
גיליון 621 * ד' כסלו תשע"ד * 7/11/2013 * משוגר למנויים בלבד * [email protected] * עורכת ראשית; סיגל בן-ארצי * 03-6354484
ארגוני המורים בישראל; מי מתקצב אותם ובכמה
בתקציב משרד החינוך מופיעים כמאה ושישים מיליון שקלים בשנה כהעברות לארגוני המורים עבור רווחת המורים. בתקציב קיימות אי התאמות בין הכותרות של הסעיפים התקציביים למה שמתרחש בפועל בשטח. האוצר ציין כבר לפני מספר חודשים כי הוא בודק את הנושא
מאת; סיגל בן-ארצי
אחת הסוגיות המעניינות בתקציב משרד החינוך הוא תרומת המדינה לארגוני המורים. על פי החלטה משנותיה הראשונות של המדינה, מקבלים ארגוני המורים – הסתדרות המורים, ארגון המורים ומורי אגודת ישראל – תקציבי תמיכה מהמדינה. התקציבים הם חלק מתנאי השירות של המורים. בתקציב משרד החינוך, בסעיף 202301, שכותרתו תנאי שירות למורים, מפורטים חלק מהסכומים שמעבירה המדינה לארגוני המורים. למרות שהסכומים מופיעים בתקציב משרד החינוך, טוען ראש אגף התקציבים במשרד החינוך, משה שגיא, כי משרדו אינו אחראי להם אלא משרד האוצר, כיון שהם מעוגנים בהסכמים שנחתמו עמו. בחודש מאי האחרון, מסר יאיר טל, סגן בכיר לחשבת הכללית באוצר, כי משרדו בודק את הנושא, ולאחר השלמת תהליכי הבדיקה יתקבלו החלטות. עד היום, חצי שנה אחרי, לא פרסם האוצר כל מידע בעניין זה. פנייתנו לקבלת תגובה מהאוצר לא נענתה.
סעיף 202301 בתקציב משרד החינוך
סעיף 202301 בתקציב משרד החינוך מציג את הסכומים המועברים לארגוני המורים תחת הכותרת תנאי שירות למורים; שיפוץ חדרי מורים, דמי שתייה לעובדי הוראה, שי למורים, ספריות השאלה למורים, השתתפות בדמי חבר באגודות מקצועיות, קרן לקידום מקצועי של עובדי הוראה והשתתפות בקרן רווחה לעובדי הוראה. כמה מהסעיפים הללו אינם מתבצעים בפועל, כמו ספריות השאלה למורים – משרד החינוך אינו יודע היכן יש ספריות כאלה, דמי שתייה, שהמורים משלמים מכיסם, שי למורים – המורים אינם מקבלים שי ממשרד החינוך, שיפוץ חדרי מורים – שמתבצע בעיקר על ידי הרשויות המקומיות. לפניכם הסכומים שהמורים מקבלים לפי הסעיפים התקציביים בתקציב 2013 (הנתונים דומים ל-2011 אבל כוללים גידול בהתאם);
סעיף 40 – השתתפות בפעולות ועד עובדי הוראה – כ-46 מיליון שקלים
סעיף 45 – דמי שתיה לעובדי הוראה במוסדות חינוך – כ-8 מיליון שקלים
סעיף 49 – ספריות השאלה למורים – 500 אלף שקלים
סעיף 53 – השתתפות בדמי חבר באגודות מקצועיות למורים – כ-29 מיליון שקלים
סעיף 55 – קרן לקידום מקצועי של עובדי הוראה כ-34 מיליון שקלים
פנינו למורים לבדוק מה מכל הנ"ל מגיע אליהם. לפניכם מה שמצאנו;
לסעיף 40 – פעם בשנה, לפני פסח, מקבלים המורים מהארגונים המקצועיים כרטיס שבאמצעותו ניתן לקנות במספר רשתות קמעוניות. הסכום בכרטיס קטן מהתשלום השנתי לארגון המקצועי. הסכום בערך 500 ש"ח. התשלום של המורים לארגוני המקצועיים כ-700 שקלים בשנה. בנוסף יש לציין כי ארגוני המורים מפעילים פעילויות פנאי למורים באמצעות תמורה (ארגון המורים) ואשמורת (הסתדרות המורים). בשל הכוח הארגוני מאפשרים הכרטיסים הללו הנחות כמו כל כרטיס אשראי אחר, בבתי מלון, מופעים וכדומה. לא ברור לפיכך באיזה פעילויות משתתף משרד החינוך.
לסעיף 45 – המורים משלמים כ-400 ש"ח לשנה בממוצע לוועד מורי בית הספר. בכסף זה נרכשים דמי שתייה – קפה, תה, חלב וכו' לחדרי המורים. לפיכך לא ברור סעיף זה.
לסעיף 49 – ביקשנו ממשרד החינוך לבדוק היכן יש ספריות השאלה למורים ומה הן בדיוק משאילות. לא נענינו.
לסעיף 53 – מורים משלמים דמי חבר באגודות המקצועיות המופרשים להם מהשכר ומופיעים בתלוש השכר. למשל, מורה בחטיבת ביניים משלמת לארגון המורים 58 ש"ח לחודש. לפיכך לא ברור סעיף תקציבי זה. (המשך בעמ' הבא)
מיצ"ב תשע"ג; אלימות גוברת בחטיבה העליונה במגזר הערבי
מאת; סיגל בן-ארצי
דו"ח המיצ"ב שהתפרסם השבוע מציג תמרור אזהרה לגבי המגזר הערבי בכל מה שקשור לאקלים בית הספר. אם במגזר היהודי חלה עלייה ברוב הפרמטרים שמעידים על התקרבות בתוך בית הספר – בין תלמידים לתלמידים, בין הורים לבית הספר, בין תלמידים למורים, הרי במגזר הערבי המגמה הפוכה. מדדי האלימות עולים; יש גידול במעורבות באירועי אלימות, גניבה והשחתת ציוד. שביעות הרצון של התלמידים בפרמטרים חשובים, כמו האם בית הספר מכין אותך לעבודה, או האם בית הספר משלב טכנולוגיה בלמידה, הולכת ופוחתת. יש דיווח על עלייה באיחורים ללימודים ובהיעדרויות מבית הספר. בקיצור; התלמידים בבתי הספר בחברה הערבית מרוצים פחות. לפניכם מספר טבלאות שהוצגו בדו"ח האחרון. תמרור אזהרה. כבר אמרנו.
מתוך מצגת על אקלים בית הספר, מבחני המיצ"ב תשע"ג, בהשוואה בין המגזרים;
עיר אחת בשבוע; מערכת החינוך של חדרה
בחדרה נולד בית הספר הדמוקרטי, שהפך לדוגמה לבתי ספר כאלה בעולם. חדרה גם שייכת לפרויקט כוח חלוץ של משרד החינוך, לחדשנות חינוכית. עם זאת, העיר מדורגת במקום ה-97 באחוזי הזכאות לבגרות
מאת; מירי סעתי
ראש עיריית חדרה לשעבר, חיים אביטן, אשר כיהן בתפקידו משנת 2005, הצהיר באתר המקוון של העיר, כי תחום החינוך עומד בראש סדר העדיפויות העירוני. יחד עם זאת, נתוני הזכאות לבגרות של העיר חדרה עומדים על 56.25%, והיא ממוקמת במקום ה-97 מתוך 150 יישובים, על פי הדירוג ברשימת היישובים ביחס לנתוני הזכאות. בבחירות לרשויות המקומיות 2013 נבחר צביקה גנדלמן, שיצא בהכרזה כי בכוונתו להציב את מערכת החינוך בראש. גנדלמן התחייב להגדיל את תקציבי החינוך, להקצות תקציבים בהתייחסות פר תלמיד ולהעשיר את מוסדות החינוך בתכניות חינוכיות וציוד. גנדלמן ציין, כי הנכס החשוב של העיר הוא דור העתיד, ועליו ליצור שינויים חברתיים וטכנולוגיים לטובת דור זה.
בחדרה יש מעל ל-90 גני ילדים, 25 בתי ספר יסודיים, 7 חטיבות ביניים ו-12 בתי ספר תיכוניים. מוסדות החינוך מעניקים מענה לכל זרמי החינוך בעיר, שבכללם החינוך הממלכתי, ממלכתי-דתי והחינוך העצמאי. העיר מתגאה גם שני בתי ספר דמוקרטיים, בעלי קונספט ייחודי, ובמכללות אזוריות. אחד המרכזים בהם מתגאה העיר הוא קמפוס הטכנודע לחינוך מדע וטכנולוגיה, הממוקם במערב העיר, וכולל גן מדע, מצפה כוכבים, אודיטוריום ומעבדות חדישות. הטכנודע מציע מגוון רחב של פעילויות לכ-20,000 תלמידים בשנה. הפעילויות במרכז מקדמות התנסות חוקרת במדעים החל מהגיל הרך. המטרה היא צמצום פערים חינוכיים וטיפוח המצוינות בקרב תלמידים מכל שכבות האוכלוסייה. במרכז מתקיימות תכניות חברתיות וחינוכיות רבות, כגון חוגי העשרה בשעות אחה"צ, פרויקט מצוינות לתלמידים, תכנית בוקר למוסדות חינוך, הרצאות והשתלמויות. כמו כן משמש הטכנודע כמרכז להכשרת מורים ומרכז אזורי לתלמידים מחוננים.
חלוצה בחינוך הדמוקרטי
חדרה היא העיר החלוצה בהקמת בתי ספר דמוקרטיים בארץ. בית הספר לחינוך דמוקרטי ברנדס הוקם בשנת 1987 על ידי קבוצת מחנכים והורים, שסחפו ליוזמה את עיריית חדרה. בית הספר ברנדס מהווה כיום אחד ממוסדות החינוך הדמוקרטיים הוותיקים והגדולים בעולם. בית ספר דמוקרטי נוסף הוא "גבעול", הממוקם בשכונת גבעת אולגה, שבמערב העיר. מטרתו הראשונית של בית-החינוך הדמוקרטי "גבעול" הייתה למשוך אל האזור אוכלוסיות חזקות וצעירות כחלק מתהליכים לקידום ומינוף השכונה. בתי הספר הדמוקרטים מעודדים סקרנות, חקירה ולמידה המתקיימים בכל תלמיד, תוך שימת דגש על עקרונות החופש, העצמאות והבחירה.
מיזם חלוצי נוסף בו שותפה העיר חדרה הוא "כוח חלוץ", המהווה תכנית פילוט לקידום חדשנות חינוכית מטעם משרד החינוך. עיריית חדרה היא אחת משמונה רשויות מקומיות שנבחרו להוות כוח חלוץ חינוכי, שישמש דוגמה לשאר הרשויות בארץ. התכנית נועדה להרחיב את האוטונומיה הניהולית, על מנת לאפשר למידה אקטיבית ומשמעותית, וקידום מערכת החינוך. המודל פועל בחדרה תחת השם "חדרה בירוק כחול לבן", כחלק ממסגרת של רפורמה מקיפה במערכת החינוך העירונית.
מחוז דרום; פרסים בינלאומיים בעקבות ההחלטה לשים דגש על הוראת פיזיקה
החל משנת 2007 "קוטפים" תלמידי מחוז דרום פרסים בתחרויות בינלאומיות בפיזיקה. השנה; שישה תלמידים זכו בתחרות בינלאומית בפולין "צעד ראשון לפרס נובל בפיזיקה"
מאת; מערכת קו לחינוך
לאחרונה זכו שישה תלמידים מצטיינים בפיזיקה ממחוז דרום במקומות הראשונים בתחרות הבינלאומית "צעד ראשון לפרס נובל בפיזיקה", שנערכת מדי שנה בפולין.
עד לשנת 2007 לא זכה אף תלמיד מישראל במקום הראשון בתחרות זו, אולם משנה זו ואילך קוצרים תלמידי הדרום בה את המקומות הראשונים. אחת הסיבות היא "מרכז אילן רמון לנוער שוחר פיזיקה", שבאוניברסיטת בן גוריון בנגב. מרכז אילן רמון הנו מרכז אזורי, המשותף למשרד החינוך, קרן רש"י ועיריית באר-שבע. במרכז מעבדות וציוד טכנולוגי-מדעי משוכללים. מנהל המרכז, פרופ' ויקטור מלמוד, אחראי על ההנחיה של התלמידים. מרכז אילן רמון גם מוביל כיום במספר עבודות גמר בפיזיקה ברמה הארצית. סיבה נוספת להצלחה היא מדיניות מחוז דרום. בשנת 2007 הוחלט במחוז דרום להוביל מדיניות שמעודדת לימודי מדעים בכלל ופיזיקה בפרט. בשנים האחרונות גם פותחו במחוז תכניות לימוד חדשות בכל תחומי המדעים, המועברות בכל שכבות הגיל, החל מגיל הגן.
ובמקום הראשון
השנה זכו בתחרות בפולין שני תלמידים מתיכון עמל עהד בחורה, תלמידה מאמי"ת באר שבע, תלמידה ממקיף מאיר בקריית גת ותלמיד ממקיף עמל זינמן בדימונה. נושאי העבודות שזיכו את הזוכים במקומות הראשונים היו; "התופעה "frost heave" בתהליך הקפאה בסביבות הנקבוביות. היווצרות של "עדשות קרח"; תהליך הקפאה בסביבות נקבוביות עם התחשבות בקינטיקה סופית של קריסטליזציה; פתרון נומרי; מדידה של דינמיקת ד.נ.א הרפין חופשי בתמיסה ומחובר למשטח ועוד.
בין ההישגים הבולטים של תלמידי הדרום בשנים האחרונות בתחרות צעד ראשון לפרס נובל בפיזיקה: 2012 – זכייה ב-11 פרסים, מבין 41 פרסים בסך הכל, שניתנו לכל המדינות המשתתפות. 2011 – שמונה פרסים. 2010 – שלושה תלמידים מבאר שבע זכו בשלושת המקומות הראשונים. 2009 – שלושה מבין ארבעת הישראלים שזכו בפרסים הם ממחוז דרום. 2008 – מדלית כסף לשני תלמידי המחוז ומדליית ארד. 2007 – מדלית כסף.
הכפר הירוק – בית ספר ניסויי על אזורי
מאת; מערכת קו לחינוך
בית הספר הכפר הירוק קיבל הכרה כבית ספר ניסויי על אזורי. בבית הספר פועלת מגמה למנהיגות סביבתית. במסגרת המגמה הוקם פרק טבע הפתוח לציבור. לפני כשנתיים החל בבית הספר פרויקט שימור של הצמחייה המקומית, הנמצאת בסכנת הכחדה, בסיוע אוניברסיטת תל-אביב. במסגרת הפרויקט הוחלט לזרוע אלפי זרעים של פרחי בר בשדה חיטה שהיה "בעייתי", בגלל בעיית ניקוז. בהמשך נשתלו עצים האופייניים לאזור, כמו שיזף, תות, תאנה ואלון מסטיק. המטרה הייתה להחזיר את הטבע לשדות שבשולי העיר. לאחר שנה התכסה השדה בפריחה מדהימה. בהמשך נאספו הזרעים ועתה הם נמסרים לרשויות מקומיות לפיזור בשטחים שמתאימים להם באופן טבעי. חלק מהזרעים גם נשתלים בימים אלה בזריעה או בעציצים בחממות בית הספר. המטרה היא להנביט צמחים נדירים, שנעלמו מהנוף. בנוסף יונבטו גם צמחים שאינם נדירים, אך חסרים בצמחייה המקומית. צמחים אלה יוחזרו לאתרים בטבע, כמו אתרים של רשות שמורות הטבע, וכן אל אתרים עירוניים, ששם מקומם הטבעי. מעצם היותם חלק מהטבע המקומי, מזמינים צמחים אלו אל תוך העיר אורגניזמים מקומיים נוספים, גידולם אקולוגי ואינו דורש כמעט השקיה ודישון. לאחרונה קיבל הכפר הירוק פנייה לגדל עבור בנק הגנים הארצי זרעים במיוחד עבורם. במסגרת המגמה לחינוך פיננסי יעסקו בכפר הירוק בסוגיה כיצד להפוך את העיסוק בזרעים למוצר כלכלי. (בתמונה; תלמידי המגמה בפרויקט השתילה בחממה)
לשפר את הזמן
תפיסת הזמן אצל תלמידים לקויי למידה ובעלי תופעת קשב וריכוז שונה מאשר אצל תלמידים אחרים. המורה צריך להתייחס למרכיב הזמן לאורך כל השיעור, ולאורך כל יום הלימודים
מאת; ד"ר מרגלית עובדיה*
מעטים מאיתנו זוכרים מתי השעון האנלוגי התחלף בשעון הדיגיטלי. זה קרה לפני 34 שנים. אז גם השתנה משהו בתפיסת הזמן אצל כולנו. השעון עם המחוגים הפך למספרים, ואתו השתנתה מהות הזמן. לא עוד 60 שניות שווה לדקה ולא עוד 60 דקות שווה שעה. הזמן קיבל ייצוג מספרי וזהו. אם בעבר משימות ומטלות נמדדו לפי יחידת הזמן שהוקדשה לביצוע, השינוי בסוג השעון שינה גם את ההתייחסות. לא עוד 45 דקות למשימה אלא סיום המשימה בשעה זאת וזאת. כך, תפיסת הזמן במרחב היומיומי נחלשה ואפילו נעלמה בייחוד אצל התלמידים בעלי לקות למידה או תופעת קשב וריכוז.
כדי לתת משמעות למושג הזמן וכדי להחזיר את התפקיד שמחוגי השעון נתנו לזמן, צריך לעגן את תפיסת הזמן כדי שהתלמידים יוכלו לעמוד במילוי מטלות בפרט ובלוחות זמנים בכלל. על כן מומלץ בכל פעילות להגדיר את יחידת הזמן המוקצבת לפעילות. להכריז על תחילת שיעור ולציין כמה זמן יימשך השיעור. במהלך השיעור, ותוך כדי ביצוע הפעילות הנלוות לשיעור, חשוב מאד להגדיר כמה זמן מוקצב לביצוע כל פעילות, ומדי פעם להכריז כמה זמן נותר לסיומה. התנהלות כזו מגדירה את זמן המסגרת לביצוע הפעילות, ומלמדת את התלמידים עמידה בלוח זמנים. התנהלות שכזו גם מאותת לתלמיד שעליו לפעול. לעתים, בשל כשלים בהערכת זמן, התלמיד לקוי הלמידה עשוי שלא לפעול, למרוח את הזמן וכדומה. התנהלות במקביל לציוני זמנים עשויה למנוע עיכובים מיותרים בביצוע מטלות שונות. מורה שמקפיד להשתמש בחלוקת זמן במהלך יום הלימודים, מלמד את תלמידיו להכניס סדר במסגרות הזמן שלהם, וכן לקחת אחריות על הזמן וקצב החיים שלהם. לקיחת אחריות על מסגרת הזמן היא לקיחת אחריות על החיים בכלל.
* ד"ר מרגלית עובדיה עוסקת בפיתוח, ליווי והנחיית מורים במיומנויות ואסטרטגיות למידה לתלמידים לקויי למידה ובעלי תופעת קשב וריכוז.
ילדי גן יבנה ילמדו על יזמות טכנולוגית בחלל
תכנית חדשה "יזמות טכנולוגית בחלל" תפעל השנה בכל כיתות ו' ביישוב גן יבנה. התכנית נערכת על ידי התעשיידע, של התאחדות התעשיינים. בגן יבנה חמישה בתי ספר יסודיים, ובהם 14 כיתות. כיתות החינוך המיוחד ביישוב יצטרפו לכיתות האם בבתי הספר הרגילים. במרכז התכנית התכנית תעמוד החללית הישראלית הראשונה שתנחת על הירח. התלמידים יעבדו בקבוצות על המצאת מוצר שיאפשר לה התנהלות בחלל, תוך התחשבות בתנאים הפיזיים שבו. בחודש ינואר יתקיים בישראל שבוע החלל, בו ישתתפו התלמידים.
תכנית זו מצטרפת לתכניות נוספות שמפעילה תעשיידע בגן יבנה מזה מספר שנים בבתיה"ס היסודיים ובחטיבות הביניים בישוב. מטרת התכניות היא הקניית ידע מדעי טכנולוגי בשילוב עקרונות נוספים, כמו יזמות, שיתוף פעולה, עבודת צוות ועוד.
בשוהם; 197 תלמידי כיתות ד' ילמדו השנה בתכנית "בית ספר מנגן"
מאת; מערכת קו לחינוך
בשוהם פועלת תכנית בית ספר מנגן בכל בתי הספר ביישוב. תכנית כזו פועלת ביישובים נוספים ברחבי הארץ, חלקם במתכונת יישובית, כמו בפתח תקוה, וחלקם בבתי ספר בודדים ביישוב, בשיתוף הקונסרבטוריון העירוני. השנה השקיע הקונסרבטוריון העירוני בשוהם ברכישת כלי נשיפה חדשים, כמו טרומבונים צבעוניים וקלי משקל וקרן יער. לפיכך נוספו לתכנית 28 תלמידים חדשים. תכנית בית ספר מנגן בשוהם נפתחה השנה עם מספר שיא של 197 תלמידים, כולם בכיתות ד'. התכנית היא המשך ללימודים בכיתה ג', אז למדו התלמידים לנגן בחלילית. השנה גם נוספה למתכונת הלימודים למידה בסיוע חוברת נגינה המקושרת לאתר יעודי באינטרנט, המאפשר לתלמיד לנגן בליווי פלייבק כבר בשלבים הראשונים, ובכך להעצים את חווית הלימוד. התכנית פועלת בשוהם מזה כחמש שנים. השנה הוחלט לשלב את השיעורים במערכת השעות בשעות הבוקר. הלימודים לא נערכים על חשבון מקצועות אחרים. ישנה שעת שיעור קבועה. בשעה זו הכיתה מתפצלת למספר קבוצות, על פי כלי הנגינה. תלמידים שאינם משתתפים בתכנית, מקבלים בשעה זו השלמה במקצוע אחר. החינוך המוסיקלי בבתי הספר מהווה יעד מרכזי ברצף החינוכי בשוהם, והוא פועל מבתי הספר היסודיים, דרך מגמת המוסיקה בחט"ב יהלום ועד המגמה לבגרות בתיכון שוהם. מסיבה זו, מסבסדת המועצה את התכנית, והוזילה אותה ממחיר של 1850 ₪ בשנה ל-1100 ₪ בלבד". תלמידי התכנית מוזמנים להשתתף, ללא עלות נוספת, בשיעורי תורת המוסיקה בקונסרבטוריון, והבולטים שבהם יוזמנו להצטרף במהלך השנה לתזמורת הצעירה של הקונסרבטוריון. (בתמונה; קונצרט הסיום של תכנית בית ספר מנגן תשע"ג. צילום: רועי ברפמן)

המרכז לאקולוגיה יצירתית בקיבוץ לוטן
המרכז לאקולוגיה יצירתית בקיבוץ לוטן מקיים סיורים סדנאות וסמינרים בנושאי איכות הסביבה, אקולוגיה וקיימות. אנו שמים דגש על למידה פעילה וחווייתית, התלמידים מתנסים בשטח, בונים, יוצרים ועובדים.
* פעילויות לילדי גן חובה ובית ספר יסודי, הנפגשים לראשונה עם נושאי איכות הסביבה
* תלמידי חטיבה ותיכון במפגש ברמה מעמיקה, הכוללת מידע ולימוד עיוני לצד חוויה מעשית
* גננות מורות ומורים המלמדים נושאים אלו ורוצים להעמיק את הידע ולרכוש כלים נוספים בתחום.
לפרטים יש ליצור קשר דרך האתר או בטל'; 08-6356935 או 054-9799030 או לדוא"ל; [email protected] [email protected]
בריינפופ הינה חברת תוכן בינלאומית, המציעה מגוון רחב של תכנים חינוכיים מבוססי אנימציה, שבאמצעותם מוסברים מושגים מופשטים בבהירות ובפשטות. ייחודיותו של האתר מתאפיינת בתכנים אשר עברו בדיקה פדגוגית קפדנית ומותאמים לתוכנית הלימודים הישראלית. יחד עם זאת התכנים גם ערוכים באופן המעורר את סקרנותם של התלמידים, בדרך ההופכת את הלימוד לחוויה אפקטיבית ומהנה. האתר מיועד לצורך ביסוס התכנים הלימודיים במערכת החינוך, לחיזוק הידע הנרכש ולצורכי העשרה בבית ובבית הספר. האתר נקי מתוכן שיווקי ופרסומות, ומהווה סביבת גלישה בטוחה לילדים. לפרטים נוספים טל": 03-6878989 ימים א"-ה", 9:00-16:00 או באתר.
יוזמה עיצובים – לעיצוב מרחבי למידה
יוזמה עיצובים מספקת למידה בסביבה מעוצבת ומעוררת עניין. זוהי סביבה שהתלמיד נהנה ללמוד בה, המקרינה עיצוב עם כבוד, ומדברת אל לבו של הילד. יוזמה עיצובים מתמחה בעיצוב, תכנון והקמה של מרחבי למידה ייחודיים. העבודה מתבצעת בהלימה לחזון הבית ספרי ויחד עם צוות בית הספר. המרחבים המעוצבים מציגים יחד תוכן, צורה וצבע. התוצאה מקנה חוויה אישית, מרוממת את הלב, ומגרה את חושי המתבונן ללמידה. העבודה מתבצעת בשלבים, והולמת את המסגרת התכנונית והתקציבית. ביוזמה עובדים מעצבים יצירתיים, שיודעים להשתמש במיטב אמצעי ההמחשה. ניתן לעצב את הכניסה למוסד החינוכי, מרחבי למידה, מרכזי העשרה, מעבדות, פינות עבודה, משחקי קיר מגנטיים ועוד. מרכזי העשרה ולימוד שהקימה יוזמה עיצובים בבתי ספר, זיכו אותה בתעודות הצטיינות ופרסי חינוך. לפרטים טל'; 050-5544033 או באתר.
רוגוזין קריית גת; מתיחת פנים עם המעבר לרשת אורט
לאחרונה נחנך בתיכון המקיף רוגוזין בקריית גת מרכז טכנולוגיה ומדעים חדשני, בתרומה של מיליון וחצי שקלים. את המרכז תרמו לבית הספר מרלין וברי ברלוביץ‘. לפני כשנתיים צורף תיכון מקיף רוגוזין לרשת אורט. במסגרת המעבר התבצעו בבית הספר שינויים רבים; נפתחו כיתות מופת לקידום מצוינות בתחומי המתמטיקה, הפיזיקה והתרבות, ונפתחו כיתות שוחרות בשיתוף חיל התקשוב, להכשרת כוח אדם טכנולוגי לצבא. בתחום התשתיות הפיזיות השקיעה אורט בשינוי תשתיות החשמל והתקשורת בבית הספר ובהכנסת ציוד מדעי וטכנולוגי. הרשת אף תקצבה השקעה בחזות בית הספר, שהיה התיכון הוותיק בעיר וקיים כבר 50 שנה (בתמונה; חצר בית הספר שעברה שינוי מקיף). השינויים בבית הספר תרמו להגדלת מספר הנרשמים אליו וביססו את מעמדו בישוב. אחוז הזכאים לבגרות עלה מכ-62% לכ-80%. בטקס חנוכת המרכז הטכנולוגי ציין התורם לטובה את פעילותה של רשת אורט בישראל, והוסיף כי החינוך הטכנולוגי בארץ מקיף כ-30% מהתלמידים – 60% מהם לומדים ברשת אורט.
מגוון תכניות לימוד בבתי הספר של "תנו לחיות לחיות"
המטרה; שיעורי חמלה כלפי בעלי חיים. השיעורים ניתנים לבני כל הגילאים, החל מגיל הגן ועד לסטודנטים למשפטים
מאת; סיגל בן-ארצי
אחת ממטרות עמותת "תנו לחיות לחיות", מאז הקמתה בשנת 1986, היא הקניית ערכים חינוכיים. לפיכך פיתחה העמותה תכניות חינוכיות לצעירים, החל מגיל הגן ועד לסטודנטים למשפטים. התכנית "מאלימות לחמלה", אשר פועלת בהצלחה בצפון הארץ מספר שנים, צמחה מתוך מצוקתם של בעלי החיים בצפון. המצוקה נבעה מחוסר ידע והבנה של הציבור כלפי בעלי החיים. רות מאי, המפעילה את הסניף הצפוני של תנו לחיות לחיות, מעבירה הדרכות בגנים ובבתי ספר יהודים וערבים. ההדרכה, אשר מוצעת כעת גם באזור המרכז, עוסקת בהתנהגות בעלי החיים וממחישה לילדים חמלה מהי. הילדים מגלים, שממש כמו אצל בני אדם, חיה שתקבל יחס אוהב תחזיר אהבה, וחיה שפוגעים בה בברוטליות תהפוך תוקפנית ומפוחדת. במהלך ההדרכות, הילדים מפתחים אמפתיה כלפי בעלי החיים, מבינים את חומרת ההשלכות של האלימות, ולומדים כיצד להגיב במידה וייתקלו בבעל חיים סובל. ההדרכה מלווה בתמונות ולעתים מתלווה אל המדריכה גם כלב (רק כלבים מחוסנים וחברותיים).
איגוד ערים לאיכות סביבה – סחנין אימץ את התכנית לפני כשנתיים, והקצה עבור העמותה פינת חי לשיקום וטיפול בכלבים נטושים. גנים, בתי ספר ומועדוניות המגיעים לביקור באיגוד הערים לאיכות הסביבה, מקבלים את ההדרכה "מאלימות לחמלה" במסגרת הסיור בפינת החי. פרויקט נוסף, המיועד לתלמידים בוגרים, הוא הרצאה על זכויות בעלי חיים והטיפול בהם. העמותה מציעה שתי הרצאות, המותאמות לגילאי חטיבת הביניים או התיכון. המרצים מגיעים מרקע של עשייה ופעילות חברתית למען בעלי חיים, ומשתפים את התלמידים גם בצעדים האחרונים שנעשים ונראים בשטח בתחום קידום זכויות בעלי חיים. ההדרכות ניתנות בתשלום. לתאום טל'; 03-6241776
מינויים חדשים בהנהלת משרד החינוך
תמיר בן משה מונה למנהל מינהל הפיתוח; בני פישר מונה למנהל המינהל לחינוך התיישבותי
מאת; מערכת קו לחינוך
בוועדת המכרזים, שהתקיימה השבוע בנציבות שירות המדינה, נבחרו השבוע שני בעלי תפקידים חדשים במשרד החינוך; תמיר בן משה נבחר לסמנכ"ל ומנהל מינהל הפיתוח במשרד החינוך, ובני פישר מונה למנהל המינהל לחינוך התיישבותי פנימייתי ועליית הנוער.
בן משה יהיה אחראי במסגרת תפקידו על התכנון, הפיתוח, המיפוי והבינוי של מוסדות החינוך, הסעות והצטיידות במערכת החינוך. בנוסף יהיה גם סמנכ"ל וחבר בהנהלת המשרד. בן משה כיהן עד כה כמנהל אגף נכסים ולוגיסטיקה במשרד החינוך. במסגרת תפקידו עסק בשיפור השירות לעובדי ההוראה, הקים מוקדים טלפוניים לשירות עובדי ההוראה ועסק בהטמעת שירותים מקוונים.
פישר יהיה חבר בהנהלת המשרד וירכז פדגוגית בנוסף לתפקידו גם את תחום מדעי החיים, החקלאות והחינוך הימי. פישר כיהן עד היום כמנכ"ל כפר הנוער ימין אורד. והיה מפקח על מעונות חסות הנוער במחוז צפון. פישר יזם וריכז את תכנית "ערבין", המכשירה אנשי חינוך לעבודה עם נוער בסיכון.