
גיליון 634 * כ' אדר א' תשע"ד * 20/2/2014 * משוגר למנויים בלבד * [email protected] * עורכת ראשית; סיגל בן-ארצי * 03-6354484
הם היו כבר בסרט הזה
לפני כשנה ראיינה יעל גוראון את שר החינוך למספר סרטונים, במסגרת פעילותה בתנועת המורים החדשה. השבוע מונתה למפמ"רית לאזרחות
מאת; סיגל בן-ארצי
יעל גוראון מונתה השבוע כמפמ"רית לאזרחות. בהודעה לעיתונות שפרסם משרד החינוך על המינוי, הוא הציג את הרזומה של גוראון. ברזומה לא הוזכר כי גוראון הייתה בין מקימי תנועת המורים החדשה. לדברי נציגיה, התנועה הוקמה כיון שקול המורים במערכת החינוך לא נשמע. בחודש ינואר 2013, היה שי פירון חבר בתנועת יש עתיד. אז פנתה אליו גוראון, כחברה מובילה בתנועת המורים, כדי שיופיע בסרטונים בהשתתפותה, בהם יציג את דעותיו בסוגיות שונות הקשורות למערכת החינוך. גוראון נתנה אז לפירון במה להשמעת דעותיו. לפני כשבועיים מינה פירון את גוראון לחברה בוועד החינוך. מספר ימים לאחר מכן היא מונתה גם למפמ"רית לאזרחות. בסרטון שלפניכם מראיינת גוראון את פירון על המורים בישראל.
לבחור את בית הספר הנכון; רשת אמי"ת בשירות להורים
מאת; מערכת קו לחינוך
כדי להקל על תלמידים והורים בתהליך בחירת בית הספר, פיתחה רשת אמי"ת שאלון מכווין. אמי"ת מציעה לערוך שאלון בטבלה, ולסמן את התשובות במדרג שבין 1 ל-5 – מחשוב ביותר ועד לא חשוב כלל. את השאלון צריכים למלא בנפרד ההורים והילד. לאחר מכן על הצדדים לבחון את התשובות, לבדוק את אלה שמקובלות על שניהם ואת אלה שלא, ולדון בהן ביחד.
השאלות;
1. עד כמה חשוב לך שבית הספר יהיה קרוב לבית?
2. עד כמה חשובה לך סביבת הלימודים בבית הספר (מבחינה מבנית, אסתטית, כיתות מתקדמות וכדומה)?
3. עד כמה חשוב לך קיום יום לימודים ארוך בבית הספר?
4. עד כמה חשובה לך רמת ההישגים הלימודיים בבית הספר?
5. עד כמה חשובה לך האפשרות להוראה אלטרנטיבית, תמיכה פרטנית ושיעורי עזר?
6. עד כמה חשוב לך השימוש בטכנולוגיה ובמחשבים בבית הספר?
7. עד כמה חשוב לך תגבור לימודי במקצועות הקודש?
8. עד כמה חשובה לך הפעילות הבית ספרית מעבר לשעות הלימודים?
9. עד כמה חשובות לך תכניות לימוד מורחבות כגון מוזיקה, אומנות, טכנולוגיה ועוד?
10. עד כמה חשובה לך הפעילות החברתית בבית הספר?
11. עד כמה חשובה לך תחושה של תחרותיות והישגיות בבית הספר?
12. עד כמה חשובה לך מעורבות ההורים בבית הספר?
13. עד כמה חשוב לך קשר שוטף עם בית הספר (באמצעות קשר טלפוני, דואר אלקטרוני ועוד)?
14. עד כמה חשובה לך משמעת נוקשה?
15. עד כמה חשוב לך שלבית הספר יהיו אמנה, פילוסופיה ואמירה חברתית?
16. עד כמה חשובים לך תמיכה רגשית, שיחות אישיות, אוזן קשבת ומענה לצרכים ייחודיים של התלמידים?
על תבונה, רגישות ותסמונת טורט
סרטון נדיר ביו-טיוב מספר על התמודדות של תלמיד בעל תסמונת טורט עם לעג תלמידי בית הספר. מה עשה המנהל כדי להתגבר על הבעיה? שווה צפייה.
בכנס השנתי של מנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות; אחריות ומחויבות של מנהלי מחלקות החינוך לעיצוב חברת מופת
מנכ"לית משרד החינוך הציגה בכנס את מדיניות משרד החינוך לקדנציה הנוכחית; למידה משמעותית, גמישות פדגוגית, מגוון דרכי הוראה והערכה, פיתוח מקצועי של המורים, תעודת בגרות קהילתית, הגדלת מספר בתי הספר המשלבים חינוך חילוני ודתי יחדיו ועוד
מאת; סיגל בן-ארצי
השבוע נערך בירושלים הכנס השנתי של איגוד מנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות. כותרת הכנס הייתה "אחריות ומחויבות של מנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות לעיצוב חברת מופת". אבי קמינסקי, יו"ר האיגוד ומנהל אגף החינוך בעיריית ראש העין, קרא לחבריו להטמיע את ערך הסובלנות האישית והחברתית בסביבתם, כחלק מאחריותם לכינון חברת מופת; סובלנות לחברי הקהילה בקרבה הם חיים, סובלנות במקום העבודה וסובלנות לאחר בכלל.
בכנס השתתפו חברי הנהלת משרד החינוך, קצינים בכירים בצה"ל, ראשי ערים וארגונים חברתיים מובילים. מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן, הציגה בכנס את חזון משרד החינוך לשנים הקרובות. בין היתר ציינה המנכ"לית, כי מערכת החינוך רואה עצמה כמי שמובילה חברת מופת, שבבסיסה עקרון השויוניות. "לפעמים אני דומה, לפעמים אני שונה, אבל תמיד אני שווה", אמרה כהן. עוד הוסיפה, כי בשל חשיבותו, הנושא המרכז השנתי, האחר הוא אני, חייב לפיכך לשנות את מיצובו מנושא שנתי לנושא מערכתי רב שנתי. כהן קראה למנהלי המחלקות לחינוך לסייע בהטמעת הערכים שהמשרד מוביל ביישובים שבאחריותם. (המשך בעמ' הבא)
איגוד מנהלי בתי הספר העל יסודיים באיגרת לחבריו; הושג שכר ראוי למנהלים, נמשיך להיאבק להתאמות שכר ולזכויות המורים ברפורמות
מאת; מערכת קו לחינוך
איגוד המנהלים העל יסודיים הפיץ אגרת לחבריו, בה הוא מדווח כי משרד החינוך הסכים לשלם למנהלים ברפורמת עוז לתמורה גמול ניהול עבור משרה וחצי. עד כה קיבלו המנהלים גמול ניהול עבור משרה אחת, כאשר היקף המשרה בפועל עמד על משרה וחצי. בקרוב עתיד להיחתם ההסכם הקיבוצי עם המנהלים.
באגרת נודע עוד, כי בהסדר שהושג יומרו 40 שעות הוראה ל-40 שיעורים, בני 45 דקות כל אחד + הפסקה, מה שיתרום לרווחת המורים, אך גם יפחית את שעות העבודה בפועל ב-25% מהיקפן. כך גם ניתן יהיה להתאים את לוח הצלצולים בכל השש שנתי לאחד. עם זאת נודע באיגרת, כי עדיין נשארו נושאים רבים שדורשים שינוי בגלל החלת שתי הרפורמות במקביל במוסד אחד, כמו שכר המורים, זכויות עובדי ההוראה, השתלמויות המורים ועוד. באיגרת גם נודע, כי משרד החינוך החליט לבטל את התגמול הדיפרנציאלי למורים, בעקבות לחץ של מנהלי בתי הספר. המנהלים טענו כי התגמול הדיפרנציאלי עלול לעורר תחרות לא בריאה בחדרי המורים. התגמול החל בשנת הלימודים תשע"ג, כחלק מהסכם עוז לתמורה. 11,538 מורים קיבלו את התגמול על סמך הישגים בתחום הלימודי, ערכי וחברתי. כל מורה קיבל בממוצע כמה אלפי שקלים בודדים. למשרד החינוך הוא עלה 49 מיליון שקלים.
בסוף החודש עתידה נציגות המנהלים להיפגש עם מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן, כדי לקבל הסבר לגבי הרפורמה ללמידה משמעותית, שאמורה להיות מיושמת החל משנת הלימודים הבאה.
עוד נמסר, כי בימים הקרובים יועלה לוח בחינות בגרות חדש לאתר המשרד, עם השינויים וההתאמות שנדרשו מהשטח. הלוח המקורי, שהוצג השנה על ידי אגף הבחינות, התגלה עם פגמים שלא ניתן היה ליישם בפועל.
בכנס השנתי של מנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות; אחריות ומחויבות של מנהלי מחלקות החינוך לעיצוב חברת מופת
(המשך מעמ' קודם)
לדבריה, תפקידי הרשות הם לאתר את מעגלי השותפות שבקרבה, לבחור ערכים מובילים, ליצור תמונת עתיד, לבנות תכנית עבודה מקצועית, ולמפות את החוזקות, החולשות, ההזדמנויות והאתגרים שבקרבה. עוד ציינה המנכ"לית, כי הנושא האחר הוא אני בא לידי ביטוי במדיניות הפדגוגית של המשרד בשלושה מעגלים; קידום למידה משמעותית, חינוך למצוינות ערכית ואזרחית וחיזוק החינוך הציבורי. משרד החינוך טווה עתה תכנית אסטרטגית, כשנושא האחר הוא אני הוא "המטרייה" שלה. השוני בין התלמידים בא לידי ביטוי בדרכי הלמידה שלהם. בלמידה משמעותית צריך לאפשר לתלמידים ללמוד בדרכים שעדיפות עליהם, ולמורים לתת יותר אוטונומיה. בשנת הלימודים הבאה, כ-30% מחומר הלימודים יהיה חומר הרחבה, שבו המורים יוכלו להביא לידי ביטוי את תחומי ההתעניינות שלהם ושל התלמידים ושיטות הוראה מגוונות. כהן ציינה עוד, כי משרד החינוך יוביל לתעודת בגרות קהילתית, הרחבת החינוך המקצועי ושדרוגו לחינוך מקצועי איכותי, חיזוק החינוך הציבורי והרחבתו גם לבתי ספר ייחודיים, כמו הדמוקרטי, האנתרופוסופי ועוד, הקמת מחוז חרדי, שדרוג כפרי הנוער, והרחבת מספר בתי הספר המשלבים חינוך חילוני ודתי יחדיו.
מקרבים את הלמידה מרחוק
ביום שני הקרוב ישתתפו בתי הספר בתרגיל ההתגוננות הארצי, במסגרתו יתרגלו למידה מרחוק. משרד החינוך נערך לתרגיל כבר השבוע וארגונים נוספים מעוניינים לסייע להצלחתו
מאת; סיגל בן-ארצי
במסגרת תרגיל ההתגוננות הארצי, ייערך ב-24 בפברואר 2014, תרגיל ללמידה מרחוק בבתי הספר. כחלק מהתרגיל, בתי הספר יצטרכו לגלוש לאתר "לומדים מרחוק בחירום", של משרד החינוך, ולבחון את המשימות הלימודיות שבו. התלמידים יידרשו לבצע משימה לימודית מתוקשבת, ולדווח על ביצועה למורה. בנוסף, יתבקשו בתי הספר לערוך מספר פעילויות, כמו שיח מקוון עם התלמידים, במרחב הלמידה הכיתתי, שבאתר בית הספר. תרגיל החירום יבחן את יכולת בית הספר לספק מענה להוראה ולמידה באמצעות הסביבה המקוונת. המטרה היא לאפשר לקיים עבור התלמידים מסגרת לימודית, ללא תלות במקום הפיזי בו יימצאו המורה או כיתת הלימוד בעתות חירום. התרגיל ייערך החל מהשעה 15:00, לאחר יום התגוננות בחירום שייערך בבתי הספר.בתי הספר התבקשו להיערך לתרגיל בשני שלבים; האחד השבוע, שמטרתו להכין את מורי בית הספר בכל שכבות הגיל. השבוע צריכים המורים לבחור פעילות לימודית מתוקשבת מאתר משרד החינוך, ולפרסם אותה במרחב הלמידה הכיתתי שבאתר בית הספר. במסגרת התרגיל עצמו יתבקשו תלמידי בתי הספר לבצע את משימת הלימוד המתוקשבת מהבית. הפעילות תכלול את ביצוע המשימה, וכן מתן תגובה לשיח עם המורה, בקבוצת דיון, הנמצאת במרחב הכיתתי. במהלך התרגיל ולאחריו, יתבקשו המורים והתלמידים לדווח על קשיים או תקלות שקרו.
***
בדרך כלל, תרגיל הלמידה מרחוק נתפס כמשימה שבתי הספר מקנים לה חשיבות משנית, ולא תמיד אוהבים לבצע משיקולים שונים. בעיקר אולי כי התרגיל מתבצע לאחר יום מייגע, שבו נערך תרגיל ההתגוננות הפיזי. אולם לא אחת הייתה לתרגיל בעבר השפעה חיובית עקיפה. למשל, בשנים קודמות אפשר התרגיל ללמידה מקוונת לחלק מבתי הספר "לנער את האבק" מהאתר הבית ספרי. את חלק מהמורים, שאינם מיומני מחשב, הוא אילץ לגלוש לחומרי למידה מקוונים. השנה הודיע משרד החינוך על ביצוע התרגיל בשתי פעימות, מה שאולי יטייב הביצועים בשטח.
***
כמו כן, גופים נוספים פנו לבתי הספר כדי לסייע לבצע את התרגיל כראוי. כך, למשל, אתר גלים מציע עתה למורים המנויים במסגרתו, להתכונן לתרגיל באמצעותו. האתר מאפשר לשלוח לתלמידים משימה במתמטיקה, אנגלית, חינוך לשוני, מורשת, גיאוגרפיה, מדעים ועוד. המורה יכול לקבל מעקב אחר כל פעילות, גם אם התלמיד עובד מהבית. האתר מאפשר לקבל תמונה כוללת על כל הכיתה, עם פרטי היום והשעה שהתלמידים גלשו באתר. וכדי להתכונן למשימה, הכין האתר שלושה סרטוני הדרכה למורים.
גם מערכת השתלמודל נערכה לתרגיל הארצי. צוות השתלמוודל מאפשר לבתי הספר להשתמש ב-moodle ללא עלות, לקראת התרגיל. השתלמוודל הכין קורס למנהלים ומורים, המלמד שלב אחרי שלב כיצד לבצע את כל הפעולות הנדרשות על מנת להפעיל פעילות לימודית בזמן התרגיל. בנוסף, מציע הצוות פעילות הפגתית באמצעות פורום סגור, וגם מנחה כיצד לייצר הזנה של מידע לשעת חירום מתוך אתר או"ח.
***
ורעיון שעלה תוך כדי כתיבת המאמר – להקים בבית הספר צוות שיכין את המורים לקראת התרגיל, ויאפשר להם לאחר התרגיל לבחון את הפעילות שנערכה. המפגש לבחינת תוצאות התרגיל ישיג שתי מטרות; האחת, היערכות טובה יותר לקראת שנת הלימודים הבאה, והשנייה – תרגיל בלמידה משמעותית של הצוות כולו. מחקרים שנערכו על למידה משמעותית מצאו, כי השלב שבו מתנהלת למידה על הלמידה, הוא השלב החשוב ביותר להפנמת החומר והפיכתו ממידע לידע (השלב הגבוה בטקסונומיה של בלום). באתר משרד החינוך על הלמידה המשמעותית אף נכתב; "מחקרים מצביעים על כך שהלמידה המסורתית מקנה ידע אך הוא נשמר לזמן קצר. במקביל מחקרים מצביעים, כי בתנאים בהם התלמיד פעיל והלמידה רלבנטית לעולמו, הידע שנרכש מאוחסן בזיכרון לטווח ארוך". כך מתוך שלא לשמה יבוא לשמה – אולי דווקא מהתרגיל להתגוננות ארצית, שבתי ספר רבים התייחסו אליו במשך שנים כאל סרח עודף, יכול להתחיל השלב הראשון להתכוננות ללמידה משמעותית, של צוות המורים.
במכללת אורנים; יום עיון במסגרת התכנית לטיפול בעזרת בעלי חיים
מאת; מערכת קו לחינוך
ביום שישי הקרוב, 21.2.14, יתקיים במכללת אורנים יום עיון שעניינו; טיפול נפשי הנעזר בבעלי חיים לסיוע בפתרון מקרי אלימות בתוך המשפחה. ביום העיון יעסקו המשתתפים בסוגיות כמו אלימות כלפי נשים, עדות מתוך החיים במקלט לנשים מוכות, אלימות בין בני זוג, התנהגותו של כלב בעת פעילות תוקפנית ועוד. יום העיון הוא חלק מהפעילות המתקיימת בתכנית טיפול רגשי באמצעות בעלי חיים שבמכללה. התכנית מכשירה מטפלים לעבודה עם מטופלים וחיות מחמד, ביניהם כלבים, חתולים, תוכים, מקלונים, ואפילו חולדות. התכנית קיבלה הכרה רשמית של האיגוד הבינלאומי לטיפול פסיכולוגי הנעזר בבעלי חיים. בוגרי מוסדות המוכרים על ידי האיגוד יכולים לעבוד בתחום בכל רחבי אירופה.
התכנית טיפול רגשי באמצעות בעלי חיים מיועדת לסטודנטים מתחומי הפסיכולוגיה, פסיכותרפיה, זואולוגיה או ביולוגיה, שעברו ראיון אישי לבדיקת התאמתם לנושא. שלוש שנות הלימוד כוללות לימוד עיוני והתנסות מעשית בפינת החי של המכללה ובחדרי הטיפולים.
אחת מבוגרות התכנית היא רנית אלוביץ (בסרטון), בעלת תואר שני בייעוץ חינוכי. אלוביץ כתבה את הספר "המקום בו נמצא הלב" – מבט אישי על החיים במקלט לנשים מוכות. אלוביץ, שנאלצה בעצמה לעבור עם ילדיה למקלט לנשים מוכות, מתארת את חווית השהות במקלט דרך עיניה של ילדה בדרך ייחודית ורגישה. בהרצאה ביום העיון, תציג אלוביץ את סיפורה האישי, תוך העברת התחום החשוב של סוגי האלימות השונים בדגש על הבנת הנושא המורכב של אלימות מילולית ורגשית.
יחסים בהפרעה; כיצד לשמור על יחסים תקינים במשפחה שבה ילד עם הפרעת קשב וריכוז
בכנס "יחסים בהפרעה", שייערך בשבוע הקרוב, יחשפו מומחים שיטות עדכניות וכלים פרקטיים כיצד לשפר את היחסים בבית שיש בו ילד הסובל מהפרעת קשב וריכוז
מאת; מערכת קו לחינוך
כנס יחסים בהפרעה ייערך ביום שלישי הקרוב, 25 בפברואר 2014, בבית החולים תל השומר. הכנס ייערך בשעות 15:00-19:45. לאחרונה הציג מרכז המחקר והמידע של הכנסת מסמך שהכין, שדן בנושא השימוש בריטלין במערכת החינוך.
מן המסמך עולה, כי בריטלין משתמשים 70% מהילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ומטופלים באמצעות תרופות. ממרכז לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בבית החולים רמב"ם בחיפה, נמסר כי בעקבות השימוש בריטלין ניתן לראות שיפור בהתנהגות וביכולות שכליות עם לקיחת התרופה. השיפור מתבטא בירידה בפעלתנות יתר ובתוקפנות, בעלייה בקשב ובזיכרון ובשיפור בלימודים. אולם עדיין נותרת רמה מסוימת של בעיות חברתיות ולימודיות אצל רוב הילדים. על היקף נטילת הריטלין בארץ ניתן ללמוד מטבלה המוצגת בדו"ח המציגה את מספר המרשמים שניתנו בשנים האחרונות בקופות החולים לרכישת ריטלין. בכנס יוצגו שיטות וכלים כיצד לשפר את היחסים בתוך המשפחה ובסביבת הילד הסובל מתופעת קשב וריכוז.
חממה לימודית נחנכה בבית הספר העמק המערבי
החממה, שנתרמה לבית הספר על ידי World ORT קדימה מדע, תשמש את תלמידי בית הספר לניסויים בביולוגיה
מאת; מערכת קו לחינוך
לאחרונה נחנכה בבית הספר העמק המערבי שבקיבוץ יפעת חממה לימודית. החממה נתרמה על ידי World ORT קדימה מדע, ואת עבודות התשתית ביצעה המועצה האזורית עמק יזרעאל. בטקס השתתפו ראש המועצה, אייל בצר, מנכ"ל World ORT קדימה מדע, אבי גנון, ומנהל בית הספר, רפי וייסמן (בתמונה).
החממה הוקמה על ידי חברת חממית מבית יצחק, המתמחה בחממות לימודיות. גודל החממה הוא כ-15 מ"ר. החממה מצוידת במערכות מתקדמות וממוחשבות לבקרה על הטמפרטורה – עם אפשרות לחימום או קירור, יצירת תנאי ערפל, שליטה על רמת הלחות וכמות ההשקיה. המערכות ניתנות לשליטה מכיתת הלימוד. החממה, שהיא אחת המתקדמות במערכת החינוך העל יסודי בישראל, תשמש את תלמידי מגמת הביולוגיה בבית הספר, לעריכת ניסויים לצורך עבודותיהם וכן את תלמידי חטיבת הביניים.
שלוש קבוצות של תלמידי י"ב בבית הספר כבר ערכו ניסויים בחממה, והסבירו לאורחים על עבודותיהם.
World ORT קדימה מדע הוא ארגון שמטרתו לקדם את החינוך המדעי-טכנולוגי בפריפריה. הארגון פועל בכ-30 בתי ספר משותפים בגליל ובנגב. בין היתר יוזם הארגון פרויקטים חדשניים במדעים, ומקים מגמות מדעים, מעבדות מדעים חדשניות וכיתות חכמות.
התלמידים השתתפו ביום כחול לבן בכנסת
מאת; מערכת קו לחינוך
תלמידי בית הספר בגין מרחובות השתתפו ביום שלישי שעבר ביום כחול לבן בכנסת. לביקור בכנסת קדם תהליך למידה, שהתמקד בין היתר גם בתוצרת הארץ. מנהלת בית הספר, ארנה שמר, שהופיעה בפני חברי וועדת החינוך של הכנסת, אמרה כי היא רואה בפעילות זו אבן דרך לחינוך הדור הבא לערכי הציונות, בעיקר בעידן זה, בו מדינות העולם מחרימות מוצרים ישראלים. במהלך הביקור התלמידים הופיעו התלמידים בשיר "תוצרת הארץ", של נתן אלתרמן, בסגנון המשווק את בית הספר והעיר רחובות. בנוסף, נציגי התלמידים הציגו במליאת הכנסת את המוצר שזכה במקום הראשון בתחרות בית ספרית בנושא פיתוח מוצרים כחול לבן; הטבעת איורים של המצאות ישראליות על שקיות נייר באופן יצירתי. בית ספר בגין מעודד ומקדם צריכה ירוקה, ונמצא בהליך לקראת הסמכה לתו ירוק. פרויקט כחול לבן הוא המשך טבעי לכל העשייה הערכית חינוכית הנעשית בו. יום כחול לבן בכנסת היה חלק מהליך הלימוד ואחד משיאיו.