
גיליון 639 * ג' ניסן תשע"ד * 3.4.2014 * משוגר למנויים בלבד * [email protected] * עורכת ראשית; סיגל בן-ארצי * 03-6354484
בתיכונים; עיצומי הלבורנטים משבשים את ההכנות לבחינות הבגרות
העיצומים נמשכים כשבועיים והסיום לא נראה באופק. תלמידים הצריכים להתכונן לבחינות הבגרות נפגעים מכך במיוחד
מאת; סיגל בן-ארצי
כ-800 טכנאי מעבדה (לבורנטים) במערכת החינוך פתחו לפני כשבועיים בעיצומים. העיצומים מתקיימים בכל המעבדות להוראת המדעים במערכת החינוך; חטיבות הביניים, חטיבות עליונות, אשכולות הפיס ותאגידי חינוך. מהתאגדות המנהלים נמסר, כי העיצומים פוגעים בהכנות לבחינות הבגרות במקצועות המדעיים, כמו גם בפעילות הלימודית השוטפת בכל שכבות הגיל. הלבורנטים עובדים עתה רק במטלות שעבורן משולם להם שכר. הם אינם מבצעים פעילויות הקשורות לרפורמה במדעים, עוז לתמורה ואופק חדש, חוגי העשרה ופעילויות שלאחר שעות הלימודים.
הרקע לסכסוך הוא הפעלת רפורמות שונות בלימודי המדעים; ה"רפורמה במדעים", "עוז לתמורה" ו"אופק חדש". ברפורמות אין הקצאה ייעודית לתגמול עובדים שאינם עובדי הוראה. הלבורנטים עובדים לפיכך ברפורמות החדשות מבלי שנוהל איתם משא ומתן לגבי השינוי בשעות העבודה והשכר המתבקש. בנוסף טוענים הלבורנטים, כי הם נאלצים לשלם את ההשתלמויות הקשורות ברפורמות אלו מכיסם.
הלבורנטים הכריזו על העיצומים לאחר תקופה ממושכת של ניסיונות כושלים להידברות. המעסיקים, ובעיקר הרשויות המקומיות, הודיעו כי אין בידם לעשות מאומה עד שמשרד החינוך ומשרד האוצר לא יתקצבו אותם בעניין הרפורמות. ממשרד החינוך נמסר, כי הנושא מצוי בדיונים משותפים עם משרדי האוצר, החינוך והרשויות המקומיות, במטרה להסדיר את העניין.
כנס; גבולות הגמישות בחינוך הציבורי
האם יש מקום ליוזמות פדגוגיות ייחודיות בחינוך הציבורי? משרד החינוך מצרף את החינוך הדמוקרטי לחינוך הציבורי ורומז בכך על גמישות רבה יותר בהתנהלות הפדגוגית שלו
מאת; צוות קו לחינוך
בכנס הוצגה יוזמה בה מעורב המכון לחינוך דמוקרטי; בגרות בלמידה מבוססת פרויקטים, המתבצעת בימים אלו בחולון. היוזמה מתוארת בסרטון שלפניכם.
משרד החינוך; כנס פדגוגיה חדשנית בשילוב ספרים דיגיטליים
מאת; עפרה עופרי, רויטל אשר ונדב שטרית*
משרד החינוך ערך לאחרונה כנס על פדגוגיה חדשנית בשילוב ספרים דיגיטליים באוניברסיטה הפתוחה ברעננה. מטרת הכנס הייתה לקיים מפגש לעוסקים בתחום הפדגוגיה החדשנית ולמובילים את תכנית הניסוי "פדגוגיה חדשנית בשילוב ספרים דיגיטליים". התכנית מופעלת עתה בכמאה בתי ספר.
בכנס נכחו אנשי חינוך והוראה, העוסקים בהטמעת הספרים הדיגיטליים בהוראה ובלמידה בבתי הספר. כמו כן השתתפו בכנס ספקי התוכן הדיגיטלי, שאושרו על ידי משרד החינוך.
בכנס הרצו בכירים ממשרד החינוך על התכנית, על ההזדמנויות שהיא מספקת בתחומי הפדגוגיה, על שילוב ספרים דיגיטליים בהוראה ועל האתגרים שהתכנית מזמנת למורים, המתמודדים עם שינוי תפיסת ההוראה המסורתית.
"חדשנות בסביבות טכנולוגיות עתידיות" היה נושא ההרצאה שנשא יואב ארמוני, דוקטורנט במחלקה לעתידנות בחינוך באוניברסיטת בן-גוריון. לדברי ארמוני, מתקיים עתה צורך בהאצת תהליכי תקשוב ואוריינות טכנולוגית בבתי הספר, שמטרתם לצמצם את הפער ההולך וגדל שבין מוסדות הלימוד לעולם שבחוץ.
בכנס התקיימו שני פאנלים: בפאנל הראשון נדונו לקחי המטה מהפעלת תכנית הניסוי בבתי הספר, ובפאנל השני – לקחי בתי הספר.
לאורך הכנס הוקרנו סרטונים מבתי ספר, שהציגו את דרכי שילוב הספר הדיגיטלי בכיתות הלימוד. כמו כן הוקרנו סרטונים מספקי התוכן הדיגיטלי, אשר הציגו את פוטנציאל הסביבה הלימודית המשלבת ספרים דיגיטליים.
· * הכותבים הם חברי צוות ספרים דיגיטליים במשרד החינוך.
השבוע במערכת החינוך; יוזמות, אירועים, כנסים
מאת; מערכת קו לחינוך
* מרכז חדש לנוער שוחר מדע – באוניברסיטת בן גוריון יוקם מרכז חדש לנוער שוחר המדע. בהקמת המרכז יושקעו כ-30 מילון שקלים, תרומת קרן רש"י, הנדבן דניאל חוסידמן ממקסיקו, עיריית באר שבע, משרד החינוך והאוניברסיטה. הבנייה אמורה להסתיים ב-2015. המבנה יכלול מעבדות מדעים, כיתות לימוד, אודיטוריום וכיתה מיוחדת לניסויים מדעיים.
* יום חנ"ג במחוז מרכז – מנהלת מחוז מרכז, עמליה חיימוביץ, ביקרה לאחרונה בשלושה בתי ספר במחוז במסגרת יום החינוך הגופני שנערך בו. במהלך הביקור הציגו תלמידי בתי הספר פעילויות גופניות, המשלבות את הנושא השנתי; האחר הוא אני. בבית הספר הממלכתי ארזים בראשון לציון, הציגו התלמידים שיעור טאי-צ'י ופעילויות ספורטיביות, שבמרכזם עיקרון קבלת השונה. בבית הספר הממ"ד בר אילן ברמלה, נערכה פעילות ספורטיבית בתחנות, שמשלבת הגינות ספורטיבית וחינוך לאורח חיים בריא עם ערכי התורה, כמו סובלנות וכבוד הדדי. בבית הספר הממלכתי רבין בשוהם נערך מופע התעמלות קרקע ואקרובטיקה, בו הופיעו תלמידים מכל שכבות בית הספר. התלמידים התנסו במשחק כדורסל על כיסאות גלגלים, כדי להמחיש את הקשיים אותם חווים אנשים עם מוגבלויות.
הזוכים בתחרות המדענים והמפתחים הצעירים 2014
טכנולוגיה לאיתור דליפות נפט, מחקר גנטי ומתקן חדשני ללקויי ראיה, אלה העבודות הזוכות במקומות הראשונים בתחרות. הזוכים ייצגו את ישראל בתחרות Intel ISEF
מאת; רועי כהן
מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים, משרד החינוך וחברת אינטל העניקו לאחרונה פרסים לתלמידים שזכו במקומות הראשונים בתחרות המדענים והמפתחים הצעירים לשנת 2014. התחרות נערכת ביוזמת משרד החינוך, מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד וחברת אינטל. הזוכים ייצגו את ישראל בתחרות Intel ISEF ויקבלו מלגות ללימודים אקדמיים.
במקום הראשון זכו שני פרויקטים: בפרס אינטל לציון 40 שנות פעילות בישראל זכו אבי דובובסקי, רועי שפרן ותאמר חמוד, מביה"ס מקיף ומכללה אורט פסגות בכרמיאל, שפיתחו מערכת ממוחשבת לאיתור וטיפול מידי בדליפות נפט ממכליות נפט. המערכת כבר זוכה להתעניינות של העוסקים בתחום. השלושה ייצגו את ישראל בתחרות העולמית בתחום ניהול סביבתי.
במקום הראשון זכתה גם ירדן ליכטרמן, מהתיכון למדעים ואמנויות בירושלים, שחקרה את "האידיאולוגיה הכנענית בעבודת התרגום של יונתן רטוש". ליכטרמן תייצג את ישראל בתחרות מצטיינים באירופה.
גם את המקום השני חולקים שני מחקרים: מחקרו של דניאל יוסקוביץ', מהתיכון הישראלי למדעים ואמנויות בירושלים, עסק בשכיחות פולימורפיזם rs356219 בגן α-synuclein אצל חולי גושה ופרקינסון – מחקר ייחודי אשר יש לו השלכות על מחקרים עתידיים לקשר בין שתי המחלות הנפוצות והקשות. דניאל ייצג את ישראל בתחרות Intel ISEF בתחום הרפואה.
מחקרה המתמטי של שחר זילברשטיין, מבית ספר עירוני מקיף א' בבאר שבע, נקרא "הסודות הכמוסים הטמונים במשולשים צ'יביאניים". זהו מחקר חדשני על מושג המשולש הנפוץ בלימודי הגיאומטריה, במהלכו אף הצליחה להוכיח משפט חפיפה חדש. שחר תייצג את ישראל בתחרות Intel ISEF בתחום המתמטיקה.
במקום השלישי זכה חנא מועלם, מתיכון בפטיסטי בנצרת (בתמונה), על מחקר בתחום האופטיקה, שעיקרו שיפור יעילות משקפי רב-חריר (Pinhole Glasses). מועלם מציע הוספת תיקון אופטי ושינוי גודל החרירים במשקפיים, כדי לשפר את איכות חייהם של הנזקקים להם. מועלם ייצג את ישראל בתחרות Intel ISEF בתחום הפיזיקה.
שמונה פרויקטים נוספים זכו בציונים לשבח.
מחקר; בריונות ברשת ובריונות בכיתה בקרב מתבגרים בישראל
הבריונות הפיזית רבה יותר מהבריונות ברשת * הבריונים ברשת מציקים לקורבנות שהם מכירים מהמרחב הפיזי * בנים מציקים ברשת יותר מבנות
מאת; ד"ר מיכל דולב-כהן
ד"ר מיכל דולב-כהן, מרצה וחוקרת במכללת אורנים, וד"ר נעם לפידות-לפלר, ערכו מחקר שכותרתו; בריונות ברשת ובריונות בכיתה בקרב מתבגרים בישראל. מטרת המחקר הייתה לבחון מספר היבטים של הבריונות המקוונת בהשוואה לבריונות פנים אל פנים בקרב מתבגרים.
על מנת להשוות בין שתי התופעות, 465 תלמידי על יסודי מכל רחבי הארץ מלאו שאלונים מקוונים. האחד בדק את תופעת הבריונות פנים אל פנים, ואילו האחר בחן את תופעת הבריונות במרחב הווירטואלי.
במחקר נמצא, כי הבריונות פנים אל פנים רבה יותר מהבריונות ברשת. עם זאת, לא אחת יש קשר בין שתי התופעות; לעתים בריונות שמתחילה ברשת זולגת למרחב הפיזי, ולפעמים להפך; בריונות שמתחילה בסביבה הפיזית מוצאת לה ביטוי גם במרחב המקוון.
מממצאי המחקר עולה, שזהותו של הבריון לרוב מוכרת לקורבן, כמו גם לצופים מן הצד. נראה כי הצעירים, אשר עסוקים בהבניית הזהות שלהם, חשים בנוח להתנסות בבריונות מול קבוצת השווים, המוכרת להם מהעולם הפיזי, דווקא ברשת. ואכן, מחקר אשר בחן הצקה מקוונת בקרב צעירים, מצא כי המציקים העידו שהסיבה העיקרית לבריונות בה נקטו היא שהם לא אהבו את הקורבן.
סיבות נוספות לבריונות, שניתנו על ידי הנבדקים, העידו על אינטראקציה שלילית בין המציק לקורבן טרם ההצקה, בין אם מקוונת ובין אם פיזית. לממצא זה חשיבות רבה בהתמודדות עם התופעה. על ההורים ומערכת החינוך להשכיל לצייד את הצעירים בכלים להתמודדות עם המוכרים להם. עליהם ללמד את הצעירים על משמעות העמידה מן הצד ללא תמיכה ועזרה לקורבן, ולאפשר תרבות חברתית שתעודד דיווח ופנייה לעזרה.
ממצא נוסף שעלה מן המחקר הוא הדיווח על שכיחות גבוהה יותר של בריונות פנים אל פנים מאשר ברשת. על אף הסיפורים הרבים בתקשורת, נראה כי הצעירים חווים בריונות רבה יותר בבתי הספר. לממצא זה השלכות על הטיפול המערכתי של בתי הספר בבריונות.
עוד עולה מהמחקר, שבנים נוטים להציק ברשת יותר מבנות. ייתכן שהדבר נובע מאופייה של הבריונות המקוונת, אשר ביטויה שונה מהמקבילה הפיזית. מחקרים מצאו, כי כאשר מדובר במרחב הפיזי, בנות נוטות להפעיל אלימות לא ישירה, כמו חרמות, ובנים נוטים להיות אגרסיביים יותר. אך כשמדובר ברשת, כאמור, הבנים נחשבים כמקרבנים יותר. ממצא זה יכול להעיד על יחסי הכוחות בתופעת הבריונות בכלל, אשר באה לידי ביטוי בשני המרחבים בהם יש אינטראקציה חברתית: זה הפיזי וזה המקוון.
מבחן פיזה 2012; פורסמו התוצאות בפתרון בעיות
אין חדש תחת השמש; ישראל ממשיכה לדשדש אי שם בתחתית בתוצאות תת המבחן בפתרון בעיות; הגיעה למקום ה-34 מבין 43 מדינות
מאת; מערכת קו לחינוך
המבחן בפתרון בעיות נערך בישראל ב-2012. המבחן נערך בפורמט ממוחשב, והשתתפו בו 2,555 תלמידים. התוצאות הראו כי הציון הממוצע של ישראל הוא 454 נקודות, והוא מציב את ישראל במקום ה-34 מבין 43 המדינות שהשתתפו. ישראל דומה למדינות כמו קרואטיה, הונגריה, טורקיה, צ'ילה וקפריסין.
בישראל קיים שיעור גבוה של תלמידים מצטיינים – 9%, שיעור קרוב לשיעור הממוצע במדינות ה-OECD העומד על 11%. כמעט כל התלמידים המצטיינים הם דוברי עברית (99%). קיים פער גדול מאד של 133 נקודות (כסטיית תקן ושליש) בממוצע הציונים של התלמידים הלומדים בבתי ספר דוברי עברית לעומת תלמידים הלומדים בבתי ספר דוברי ערבית. הישגי דוברי עברית בפתרון בעיות נמוכים במעט מהממוצע במדינות ה-OECD (פער של 17 נקודות בלבד). ממוצע הציונים של דוברי העברית הוא 483 נקודות – פער של 17 נקודות בלבד מממוצע ה-OECD. ממוצע הציונים של דוברי הערבית הוא 350 נקודות – פער של 150 נקודות מממוצע ה-OECD. פערים אלו באים לידי ביטוי גם ברמות הבקיאות: בקרב דוברי העברית, שיעור התלמידים המצטיינים הוא 12%; בקרב דוברי ערבית פחות מ-1%.
39% מתלמידי ישראל נחשבים למתקשים, וזאת לעומת 21% בממוצע מדינות ה-OECD. שיעור התלמידים המתקשים הוא 28% בקרב דוברי עברית ו-77% בקרב דוברי ערבית. להרחבה הקש כאן.
שבוע החינוך בנצרת עילית; אלף שקלים לכל חדר מורים
מאת; לימור גל
אירועי שבוע החינוך בנצרת עילית, שנערך בשבוע שעבר, נפתחו במפגש חגיגי בחדרי המורים של בתי הספר ברחבי העיר. ראש העיר, אלכס גדלקין, ובכירים באגף החינוך בעירייה, הגיעו לבתי ספר והעניקו המחאה על סך אלף שקלים לטובת כל חדר המורים. להמחאה צורף שי לכל מורה; ספל לשתייה חמה ועליו מוטבע שמו. "רצינו להביע באופן אישי את ההערכה שאנו רוחשים לעובדי מערכת החינוך בעיר", אמר ראש העיר.
במהלך השבוע התקיימו בחדרי המורים מעגלי שיח סביב הנושא המרכזי שנבחר; "חברת מופת מהי?" נציגי מועצת התלמידים בכיתות ה'-ו' קיימו שיח בנושא החברה הישראלית והתמקדו ב"אמנת כחול לבן". תלמידי כיתות י"ב השתתפו בפעילות הכנה לצה"ל, שכללה הרצאה על מוכנות לשירות משמעותי וצפייה בהצגה טירונות. ילדי הגנים צפו בהצגה מהפכה בג'ונגל.
תלמידי כיתות ד' מכל בתי הספר היסודיים בעיר, השתתפו בשיעור מתוקשב עם ראש העיר. השיעור התקיים בבית ספר כסולות. ראש העיר השיב על שאלות שהציגו התלמידים בנושאים שונים הקשורים לעיר. במהלך השבוע התקיים טקס חלוקת תעודות הערכה לתלמידים מצטיינים בתכנית אית"ן, המופעלת בכל בתי הספר ברחבי העיר, במסגרת תכנית עיר ללא אלימות.
כמו כן נערכה צעדה, בה נטלו חלק מאות תלמידים, מורים ותושבי העיר. בנוסף התקיימו יום ספורט לתלמידי כיתות ה', ושעת סיפור בנושא בריאות ואורח חיים בריא. את שבוע החינוך חתם יום ניקיון יישובי, בו נטלו חלק במשותף התלמידים ועובדי העירייה.
שבוע החינוך בירושלים; כלכלת חינוך, תקצוב דיפרנציאלי ותשלומי הורים
העירייה הקימה צוות שמסייע להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים להתגבר על הקשיים בדרך עד לשיבוץ המיוחל
מאת; לימור גל
בשבוע שעבר נחגג ברחבי הארץ שבוע החינוך. במוקד השבוע נערך בירושלים כנס חינוך, שעסק בכלכלת חינוך, בסוגיות התקצוב הדיפרנציאלי ובתשלומי הורים.
השופטת בדימוס דליה דורנר הרצתה בכנס על מסקנות הוועדה שעמדה בראשה. הוועדה המליצה על סל תלמיד אישי לתלמידי החינוך המיוחד, ועל מתן אפשרות לתלמיד ולהוריו לבחור את סוג החינוך בו ילמד.
מעיריית ירושלים נמסר, כי המלצות אלו ייושמו החל מהשנה הקרובה. בשנת תשע"ד פעלו בעיר 64 מוסדות חינוך מיוחד. התלמידים המגיעים למוסדות אלו עוברים מיונים וועדות השמה עד לשיבוץ בבית הספר העונה על צרכיהם. לאחרונה הוקם באגף לחינוך מיוחד בעירייה מיזם של ארגון ההורים העירוני, המאגד בתוכו את כלל ועדי ההורים במוסדות החינוך בעיר. מטרת המיזם להעניק סיוע להורים לילדים עם צרכים מיוחדים כדי להקל עליהם את ההתמודדות עם הבירוקרטיה.
צוות האגף מונה הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים, אשר עברו הכשרה פנימית, ומייצג את ההורים בוועדות ההשמה בכל מחוז ירושלים. כמו כן, בכוחו של הארגון לגשר בין ההורה לרשות המקומית ולנסות יחד למצוא פתרונות לבעיות שונות. האגף לחינוך מיוחד בעירייה נותן להורים מענה בשפות עברית, אנגלית, ערבית, רוסית, צרפתית וספרדית.
יום המדע ברשת אורט; אוהל חדשנות ורובוטים במרכז העיר
מאת; לימור גל
במסגרת יום המדע, שחל בשבוע שעבר, הקימה אורט ישראל אוהל חדשנות בכיכר רבין בתל אביב (בתמונה). מד"צים לפיזיקה, תלמידים בוגרי מגמות טכנולוגיות מתקדמות וסטודנטים של רשת אורט ישראל, הציגו באוהל החדשנות פרויקטים מגוונים. כמו כן קיימו התלמידים פעילויות בסדנאות חווייתיות בפיזיקה ובטכנולוגיה, בביתני הפעלה מיוחדים. במתחם החדשנות הוצגו המצאות ישראליות פורצות דרך, כמו משגר של כיפת ברזל על משאית רגילה, שני לווייני עמוס, משחקי חשיבה, מוצגים מדעיים, סימולטור למניעת תאונות דרכים ועוד. אחת האטרקציות הבולטות הייתה הדמיה במציאות רבודה; יצירת דמות בהולוגרמה, אותה ניתן לראות באמצעות משקפי מציאות רבודה. הדמות הנוצרת באוויר "נזרקת" לתוך מדפסת תלת מימד, שיוצרת את הדמות בזמן אמתי.
ביוקנעם יצאו תלמידי תיכון אורט המקומי למרכז ביג בעיר, שם הציגו בפני עוברים ושבים מוצרים שפיתחו בבית הספר; החל מרובוטים שמגלים נחשים ועד לקסדה שבעזרתה מניעים כיסא גלגלים. התלמידים, מכל המגמות, נטלו על עצמם את האחריות לפעילויות יום המדע בעיר.
באורט כרמים כרמיאל נחגג יום הפאי הבינלאומי
יום הפאי החל באוניברסיטאות אמריקניות וכבש את העולם
מאת; לימור גל
לרגל יום הפאי הבינלאומי, נערך באורט כרמים כרמיאל אירוע מיוחד. את האירוע ארגן צוות המתמטיקה של בית הספר (בתמונה), והשתתפו בו תלמידים הלומדים מתמטיקה ברמה מוגברת.
האירוע החל בהרצאה על יום הפאי ומשמעותו וכן על חישוב הפאי ביהדות ובתרבויות עתיקות. התלמידים צפו בסרט קצר על ההיסטוריה של הפאי ולאחר מכן התחלקו לפעילויות בקבוצות. התלמידים פתרו חידות מתמטיות, עסקו בשעשועי לשון וכן במשחקים ומופעים שקשורים למושגים מתמטיים.
המנצחים בפעילויות זכו בכובעי פאי צבעוניים. בסיום האירוע אכלו התלמידים עוגות מעוצבות בקישוטי פאי שונים. התלמידים שהכינו את העוגות זכו אף הם בכובעים.
יום הפאי הוא חג לא רשמי, שנחגוג מזה כ-25 שנה באוניברסיטאות בארה"ב. זהו גם יום הולדתו של אלברט איינשטיין. בארץ מציינים את יום הפאי סמוך לשבוע המדע.
ברשת עמל: פרופ' עדה יונת בשיעור מקוון לתלמידי הרשת; תחרות דיבייט בשפה האנגלית
ביום המדע הישראלי, בשבוע שעבר, נערכה בבתי הספר של רשת עמל פעילות מדעית הקשורה במדע ותזונה. הפעילות כללה ניסויים, הדגמות, חידות, משימות והפעלות. האירוע המרכזי של הרשת נערך בבית הספר הרב תחומי בחדרה וכותרתו הייתה; "המדע – לא לגאונים בלבד". קבוצת עמל הקימה בבית הספר מרכז יזמות חדשני, המעוצב ברוח מרכזי פיתוח בחברות הייטק. תלמידי מרכז היזמות הציגו אפליקציות שפיתחו כמו; פלטפורמת משחקים לאיי-פד לילדים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, בשיתוף בית איזי שפירא, אפליקציית מיסטר דליוורי, שמאפשרת מעקב אחרי כל סוגי השליחים ואיתור מקומם בכל הארץ, ואפליקציה ייעודית לתלמידי תיכון, הכוללת את כליו של התלמיד בדור הנוכחי, כמו חישוב ממוצע ציונים, מערכת שעות דיגיטלית ועוד. התלמידים הציגו את הפיתוחים בפני בכירים מתעשיית ההיי-טק, שהתארחו במרכז היזמות וקיבלו מהם משוב. בין האורחים היו מנכ"ל סיסקו ישראל, בועז מעוז, סמנכ"ל יבמ ישראל, עודד כהן, והמדענית הראשית של חברת טבע, ד"ר ליאת הירדני. כמו כן נערך שיח יזמים על מדע ויזמות, בהשתתפות האורחים.
ביום המדע אף העבירה כלת פרס נובל, פרופ' עדה יונת, שיעור מדעי מקוון ל-7,000 תלמידי הרשת. השיעור הועבר ביוזמה משותפת עם חברת סיסקו ומכון דוידסון לחינוך מדעי. תחילה העבירה פרופ' יונת הרצאה "לטפס על האברסט שמעבר לאברסט" מחדר עבודתה שבמכון ויצמן למדע. בהמשך נערך עם שלושה בתי ספר שיעור אינטראקטיבי, באמצעות ועידת וידיאו, שבמסגרתו הציגו התלמידים שאלות לפרופ' יונת. התלמידים שאלו אותה על פרס נובל בכלל ועל העבודה שזיכתה אותה בפרס, בפרט.
תחרות דיבייט שנתית באנגלית
בשבוע הבא עתידה להתקיים במרכז רבין בתל אביב תחרות הדיבייט השנתית של רשת עמל. התחרות מסכמת תכנית לימודים ייחודית באנגלית, שפותחה ברשת בשיתוף עם שגרירות ארצות הברית. בתחרות הדיבייט מוזמנים תלמידי הרשת מכל המגזרים – יהודים, ערבים, דרוזים ובדואים כאחד, לדון בשפה האנגלית במגוון נושאים, ביניהם; הגבלת השימוש ברשתות חברתיות מגיל 16 ומעלה, מתן תמריצים כספיים למורים על פי הישגי תלמידיהם וזכות המורים להביע את דעתם הפוליטית בכיתה. בתחרות משתתפים תלמידים מצטיינים באנגלית, ומטרתה לשפר את מיומנות השימוש בשפה. במסגרת הלימודים בתכנית הדיבייט, רוכשים התלמידים ידע על בניית טיעונים והצגתם, מפתחים חשיבה ביקורתית, ומתנסים בתקשורת בינאישית, עמידה מול קהל והתגברות על פחד במה. המתמודדים ינאמו מול קהל של כ-300 איש. לרשות כל תלמיד יעמדו שלוש דקות כדי לשכנע את הקהל בעמדה שיציג. חבר שופטים מקצועי יבחר את הנואמים המצטיינים. בנוסף הקהל יצביע באמצעות מערכת סלולארית שתוצב במקום ובאמצעותה ייבחר חביב הקהל .
שחף – מערכות מידע ממוחשבות
שחף מערכות מידע ממוחשבות פועלת בתחום מערכות מידע על רשת האינטרנט. החברה מציעה לבתי הספר תוכנה אינטרנטית לניהול מערכת שעות, פורטל בית ספרי, תצוגת מידע על מסכי פלזמה ומערכת צלצולים אוטומטית.
מערכת השעות מאפשרת לבית הספר לבנות מערכת משלב איסוף המידע וארגונו ועד שיבוץ המידע במערכת המורים והכיתות. המערכת מאפשרת לנהל את מערך השעות בחיי היום יום של בית הספר, כולל היעדרויות ומילוי מקום, אירועים ומבחנים.
המערכת מאפשרת לבית הספר להציג את המידע למורים, לתלמידים או להורים במספר דרכים; באמצעות מסכי פלזמה, דרך אתר האינטרנט הבית ספרי ועל ידי שליחת מיילים למורים.
מערכת הצלצולים מאפשרת הפעלה אוטומטית של כריזת הצלצול בהתאמה ללוח הצלצולים. פרטים בטל'; 054-7654207 או באתר; http://support.iscool.co.il/
השבוע במערכת החינוך; יוזמות, אירועים, כנסים
מאת; מערכת קו לחינוך
* שביל ישראל – ביום רביעי שעבר התקיים במערכת החינוך שבוע אהבה לטבע. במסגרת זו נערך מיזם של"ח בשביל ישראל. ביום אחד טיילו כ-20 אלף תלמידים מבתי ספר על יסודיים לאורך שביל ישראל. התלמידים סיירו בשלוש רצועות האורך של מדינת ישראל: מישור החוף, רצועת ההר ורצועת הבקע. את התלמידים הדריכו כ-650 מורים לשל"ח מכל רחבי הארץ. התלמידים עסקו בלימוד, בשיפוץ וסימון השביל ובניקויו, ושילבו למידה משמעותית והתנסות חווייתית יחד עם תרומה ערכית לסביבה. חלק מבתי ספר נרתמו לעבודה ייחודית נוספת עם רשות הטבע והגנים. התלמידים עבדו בניקוי השמורות, עקירה וגיזום של מיני צומח פולשים. ממחוז מרכז, למשל, סיירו ביום ההוא כ-1,500 תלמידים בשביל ישראל, מ-57 בתי ספר. התלמידים סיירו באזור הכרמל ובאזורים נוספים. כל קבוצה סיירה, לימדה וניקתה קטע משביל ישראל לאורך 4 עד 6 ק"מ.11 בתי ספר נרתמו לעבודה ייחודית נוספת עם רשות הטבע והגנים. מטרות הפרויקט היא חיזוק תחושת השייכות לארץ, וכן פיתוח מודעות בקרב בני הנוער לסיור עצמאי לאורך השביל באופן עצמאי.
* כנס ערכים ושורשים במגזר הדרוזי – במרכז הקהילתי בבית ג'אן, נערך לאחרונה כנס ערכים ושורשים במגזר הדרוזי. הכנס נערך מדי שנה, כדי לחזק את הקשר בין בני הנוער למסורת הדרוזית. השנה עמד הכנס בסימן הנושא המרכז; האחר הוא אני. בכנס הציגו התלמידים פעילויות שערכו בנושאים כמו חיזוק הזהות, איכות הסביבה, שימור אתרים, מנהגים ומסורת, התנדבות ונתינה, אהבת הזולת וקבלת האחר, כבוד וסובלנות ועוד. התלמידים הציגו את הפעילויות באמצעים שונים; פלקטים, משחק, ריקודים, סרטונים, מצגות ועוד. בכנס לקחו חלק 187 תלמידים, נציגי 13 רשויות דרוזיות מהצפון ומהגולן: מע'אר, כסרא סמיע, פקיעין, סאג'ור, חורפיש, עוספיא, ראמה, יאנוח ג'ת, בית ג'אן, מג'דל שמס, בוקעתה ומסעדה.
* אליפות העולם במירוצי שדה – באליפות העולם במרוצי שדה, שנערכה השבוע במועצה האזורית עמק המעיינות, זכתה הנבחרת הישראלית בשתי מדליות ארד. התחרות נערכה על ידי הפיקוח על הוראת החינוך הגופני במשרד החינוך והשתתפו בה 18 נבחרות מהארץ והעולם; אוסטרליה, איטליה, אירלנד, בלגיה פלמית, בלגיה צרפתית, הולנד, הונגריה, טורקיה, ישראל, לוקסמבורג, לטביה, סלובקיה, ספרד, פורטוגל, צ'כיה, צרפת, קפריסין ורומניה. במסגרת התחרות התקיימו שני מקצי ריצה של 5,000 מטרים (בנים) ו-3,400 מטרים (בנות). התלמידים התחרו ב-3 קטגוריות: נבחרות לאומיות, נבחרות בית ספריות ובודדים. המשלחת הישראלית, אשר כללה 6 קבוצות רצים, זכתה בשתי מדליות ארד: בקטגוריית הבודדים (בנים), זכה התלמיד רמזי עבדול ג'באר, מבית הספר ביאליק-רוגוזין בתל אביב (בתמונה, ראשון מימין). במקום הראשון זכה נציג הנבחרת הטורקית ובמקום השני תלמיד מאיטליה. בקטגוריית נבחרות לאומיות (בנות) זכתה נבחרת הבנות הישראלית. במקום הראשון זכתה הנבחרת האוסטרלית, ובמקום השני הנבחרת הטורקית.
השתלמוודל
הצוות שלך כבר רווי הבטחות, השתלמויות ותוכניות, אבל החלום שלך על למידה דינמית עוד מחכה להתממש, כך שהברק יחזור לעיניים של המורים, וידליק את העיניים של התלמידים?
צוות השתלמוודל, המתמחה בהובלת תהליכי שינוי פדגוגיים בבית הספר לטובת קידום למידה פעילה (ומתוקשבת), מזמין אותך לשמוע שאפשר גם אחרת! בהרצאה אינטרנטית חינמית (וובינר) בנושא " "מה חייבים להבין כדי לחולל שינוי בית ספרי אפקטיבי?, ביום ראשון הקרוב בשעה 21:00. במהלך הוובינר תיחשף התוכנית החדשה שלנו לבניית תוכנית עבודה פדגוגית אפקטיבית כבר במהלך שנת הלימודים הנוכחית!
כל הפרטים בקישור הזה או במייל [email protected]
עושים בישול
המרכז הקולינארי עושים בישול שבהרצליה פיתוח, שנוסד על ידי השף אורן גירון, חוגג יותר מעשור של עשייה ענפה.
במרכז ניתן ללמוד בישול מקצועי וכן אפייה וקונדיטוריה ברמה גבוהה. הקהל החובב מוזמן להגיע לסדנאות חד-פעמיות בכל נושא.
לאחרונה קיבל המרכז הקולינארי הכרה לגמול השתלמות למורים. חדרי מורים המעוניינים בגיבוש צוות יכולים ליהנות מחוויה יוצאת דופן. מורים פורשים יכולים לקבל מתנה שלא ישכחו באמצעות שובר מתנה מקורי.
המרכז נותן גם שירותים של ייעוץ קולינארי למוסדות וארגונים.
לפרטים נוספים טל'; 09-9518868 או באתר.
במסגרת שבוע החמ"ד הארצי; מפקחים ממחוז צפון התארחו בבית שאן
מאת; לימור גל
צוות הפיקוח וההדרכה של מינהל החינוך הממלכתי-דתי ממחוז צפון, התארח בשבוע שעבר בבית שאן. האירוח עמד בסימן "יום החסד המחוזי", וכלל פעילות בכמה מוקדים ברחבי העיר, שעוסקים בטובת הקהילה. הביקור נערך בחסות ראש העיר בית שאן, רפאל בן שטרית. המוטיב המרכזי היה עשיית החסד, שמתקיימת באופן קבוע, במהלך השנה, עם הגופים החינוכיים בעיר.
המחמ"ד, חיים גבאי, פתח את היום בלימוד משותף עם הנהלת העיר בנושא: "עשה טוב..". בהמשך יצאו המשתתפים לשלושה מוקדי פעילות בקהילה. הראשון נערך בבית הקשיש, וכלל ארוחת בוקר משותפת של האורחים עם הקשישים וילדי הגנים. הארוחה כללה תוצרת מגן הירק, שילדי הגן מגדלים כחלק מהחינוך לגנים ירוקים.
מוקד שני היה חידוש מצבות בבית העלמין בעיר (בתמונה). תלמידי אתגר, מהישיבה התיכונית בית שאן, יצאו לחדש מצבות שנזקי הטבע פגעו בהם. התלמידים סיפרו על הכבוד שבנתינה בפרויקט זה.
מוקד שלישי התקיים בבית הספר גולני לחינוך מיוחד, בו מתקיימת לאורך כל השנה ארוחת בוקר עם גני הילדים. בבית הספר שמעו האורחים על השיתוף שבין בית הספר לסביבה, שיוצר חווית חיבור בין הילדים "שאינה מובנת מאליה". היום נחתם בערב הצדעה לחמ"ד.

תרבות הספר ישראל
תרבות הספר ישראל מתמחה בסדרות חינוך והעשרה לגיל הרך והבוגר, תחת מותגים בעלי שם מהארץ ומהעולם.
כל הסדרות לגיל הרך והבוגר נבדקות בשקידה ובקפדנות על ידי מיטב הפסיכולוגים, סופרים, יועצים חינוכיים ובהמלצת משרד החינוך.
תרבות הספר ישראל פועלת בשיווק ישיר לבתי ספר, גני ילדים, מתנסים, מוסדות חינוך וכמו כן ללקוחות פרטיים.
בשאיפה לקידום הילד, והבאתו למצוינות בתחום הלימוד הבית ספרי והעשרת הידע הכללי.
אנו דוגלים במתן שרות אמין ויחס אישי לכל לקוח.
טלפון 072-2221515 פקס 072-2221519
סחרוב 17 ראשל"צ. www.kids-books.co.il
כנס מרכז כדר ללמידת חקר
הכנס הראשון של מרכז כדר ללמידת חקר בנושא: "מה בין מחקר המונים לבין בית הספר?" יתקיים ב-6.4.2014 בטכניון. המרכז, לזכרה של ד"ר נעמי פראוור כדר, נוסד בחטיבת הביניים מנור-כברי במטרה להכשיר וללוות בתי ספר, מורים ומנהלים בהטמעה מערכתית של למידת חקר, ולצוותו ניסיון רב בפיתוח תרבות חקר בית ספרית. "מחקר ההמונים" הינו מקור השראה והזדמנות לשיתוף פעולה בין השדה האקדמי המעוניין בנתונים, לבין בתי ספר המעוניינים בהתנסויות במחקר. הכנס, המתקיים בשיתוף קרן נעמי, המחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון והפקולטה לרפואה בטכניון, יציג רעיונות וכיוונים חדשים לבתי ספר הנמצאים בתהליך הטמעת למידת חקר. הכנס למוזמנים בלבד – הירשמו לדיוור אודות הכנסים והאירועים הבאים.
מרכז גאיה – קבוצות מיומנויות חברתיות לילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז
במרכז גאיה, מרכז טיפולי רב תחומי בפולג, קבוצות מיומנויות חברתיות בהנחייה משותפת של פסיכולוגית חינוכית ומטפלת בפסיכודרמה. הקבוצות חווייתיות ומהנות ומיועדות לילדים בגילאי 5 ועד 15. הקבוצה כוללת 20 מפגשים ובנוסף 3 מפגשי הורים.
"הקבוצה הזאת משנה חיים" (ניר, בן 13, בוגר קבוצת מיומנויות חברתיות).
קראו עוד על קבוצות מיומנויות חברתיות במרכז גאיה.
לפרטים נוספים ופגישת הכרות ללא תשלום פנו אלינו: 09-8855246
מערכת קו לחינוך מאחלת לקוראים חג שמח. הגיליון הבא של קו לחינוך יופיע ב-1.5.2014