פענוח בסיס הטראומה כמפתח להצלחות טיפוליות בקרב מכורים
כבר שנים ארוכות שתופעת ההתמכרות לסמים מהווה בעיה אסטרטגית. רובן המכריע של עבירות האלימות שבכללן עבירות הרכוש, נובע כתוצאה מהתמכרויות לאלכוהול לסמים. מאחורי אחוז ניכר מן המתמכרים לסמים קשים מסתתר סיפור של טראומה קשה בעברם, כשהמפתח להצלחות טיפוליות והשיקום נעוץ בזיהוי ופענוח הבסיס של הטראומה של אותם המכורים, שחייהם נעים סביב מעגל סבל אשר תופס תאוצה ותופח ככדור שלג במדרון. אחת מתיאוריות הטיפול החדשניות במכורים לסמים שהינם נפגעי טראומות מאירועים בעברם מכונה מודל פירני 2005.
עמיר פירני כמייסד ומנהל המרכז הטיפולי במנהל לשירותים חברתיים בעיריית תל־אביב יפו
עמיר פירני, מומחה בתקון – MSW, הינו מייסדו ומנהלו של המרכז לטיפול ושיקום נפגעי סמים בעירית ת"א, וכן מנהל מרכז היום העירוני לנפגעי סמים בעירייה. עמיר נולד בקיבוץ ניר דוד, נשוי ואב לשלוש בנות. עם שחרורו פנה עמיר ללימודים אקדמיים וסיים תואר ראשון בפסיכולוגיה וסוציולוגיה מטעם אוניברסיטת חיפה ותואר שני בעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת ת"א. במהלך שנות לימודיו הדריך וניהל את "כפר עופרים", שהינו פנימייה לבוגרים אוטיסטיים. לעמיר ניסיון טיפולי קבוצתי ופרטני באלפי אנשים אשר התמכרו לסמים באחוזי הצלחה גבוהים ביותר. עמיר מנחה צוותי עבודה בשב"ס ובצבא, שירת במילואים לאורך השנים כקצין בריאות הנפש, והוא מדריך מוסמך להכשרת סטודנטים בתכנית ללימודי עבודה סוציאלית מטעמן של האוניברסיטאות תל אביב וחיפה.
הרצאות לאנשי מקצועות הטיפול והחינוך
עמיר מרצה בכנסים, השתלמויות וימי הכשרה, בשיטות לאבחון וטיפול חדשניות לשיקום עבריינים מכורים לסמים פוסט טראומתיים, שיטות אותן פיתח וגיבש במהלך שנות הניסיון העשיר שלו עם מטופלים. עמיר הוציא לאור שני ספרים "טראומה, התמכרות וטראומה" ו"להסיט את הווילון", בהם הוא מתאר את מעגל הסבל הכרוך בהתמכרויות. עמיר מקיים את ימי ההכשרה במספר מתכונות, שהאחת היא במתכונת של הרצאה בת שלוש שעות בפני קהל היעד המורכב מאנשי חינוך והוראה, פסיכולוגים חינוכיים ועובדים סוציאליים. ההרצאה נפתחת בהקרנת בסרטון שאורכו שבע דקות על מטופל אשר הצליח להשתקם. בהרצאה נידונים נושאים הקשורים למפגשים עם בוגרים ובני נוער בטיפול. כמו כן, נדונות שיטות טיפול שונות כמו טיפול בסיוע בעלי חיים ושיטת טיפול חדשנית המכונה "חשיפה ממושכת", אותה פיתחה פרופסור עדנה פואה, ומתבססת על חשיפה דמיונית מתמשכת ומבוקרת לאותו האירוע הטראומטי, אשר נועד לאפשר למטופל לחוות בצורה הדרגתית את האירוע, תוך הקניית כלים להתמודדות המחודשת עם האירוע הטראומטי הראשוני.
סדנאות לבני נוער בנושא "הבושה" והסכנות הטמונות בחומרים ממכרים
בהמשך, דן עמיר בדרכים אליהן פונים בני הנוער על מנת להתמודד עם הסבל הנובע מהחוויה הטראומטית בעברם, וכיצד נוצר ומתהווה מעגל סבל המכונה "מודל פירני 2005". ההתמודדות עם החוויה הטראומטית עשויה לבוא לידי ביטוי בפניה אל הסמים או אל החלופות הכרוכות בנטילת סיכון חסר אחריות כמו נהיגה פרועה, מין מזדמן ושטחי וללא נקיטת אמצעי זהירות, הפרעות אכילה וכדומה. ההרצאה מסתיימת בהקרנת סרטון שאורכו כרבע שעה על התופעה שבה צעירים רבים טסים להודו ותאילנד רגע אחרי שחרורם הצבאי, תופעה שלכאורה מתפרשת כחלק מתהליך ההתבגרות הישראלי, כשבפועל, על פי הנתונים הרשמיים, למעלה מ-80% מאותם ה"מתבגרים" מתנסים בסמים לסוגיהם, כשחלק לא מבוטל מהם נפגע מהסמים הללו ברמה אשר דורשת טיפול. עמיר מקיים גם סדנאות לבני נוער בנושא תחושת ה"בושה" והסכנות המתלוות אל הפנייה לשימוש באלכוהול וחומרים ממכרים, על מנת להטמיע בהם את ההבנות בהיבטים הפסיכולוגיים של התופעה, כיצד לטפל באותם השלדים שבארון, ולשחרר את הסודות וה"בושה", על מנת להקנות להם כלים פסיכולוגיים אלטרנטיביים לפנייה אל החומרים הממכרים ואל ההתנהגות מסוכנת חסרת האחריות.
נכתב ע"י: פורטל השתלמויות