מודל התפתחותי לסבל התנהגותי ונפשי- "מעגל הסבל"
שימוש בסמים פסיכו אקטיביים למיניהם הינו לעתים חלק מהניסיון של המכור לסייע לנפשו המיוסרת. התופעה מכונה "תרופה עצמית", כשאחוז לא מבוטל מהמכורים לסמים נוטלים אותם לאחר שנפגעו מאירוע טראומתי בעברם, וקיימת הסבירות כי בחרו לפנות אל הסמים, שלא במודע, על מנת להקל דרך השימוש בהם על סבלם הנפשי. ואולם, לא פעם מוסיף השימוש בסמים פסיכו אקטיביים מטען של סבל, אשר בא לידי ביטוי באמצעות התפרצויות וגניבות, מעצרים ומאסרים, סחר בסמים, מכות פיזיות ועיסוק בזנות לצורך מימון הסמים. התרחיש הינו מעגלי ואינסופי, כשהפעולה הראשונית אשר הניעה אותו הינה במרבית המקרים אירוע דחק, טראומה ופוסט טראומה אשר גרמו לסבל נפשי ופיזי, ומשלא זכו למענה טיפולי הולם, הובילו לצורך ב"תרופה עצמית"- הסמים. כל אותם התהליכים המעגליים הללו צוברים תנופה ועוצמה, וכרוכים בסבל פיזי ונפשי נוסף, אשר מוסיפים לגדול ולתפוח ככדור שלג במדרון. מעגל הסבל הזה מכונה מודל פירני 2005.
עמיר פירני – "טראומה התמכרות וטראומה"
עמיר פירני הינו יליד קיבוץ ניר-דוד. בתחילת דרכו עמיר הדריך וניהל את "כפר עופרים", פנימייה לבוגרים אוטיסטיים במשך מספר שנים. עמיר הינו מייסדו ומנהלו של המרכז לטיפול ושיקום נפגעי סמים בעירית ת"א, כשבמקביל הוא מנהל גם את מרכז היום העירוני לנפגעי סמים בעירייה. עמיר, מומחה בתקון – MSW, הינו מפתח של שיטות התערבות חדשניות בשיקום מכורים לסמים ועבריינים בעלי עבר טראומתי. כמו כן, עמיר הינו מנחה צוותי עבודה בצבא ובשב"ס, יועץ מקצועי, מדריך מוסמך להכשרת סטודנטים במסלול לעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת תל אביב. עמיר הוציא לאור שני ספרים, והוא מרצה בכנסים, קורסים, ימי הכשרה והשתלמויות באבחון מכורים ושיטות טיפול חדשניות במכורים.
ימי הכשרה והרצאות לאנשי מקצועות החינוך והטיפול
כחלק מפעילותו מקיים עמיר ימי הכשרה לאנשי מקצועות הטיפול והחינוך, שבכללם מורים, יועצי בית ספר, פסיכולוגים חינוכיים ועובדים סוציאליים. תוכנם של ימי ההכשרה מקביל לאחת ההדרכות אשר עבר עמיר בזמנו, והם נערכים על פי בקשתה קצינת התקון ראשית בשב"ס, לאור ההצלחות הרבות אשר קצרו ימי ההכשרה הללו בקרב הפונים לאחר הכשרתם. את ימי ההכשרה ניתן לערוך בשתי מתכונות, כשהאחת היא במתכונת של יום הרצאה אחד, שהיקפו נע בין שעה וחצי לשלוש שעות, או במתכונת מורחבת של ימי הכשרה, המורכבים משלושה ימי הכשרה בני כשלוש שעות כל אחד.
מבנה התכנית להכשרת מטפלים בקרב אנשי מקצועות החינוך והטיפול
ימי ההכשרה כוללים שני סרטים בני 7 ו- 15 דקות, שתוכנם דן על מטופל שהחלים ועל המנהג של אלפי צעירים רגע לאחר השחרור הצבאי, לטוס לתאילנד והודו, כחלק מתהליך ההתבגרות הישראלי. בהתאם לנתונים הרשמיים, מעל ל-80% מהם מתנסים בסמים במגוון סוגים שונים, כשבכל שנה כמות לא מבוטלת של הצעירים נפגעת מאותם הסמים ברמה הדורשת טיפול. היום הראשון בהכשרה מורכב מחומר תיאורטי הדן באביוז ובמצבי טראומה והשלכותיהם על הנהיגה והתמכרויות. לאחר מכן נערך דיון בין באי ההכשרה על היחשפותם של המשתתפים אל תופעות מקבילות בקרב בני נוער, ועל דרכי הטיפול בהם. יום ההכשרה השני כולל טכניקות טיפול שונות תוך פירוט "מעגל הסבל" עליו כתב עמיר בספרו "טראומה התמכרות וטראומה", כשלאחר מכן מתקיים דיון על הרעיון התיאורטי בהתאם לניסיונם של המשתתפים בהכשרה. יום ההכשרה השלישי הוא בנושא התמודדות עם הסמים ותחליפי הסם, הבאים לידי ביטוי בהפרעות אכילה, מין מזדמן ושטחי וללא נקיטה באמצעי זהירות, נהיגה פרועה ובפגיעות החוזרות ונשנות בדימוי העצמי.
נכתב ע"י: פורטל השתלמויות