מהם תחומי ההשתלמויות לעובדי ההוראה ואנשי חינוך
ההצטרפות אל מגזר ההוראה כרוכה גם בהצטרפות אל קרן השתלמות למורים מטעם ארגון המורים או הסתדרות המורים. הקרן מבטיחה כי בחלוף שש שנים מיום ההצטרפות, יוכל עובד ההוראה ליטול שנת שבתון, לחדש אנרגיות, ללמוד ולהתפתח. תחומי ההשתלמויות המיועדות למורים כוללים את מקצועות ההוראה, נושאים חינוכיים ערכיים, שיטות ודרכי הוראה חדשות, וכן השתלמויות שנועדו לפתח ולקדם בעלי תפקידים במערכת החינוך או קורסים לפיתוח אישי, לשם צמיחתו והעצמתו של עובד ההוראה. יחד עם זאת, למרות שקיים מגוון רחב של נושאים אליהם ניתנת למורים האפשרות לפנות על מנת להרחיב את הידע ולהתפתח אישית ומקצועית, רבים מהם נמצאים בפרשת דרכים ומתחבטים לגבי כיוון הלימודים.
ההתלבטות לגבי אופי ההשתלמות ויעדיה
מגזר ההוראה ידוע ומוכר כתחום שוחק ותובעני במיוחד, ועובדי הוראה רבים חווים תחושה של חוסר מיצוי וחוסר סיפוק במשרתם הנוכחית. עובדי הוראה אחרים מתלבטים בין הפנייה אל תחום ההתפתחות המקצועית ופיתוח הקריירה הקיימת, לבין יצירת תפנית חדה ופנייה אל השתלמות שתאפשר להם צוהר לשינוי התפקיד. שנת השבתון ופנייה ללימודים הינה הזדמנות נפלאה למינוף מקצועי ואישי במידה ונבחר הכיוון הנכון, המותאם בדיוק ליכולות, הרצונות והשאיפות של האדם. על כן, בנסיבות בהן קיימת התלבטות הנוגעת לאופי ותחום ההשתלמות מומלץ לפנות אל ייעוץ תעסוקתי, שיכוון ויסייע בבחירת ההשתלמות המותאמת ביותר לצרכים ולמטרות.
חשיבותן של ההשתלמויות במגזר ההוראה
החיים הינם דינאמיים וכך גם מערכת החינוך. שיטות הוראה עדכניות ומקצועות לימוד חדשים מצריכים הערכות ראויה של מערכת החינוך על מנת למנוע היווצרות פערים. עובד הוראה עובר, אמנם, הכשרה אקדמית מקצועית ואינטנסיבית במיוחד בתחילת דרכו, אך יחד עם זאת סביבת העבודה וצרכי התלמידים משתנים במקביל לשינויים הטכנולוגיים, וכדי שעובד ההוראה יוכל להפיק את המיטב מהתלמידים ומעצמו, חשוב כי יוותר מעודכן לגבי כל השינויים הדינמיים המתרחשים סביבו. ההשתלמויות למורים מעניקות למורה את ההזדמנות הן להתעדכן בכל ההתפתחויות והחידושים והן להרחיב אופקים בהיבט המקצועי והאישי. קרן השתלמות למורים משמשת אמנם כמסלול חסכון פיננסי שמהווה חלק אינטגראלי מעבודתו של המורה, אך יכולת הבחירה של אופי ההשתלמות, נתונה במרבית המקרים בידיו של המורה.
סוגי ההשתלמויות לעובדי ההוראה
לרשותו של עובד ההוראה עומד מגוון עשיר של השתלמויות שונות, והוא רשאי לפנות אל תחומים הרלוונטיים באופן ישיר לתחום עיסוקו המקצועי, או לחלופין לפנות אל תחומים משיקים ולהרחיב את השכלתו. בין ההשתלמויות השונות יישנן מגוון קטגוריות כגון חינוך מיוחד, לקויות למידה, הגיל הרך וכדומה. אחת הקטגוריות אליהם פונים מורים רבים היא התקשוב. יחד עם חדירתה של הטכנולוגיה למערכת החינוך, בתי ספר רבים מתנהלים בצמוד לציוד דיגיטלי, מקרנים ומחשבים אישיים. תפקידן של ההשתלמויות בתקשוב היא להכשיר מורים שהכשרתם המקורית לא כללה התנהלות דיגיטלית, וההשתלמות מסייעת להם להתמודד עם הקידמה. בין ההשתלמויות הכלליות לעובדי הוראה ניתן למצוא גם קורסים בתחומים של הכשרות כמו חקר החינוך, ניהול קונפליקטים ואימון אישי. ההשתלמויות הללו אינן בהכרח קשורות לעבודתם המרכזית של המורים, אך מעניקה להם מיומנויות וכלים להפיכת המקצוע מתחום של הוראה פרונטאלית בלבד לתחום בו קיימים אספקטים נוספים מקצועיים יותר.