לתלמידי כיתות ג'-ו' מספרת אורית רז תוך כדי איור, על ילדותה, על הנסיבות שהביאו אותה לכתיבה, ועל ספריה – ברווז ושמו געגוע, הסדרה חבורת אחל"ה והספר זמר של שיר.
פרטים בטל'; 0522203294 ובאתר.
על חשיבותה של האמפתיה בלמידה משמעותית
במכללת סמינר הקיבוצים מוקם מרכז לאמפתיה בחינוך. בחודש הבא יתקיים במכללה יום עיון פתוח לכל, שיעסוק באמפתיה ולמידה
מאת: ד"ר יהודית ויינברגר* וד"ר איריס בקשי**
איכות החיים בבית הספר ובגן הילדים תלויה בקיומם של יחסים טובים ומשמעותיים בין הגננות והמורים לתלמידים. זהו הבסיס להפיכתם למקום מצמיח, בעל אקלים מיטבי, המעודד את טיפוחו של הילד בכל הממדים האנושיים ובכלל זה הקוגניטיבי, הרגשי, המוסרי והאסתטי. יחסים טובים בין הצדדים יאופיינו באינטראקציות בינאישיות קרובות ועמוקות, שיאפשרו למורה להביע יחס אמפתי כלפי כל ילד וילדה – יחס אכפתי, קשוב, מתבונן, מבין, לומד את מצבו הפנימי התפיסתי, הרגשי והחברתי, ופועל בהתאם למצב כדי להעניק חינוך מיטבי. ליחסים שכאלה יש השפעות חיוביות עצומות הן על התלמידים הן על המורים והן על האקלים הכיתתי. הם מאפשרים לתלמידים לבסס תחושות גבוהות של ביטחון, אמון, ערך עצמי הדדי והנעה ללמידה; הם מאפשרים למורים להכיר את הייחודיות המורכבת של כל תלמיד ותלמידה, ובכך להרחיב את הפרספקטיבות שלהם באשר למהות המורכבת והמגוונת של הלמידה וההוראה; והם מאפשרים את גיבושו של אקלים כיתה המעודד את החיים בו להיות הם עצמם, לחשוב, לשאול, ליזום, ליצור, ללמוד, להתפתח.
תלמידים שחיים בסביבת למידה מרובת אינטראקציות בינאישיות, שבמרכזן כוונה ומאמץ אמפתיים של המורה להבין כל אחת ואחד מהם בהתנסויותיהם הייחודיות כמו שהם תופסים, חושבים או חווים, לומדים על כבוד המחיה שלהם כבני אדם שלמים וייחודיים, על זולתם כבני אדם ייחודיים ועל מודל של יחסים ראויים בין בני אדם. זהו המודל המוסרי שהחינוך הישראלי צריך לשאוף שיתקבע כפרקטיקה חינוכית מובנית מאליה בכיתות הגן ובית הספר, וזוהי הפרקטיקה שהחינוך הישראלי יפרוץ באמצעותה את גבולות הכיתה וישפיע לטובה על המרחב הציבורי, הרב תרבותי והמשוסע של החברה בישראל.
לפיכך, אחת האג'נדות המרכזיות שמובילה הפקולטה לחינוך במכללת סמינר הקיבוצים בשנתיים האחרונות הנה לפתח את הכישורים האמפתיים של מורות וגננות. על בסיס רעיונות אלו שוקדת הפקולטה לחינוך על הקמתו של המרכז לאמפתיה בחינוך – מרכז ראשון מסוגו בארץ, אשר נועד לטפח את הכישורים האמפתיים של מורים ולהפוך אותם לכשירויות היסוד הנדרשות מכל מורה וגננת. המרכז לאמפתיה בחינוך מציב את היחסים הטובים בין בני אדם כליבה חינוכית חברתית, ורואה בטיפוחם בשדה החינוך ערך ותנאי ללמידה ולצמיחה. המרכז יפעל לקידום מערכות יחסים משמעותיות המושתתות על הקשבה, הענקת ערך לנקודת המבט של הזולת ובניית אמון במסגרות החינוך, שיהוו בסיס לחיים משותפים גם במרחב הציבורי.
כדאי לדעת; שיעורים פתוחים בבית הספר לאמנות תיאטרון הבובות בחולון
ביה"ס לאמנות תיאטרון הבובות בחולון מזמין אתכם לשיעורים פתוחים בפברואר; בניית בובות והפעלתן. תיאטרון בובות טיפולי. העברת מסרים חינוכיים באמצעות בובות תיאטרון. הנחיית הקהילה בבניית והפעלת בובות ענק ועוד.
תיאטרון הבובות מציע שפה חזותית, ספרותית ודרמטיתהמתחברת לעולמו הפנימי של הילד. בואו ללמוד להיעזרבאיכויות הרבות של תיאטרון הבובות כדי לפתח מיומנויות אצל הילדים כפרטיםוכקבוצה, לרכוש כלים לשילוב תיאטרון הבובות כאמצעי תקשורת בעבודה החינוכית וככלי לפיתוחמיומנויות חברתיות ורגשיות.
פרטים ליצירת קשר: טל': 03-6516848 ובאתר.
במסגרת המרכז נסייע למורים לעתיד ולמורים בפועל להתאמן על מגוון תרחישים אתם הם צפויים להתמודד בכיתה ומחוצה לה ולקדם מערכות יחסים משמעותיות המושתתות על הקשבה, הענקת ערך לנקודת המבט של הזולת ובניית אמון במסגרות החינוך, שבהמשך יהוו בסיס לחיים משותפים גם במרחב הציבורי. תמיכתו של משרד החינוך בקידום מהלך זה צריך לבוא לידי ביטוי באספקת תנאי עבודה נאותים, שיאפשרו למורים להביע יחס אישי ואמפתי. המרכז מיועד לסטודנטים במכללה, למורים ולעובדי מנהל במוסדות חינוך, והוא ירכז תחתיו שני תחומי פעילות: פעילות מחקרית, במסגרתה יעסקו במגוון סוגיות מחקר בתחום האמפתיה; ופעילות חינוך, הדרכה ואימון, במסגרתה יוכשרו סטודנטים להוראה ומורים להתמודד עם מגוון מצבים ואירועים אשר ידרשו מהם להפגין יכולות אמפתיות, הן כלפי התלמידים והן כלפי הורים ועמיתיהם למקצוע.
ברוח זו מקיימת הפקולטה יום עיון בנושא "אמפתיה ולמידה: רשת ביטחון במציאות של אי-ודאות", ביום ב' ה-2.2.15, במסגרתו יוצגו תפיסת העולם של המרכז, החזון שלו ופעילותו העתידית, לצד בירור הקשר שבין אמפתיה ללמידה, לצמיחה, להתפתחות.
*ד"ר יהודית ווינברגר הנה דיקן הפקולטה לחינוך במכללת סמינר הקיבוצים
** ד"ר איריס בקשי היא ראש לימודי חינוך בפקולטה לחינוך במכללת סמינר הקיבוצים
קול להורה – מיזם ותיק שתופס תאוצה
מענה טלפוני לשאלות הורים מפי מומחים לגיל הרך של ויצ"ו, הפועל בחינם חמישה ימים בשבוע
מאת: סיגל בן-ארצי
קול להורה הוא מיזם של ויצ"ו, המציע מענה טלפוני ייעוצי, אנונימי וללא תשלום להורים. המיזם פועל כבר שבע שנים, ומפעיל נשות מקצוע מתחומי החינוך, הטיפול והבריאות. המיזם נועד לספק להורים מענה מיידי על שאלות בקשר לילדים בגיל הרך – מהלידה ועד לכניסה לבית הספר.
מיזם קול להורה נולד באגף לגיל הרך של ויצ"ו, כתוצאה מצורך שאותר על ידי מומחים לגיל הרך של הארגון. היועצות העונות להורים במענה הטלפוני, מעניקות להורים ידע רב, המסייע להם להבין את השלב ההתפתחותי של ילדיהם ומקנה כלים לפתרון הקושי שבגללו פנו לייעוץ. היועצת הטלפונית נדרשת לשימוש במיומנויות מורכבות של יצירת קשר, בניית אמון וחיזוק ההורה. לפני תחילת התנדבותן בקול להורה, היועצות עוברות קורס הכשרה. במהלך השירות הן מקבלות הדרכה מקצועית שוטפת.
הייעוץ יכול להינתן בשיחה אחת או יותר – על פי הצורך. ממשובים שמתקבלים מההורים עולה, כי הפניה לקבלת ייעוץ טלפוני ומתן ההדרכה מסייעים להורים להתגבר על הקשיים האישיים, המידיים בעיקר. מקול להורה נמסר עוד, כי במהלך השנים עולה מספר הפונים לקבלת השירות.
קול להורה פועל בארבע שלוחות: תל אביב, שדרות, באר שבע ושלוחה בערבית. כל שלוחה מאוישת על יד מתנדבות מהאזור הגאוגרפי שבו ממוקמת השלוחה. הפונים לקול להורה נמנים על כל גוני הקשת החברתית בישראל; תושבים ותיקים ועולים חדשים, יהודים וערבים, חילונים ודתיים.
את הקו מאיישים מומחים ממגוון תחומים; אנשי חינוך, טיפול ובריאות, כמו פסיכולוגים, יועצות הנקה, אחיות טיפת חלב, עובדות סוציאליות, יועצות התפתחותיות וגננות.
השירות פועל בימים ראשון עד חמישי בשעות 10:00-13:00 ובשעות 20:00-22:30 בטלפון; 6968*

חאן אל-על – להתארח בגולן, לגעת בטבע
חאן אל-על ממוקם על מצוק נחל אל-על ברמת הגולן ומציע למבקריו מגוון אפשרויות של לינת אוהלים: אוהלי רועים ענקיים, קמפינג, אוהלי בונגלוס, דירות עץ נעימות ועוד…
החניון של חאן אל על מאובזר, מואר והאוהלים בו מחוממים.
כמו כן, במקום מדשאות ופינות מנגל, מקלחות ושירותים.
בחאן אל על תמצאו את כל מה שדרוש כדי להפוך את חוויות השטח שלכם למושלמת!
בנוסף, פעילות מיוחדת למורים – סדנת גיבוש חוויתית למורים באישור ובסבסוד עמותת המורים.
פרטים בטל'; 04-6602569 ובאתר.
שחף מערכות מידע פועלת בתחום מערכות מידע על רשת האינטרנט ובעזרת רשת האינטרנט. שחף פיתחה עבור מערכות החינוך מספר תוכנות שמשמשות את בתי הספר בתחומים: מערכת שעות. אתרי אינטרנט. הצגת מידע על מסכי פלזמה. מערכת צלצולים אוטומטית. מערכת שעות.
מערכת שעות הינה מערכת שמאפשרת לבתי הספר; בניית מערכת משלב איסוף המידע וארגונו ועד שיבוץ המידע במערכות המורים והכיתות. ניהול שוטף – המערכת מאפשרת לבתי הספר לנהל את מערך השעות שכולל היעדרויות ומילוי מקום, אירועים ומבחנים. פרסום מידע – המערכת מאפשרת לבית הספר להציג את המידע למורים או לתלמידים או להורים במספר דרכים; מסכי פלזמה, אתר האינטרנט הבית ספרי ובאמצעות שליחת מיילים למורים. מערכת צלצולים – יכולת הפעלה אוטומטית של כריזת הצלצול בהתאמה ללוח הצלצולים.
פרטים בטל'; 054-7654207 ובאתר.
מפגש מיוחד: סטודנטיות לחינוך מיוחד מארחות בנות מיוחדות
בוגרות מסגרות חינוכיות של החינוך המיוחד ובעלות צרכים מיוחדים, שעושות שירות לאומי, התארחו במכללת אורנים
מאת: מערכת קו לחינוך
במפגש שהתקיים לאחרונה במכללת אורנים, אירחו סטודנטיות שנה ד', מהחוג לחינוך מיוחד, בנות שרות לאומי בעלות צרכים מיוחדים. הבנות משמשות ככוח עזר בגני ילדים. הביקור נערך ביוזמת העמותה להתנדבות, המפעילה מערך שמטרתו לאפשר לצעירים בעלי צרכים מיוחדים להשתלב בשירות לאומי. אמיר ברזל, בוגר אורנים, משמש כרכז בעמותה בצפון. סייעה למיזם ד"ר אורית דרור לוי, ראש תכנית ההכשרה לגיל הרך במכללה. במסגרת המפגש סיירו הבנות במכללה, השתתפו בשיעור וביקרו בספרייה.
הביקור באורנים נפתח ב"ספיגת" האווירה הסטודנטיאלית בקפטריית הסטודנטים, והמשיך בשיעור ובדיון שהתפתח במהלכו, סביב נושא חשיבות המשחקים הדידקטיים בגן הילדים. בהמשך ביקרו הבנות במרכז מרים רות לספרות ילדים בספריית המכללה, שם הכינו יחד עם הסטודנטיות אמצעי המחשה של הספר איילת מטיילת; הן גזרו, צבעו וניילנו דמויות מצולמות מהספר. הביקור הסתיים בשיחת סיכום משותפת, בסופה קיבלה כל בת שירות במתנה את הספר.
כי מצפון; שיעור מקוון בתחום התזונה הועבר מנצרת עילית לרחבי הארץ
בשיעור המקוון השתתפו 10,000 תלמידים
מאת: מערכת קו לחינוך
שיעור מקוון בנושא ניפוץ מיתוסים בתחום התזונה, צולם בכיתה ד׳ בבית ספר ארבל בנצרת עילית, והועבר ל כ-10,000 תלמידי כיתות ד' ברחבי הארץ. השיעור נערך במסגרת יוזמה לקידום הבריאות בבתי הספר, של הנהלת מחוז צפון. רכזת הבריאות בבית הספר, אורלי עמר, יזמה את הפעילות. את השיעור העבירה סבטה שלייב, מקדמת הבריאות העירונית, בשיתוף צחי בן שטרית, רכז התקשוב. מנהל בית הספר, יונתן חזי, השתתף בשיעור ובחידון הווירטואלי שהתקיים בסופו.
מנהלי בתי הספר בארץ העבירו משובים חיוביים על השיעור המקוון, ומסרו שהוא עורר סקרנות ועניין רב בקרב התלמידים. כמו כן ציינו המנהלים, כי ברצונם להמשיך להשתתף בשיעורים כאלו.
ירוק בדרום: 34 גני ילדים זכו בתו גן ירוק
14 מהגנים משתייכים למגזר הבדואי
מאת: מערכת קו לחינוך
34 גני ילדים במחוז דרום קיבלו במהלך השנה האחרונה את התו גן ירוק. 14 גנים משתייכים למגזר הבדואי. העקרונות המנחים את קבלת ההסמכה בגני הילדים מתבססים על תפיסת עולם מקיימת, במסגרתה מתמקדים, בין היתר, בהפחתת צריכת חשמל, נייר ומים, בהפרדת פסולת לצורכי מחזור ובשמירה על מגוון המינים על ידי הכנת פינות האכלה לפרפרים וציפורים. בטקס שכלל את קבלת התו נערכה הרצאה בנושא יישום טכניקות בגינון טיפולי בקרב בעלי מוגבלויות, ומופע נגינה על כלי נגינה ממוחזרים.
אולימפיזם – מיזם לימודי במערכת החינוך לקראת האולימפיאדה בריו
מטרת המיזם היא לחנך לערכים בולטים בקרב ספורטאים, כמו מצוינות, ידידות וכבוד, תזונה נכונה ואורח חיים בריא
מאת: מערכת קו לחינוך
מיזם משותף של הוועד האולימפי בישראל ומשרד החינוך החל החודש במערכת החינוך. מטרת העל של המיזם היא לבנות עולם טוב יותר באמצעות החינוך הגופני והספורט וכן לחנך לערכים אולימפיים, כמו מצוינות, ידידות וכבוד, בקרב תלמידי בתי ספר דוברי עברית וערבית. המיזם נתמך על ידי הקרן הבינלאומית של הוועד האולימפי הבינלאומי – "אולימפיק סולידריטי", ויבוצע על ידי מפקחי החינוך הגופני של משרד החינוך. בפרויקט ישתתפו השנה כ-700 תלמידים מ-14 חטיבות ביניים. בשנת הלימודים הבאה, לקראת אולימפיאדת ריו 2016, יורחב הפרויקט ל-50 בתי ספר, עם כ-2500 תלמידים. במחוז צפון יפעל המיזם בבית הספר העמק המערבי, בקיבוץ יפעת, ובחטיבת הביניים טאהא חוסין, בסכנין.
התכנית תכלול את הנושאים: המשחקים האולימפיים, רגעים כחול לבן – הכרת ספורטאים בולטים מישראל, הערכים האולימפיים – מצוינות, ידידות וכבוד, אורח חיים בריא ותזונה מאוזנת. בסופה יתקיים ביקור בחוויה האולימפית, מפגש עם ספורטאי אולימפי בכיר, ואירוע שיא שיהיה ביום אולימפי בבית הספר.
אולימפיזם היא פילוסופיה של החיים, המרוממת ומשלבת בצורה מאוזנת את כל תכונות הגוף, הרצון והמחשבה, באמצעות שילוב ספורט, תרבות וחינוך. התפיסה מקדמת צורת חיים מבוססת על הנאה מתוך מאמץ, מתן דוגמה אישית וכיבוד עקרונות המוסר הבסיסי. המטרה היא לגייס את הספורט לשירות ההתפתחות ההרמונית של האדם, ולעודד הקמתה של חברה הדוגלת בשלום, תוך שמירה על כבוד אנושי. האולימפיזם מאמין כי העיסוק בפעילות ספורטיבית הוא זכות בסיסית של כל אדם, והיא צריכה להתקיים ברוח המשחקים האולימפיים, שדוגלת בהבנה הדדית, ידידות, הזדהות עם האחר ומשחק הוגן.

בואו להתפתח באומנות ההנחייה
כל איש חינוך הוא למעשה גם מנחה קבוצות בפועל. הנחיית קבוצות היא תחום מקצועי שמחייב השכלה מתאימה וכלים מקצועיים. בלעדיהם יכול איש החינוך למצוא עצמו לעתים קרובות במצוקה מול תהליכים קבוצתיים ותופעות חברתיות, כמו אלימות, קנאה, תחרות, תסכול וחוסר אונים. התכנית הדו שנתית להנחיית קבוצות בשילוב אומנויות מקנה גם ידע וגם כלים להתערבות באופן בונה, על מנת לנתב את הכוחות ההרסניים בקבוצה למקום של צמיחה והעצמה. התכנית כוללת שילוב של לימודים תאורטיים וחווייתיים, עם גישה מעשית פרקטית בתחום הנחיית קבוצות. השימוש באמנויות מזמן חשיפה אל העולם שמעבר למילים.
להשארת פרטים היכנסו כאן ומשם לאתר המכון להנחיית קבוצות
מנהלת המכון: אריאלה ברזל 054-4958695
פרטים והרשמה ליום פתוח: מלכה 077-2151800