מטרת ההשתלמות במסלול אישי היא הענקת פתרון לעובדי הוראה שלא מצאו מענה לצורכיהם הפדגוגיים בהשתלמויות ובמסגרות הקיימות, אשר אושרו והוכרו כהשתלמויות ייעודיות לעובדי הוראה. ההשתלמות במסלול האישי הינה השתלמות הפתוחה גם לקהל הרחב, ואינה מיועדת לעובדי הוראה בלבד. על מנת שלעובד הוראה תוכר ההשתלמות כמזכה בגמול, עליה לעסוק באחד מתחומי החינוך וההוראה או שיש להשתלמות זיקה אל התחומים הללו, והיא רלוונטית לעבודתו של עובד ההוראה.
לימודים והשתלמות במסלול אישי
עובד הוראה רשאי לצבור גמולי השתלמות אם השתלם במסגרת של השתלמויות ייעודיות לעובדי הוראה, המתקיימות דרך משרד החינוך או באמצעות מוסד לימודי מוכר מטעם המשרד. במידה ועובד ההוראה לא מצא מענה לצרכיו הפדגוגיים במסגרת ההשתלמויות הייעודיות, הוא רשאי לפנות אל המסלול האישי, זאת לאחר קבלת אישור מראש ובכתב מטעם הגף לאישור קורסים לגמול השתלמות, ובהתאם לכללים שנקבעו למסלול זה.
מסגרות הלימודים של ההשתלמויות במסלול אישי
ההשתלמויות במסלול האישי תוכרנה לצרכי גמול רק במידה שאושרו מראש על ידי האגף האחראי לאישור קורסים לגמול השתלמות. קיימות התניות נוספות כגון ההכרה במוסד המקיים את ההשתלמות מטעם המועצה להשכלה גבוהה ובפיקוחה, ובמידה והלימודים הינם לימודי תעודה עליהם להיות מסווגים באחד מתחומי ההוראה או החינוך, ורלוונטיים לעבודתו של עובד ההוראה. לימודים בישיבה גבוהה מותנים באישור ובפיקוח משרד הדתות. גם כתיבה מודרכת, השתתפות בכנסים בארץ או בחו"ל והשתלמויות בחו"ל מסווגים בקטגוריה של הלימודים במסלול האישי, וכן השתלמויות המתקיימות מטעם נציבות שירות המדינה.
הליך אישור הלימודים במסלול האישי
עובד הוראה המבקש להשתלם במסגרת המסלול האישי נדרש למלא טופס בקשה להשתלמות זו, ולהגישו אל מפקח האחראי על ההשתלמויות לא יאוחר מ-45 בטרם תחילת ההשתלמות. גם עובד הוראה או מפקח בתפקיד הדרכה המבקש להשתלם במסלול האישי ימלא את טופס הבקשה הייעודי להשתלמות ויגישו אל המפקח על ההשתלמות במטה לא יאוחר מ-45 לפני מועד תחילת ההשתלמות. אל טופס הבקשה נדרש עובד ההוראה לצרף תכנית לימודים מטעם המוסד בו נערכת ההשתלמות, כשתכנית הלימודים הינה מפורטת וכוללת את נושאי הלימוד, היקף הלימודים, פרטי המרצים בהשתלמות, פירוט השעות וימי הלימודים. בנוסף יש לצרף אל טופס הבקשה גם תצלום אישור ההכרה בהשתלמות מטעם הוועדה לאישור מוסדות באגף לחינוך מבוגרים שבמשרד החינוך.
הפרמטרים לפיהם נבחנת הבקשה לאישור הלימודים במסלול האישי
המפקח על ההשתלמויות בוחן את הבקשה לאישור הלימודים במסלול האישי בהתייחס לארבעה פרמטרים, שכוללים אישור המוסד שבחסותו מתקיימת ההשתלמות מטעם הוועדה לאישור מוסדות והשתלמויות במשרד החינוך, תמהיל ההשתלמויות בהן השתתף בעבר עובד ההוראה, הרלוונטיות של ההשתלמות עבור עובד ההוראה ועמידתה של תכנית הלימודים בדרישות האגף המפקח על ההשתלמויות. במידה והמפקח על ההשתלמויות מחליט לדחות את בקשתו של עובד ההוראה, הוא יפרט את הנימוקים לדחייה. עובד ההוראה שבקשתו לאישור הלימודים במסלול האישי נדחתה, רשאי להגיש ערעור בפני הוועדה לערעורים וחריגים אשר במטה האגף.
מימוש הזכאות לגמול השתלמות במסלול האישי
על מנת לממש את הזכאות לגמול השתלמות בתום הלימודים, יש להעביר אל מפקח האחראי על ההשתלמויות אישור רשמי מטעם המוסד שבו התקיימה ההשתלמות, אשר מעיד על תום ההשתלמות ועל עמידתו של עובד ההוראה בכל דרישות ההשתלמות (תצלום התעודה המאושר מטעם המוסד או תעודה מקורית), וכן תצלום האישור ללימודים שהוענק לו על ידי המפקח טרם לימודיו ותצלום העבודה אשר הגיש, במידה וההשתלמות הייתה עם ציון.
נכתב ע"י: פורטל קשב וריכוז