מהי רפורמת עוז לתמורה?
בהתאם להסכם הקיבוצי אשר נחתם בין ארגון המורים לשלטון המקומי, ובשיתוף פעולה של משרד האוצר ומשרד החינוך, החל תהליך יישומה של רפורמת עוז לתמורה בשנת הלימודים תשע"ב בחטיבות העליונות. רפורמת עוז לתמורה מהווה הזדמנות לשינוי משמעותי הן בהיבט הניהולי, הן בתנאי העסקת עובדי ההוראה והן בהיבט הפדגוגי. מטרתה המרכזית של הרפורמה היא קידום התלמידים באמצעות העצמת מעמדו של המורה כגורם המשמעותי בתהליך ההוראה והחינוך.

המטרה מתאפשרת בזכות שינוי מבנה שבוע העבודה, ותוספת הזמן לפיתוח מקצועי דרך קורסים לגמול השתלמות, וכן תוספת זמן לעבודה אישית, שעות פרטניות, עבודת צוות וזמינות לתלמידים. הרפורמה כוללת גם שיפור בתנאי העסקתו של עובד ההוראה, וכן את האפשרות לקידום מקצועי ולתגמול אישי על פי רמת הביצוע והערכת הממונים.
עוז לתמורה- הפיתוח המקצועי
רפורמת עוז לתמורה רואה בלמידה לצורך התמקצעות, החל מהשלב הטרום תפקידי ובכל מהלך העבודה בהוראה, כמרכיב בעל חשיבות עליונה לחיזוק איכות ההוראה וחיזוק מעמד מקצוע ההוראה. לשם כך מעודדת הרפורמה את המורים לפנות אל קורסים לגמול השתלמות, כשבסיומם זוכים המורים לגמול כספי קבוע בשכר או לקידום מקצועי. במסגרת הפיתוח המקצועי באמצעות קורסים לגמול השתלמות מושם הדגש על התמחות במקצועות ההוראה, וכן הכשרת בעלי תפקידים, מתוך התייחסות למטרות בית הספר וצרכי עובד ההוראה. דגש נוסף הוא על השתלמויות שנועדו לשפר את תהליכי ההוראה-למידה-הערכה. הפיתוח המקצועי במסגרת רפורמת עוז לתמורה מושתת על פי מספר עקרונות, על מנת להבטיח כי הפנייה אל הלימודים במסגרת של קורסים לגמול השתלמות אכן תשרת את המטרה באופן מטבי.
עקרונות הפיתוח המקצועי במסגרת רפורמת עוז לתמורה
הפיתוח המקצועי במסגרת רפורמת עוז לתמורה מושתת על מספר עקרונות, שאחד מהם הוא שהפנייה אל הקורסים לגמול השתלמות תתבסס על תכניות לפיתוח מקצועי, שהינן פרי גיבוש של היחידות המקצועיות מטעם משרד החינוך. כמו כן, כמנהיג חינוכי, מופקד מנהל בית הספר על פיתוחו המקצועי של כל עובד הוראה, באמצעות דיאלוג חינוכי עם עובד ההוראה ותכנון מסלול ההתפתחות המקצועית שלו, אשר יותאם הן לצרכים הפדגוגיים של בית הספר והן לצרכיו האישיים של המורה. תנאי נוסף הוא שבכל הקורסים לגמול השתלמות יינתנו מטלות בצוע יישומיות ורלוונטיות לתהליך ההוראה-למידה. התכניות לפיתוח המקצועי תכלולנה את תחום הדעת, התחום הניהולי-ארגוני, התחום החינוכי-דידקטי והעצמה אישית.
לימודים מוכרים לצרכי גמול
את ההשתלמויות יש לערוך דרך המוסדות האקדמיים המוכרים מטעם המועצה להשכלה גבוהה על מנת שהן תוכרנה לצורכי גמול, כגון מכללות אקדמיות לחינוך, מוסדות לפיתוח מקצועי מטעם ארגוני המורים, מרכזי פסג"ה וכדומה, בכפוף לאשור תוכניות ההשתלמות שבמתווה על ידי משרד החינוך. באופן כללי, עובד הוראה יוכל לזכות אחת לשנה בגמול פיתוח מקצועי, זאת בתנאי שפנה אל קורסים לגמול השתלמות שהיקפם המרבי הוא 112שעות, היה נוכח בקורסים באופן סדיר, והוא עמד בכל המשימות הנדרשות בקורס בהצלחה. היקף השעות המינימאלי של הקורסים לפיתוח מקצועי שאליהם ניתן לפנות הוא 28, כשהגמולים מחושבים ביחידות של 112, כך שקורסים בעלי היקף שעות נמוך או גבוה מ-112 שעות יוכרו בסך התחשיב לגמול הבא, זאת בתנאי שהם עומדים בדרישות.