תואר ראשון בעבודה סוציאלית
עבודה סוציאלית כמקצוע עם תחושת שליחות
לא מעט אנשים נמצאים בפרשת דרכים בעת הפנייה אל תחום הלימודים האקדמיים, כשמצד אחד עומד השיקול של פנייה אל מקצוע מבוקש, עם היצע עבודה גבוה, ומנגד קיים הרצון לפנות אל תחום מאתגר, מסקרן ובלתי שגרתי, המעניק תחושת שליחות וסיפוק. לימודי עבודה סוציאלית הינם אחד התחומים אשר עונים על כל הקריטריונים הללו בדיוק. עבודה סוציאלית הינו מקצוע המשלב תרומה לקהילה, יכולת אישית גבוהה ותקשורת עם אנשים מכל שכבות האוכלוסייה.
מהי עבודה סוציאלית?
העבודה הסוציאלית הינה מעין עבודת תיווך בין הפרט לבין החברה. בני אדם פונים לרוב אל העובד הסוציאלי בעת בה הם נמצאים במצוקה כלשהי, ונזקקים לסיוע מן הרשויות במציאת פיתרון לבעיותיהם. בניגוד לעבודת הפסיכולוג, העבודה הסוציאלית מתמקדת ביחסי הפרט בתוך הסביבה אשר מקיפה אותו, אם בתוך המשפחה ואם בקהילה או בכל סביבה ייחודית אחרת. העבודה הסוציאלית כרוכה בהתמודדות יומיומית עם מצבים אנושיים מאתגרים.
מהן מטרות לימודי העבודה הסוציאלית
מטרותיהן של לימודי עבודה סוציאלית הן הכשרה והענקת כלים ומיומנויות לטיפול באזרחים אשר זקוקים לסיוע הן בהיבט הרגשי והן בהיבט המעשי, תוך הכרה ושליטה בכל חוקי הרווחה והמדיניות אשר נוגעים לתחום בארץ. בעת לימודי עבודה סוציאלית נחשפים הסטודנטים אל סוגיות קשות כמו חוסן ולחץ נפשי, מגדר ומדיניות חברתית, מיניות האדם בהיבטים החברתיים, אלימות כלפי נשים, טיפול בטראומות נפשיות או פיזיות, שיקום מתמכרים, סיוע למשפחות בהתמודדות עם מחלות סופניות או כרוניות וכדומה.
תואר ראשון בעבודה סוציאלית
לימודי התואר הראשון בעבודה סוציאלית משלבים תיאוריה, פרקטיקה ומחקר. בין הקורסים הנלמדים במרבית האוניברסיטאות והמכללות במסלול של לימודי עבודה סוציאלית ניתן למצוא את קורס המבוא לפסיכולוגיה, שירותים סוציאליים ומדיניות רווחה, תיאוריות התפתחותיות, גישה קהילתית, המשפחה כמערכת וכדומה. הלימודים לקראת התואר השני בעבודה סוציאלית יהיו ממוקדים יותר, עם אפשרות הבחירה בין מסלול ללא תזה לבין מסלול עם תזה, המאפשר המשך לימודים לקראת תואר שלישי.
מסלולי התמחות בלימודים לקראת תואר שני בעבודה סוציאלית
יישנם מספר מסלולי התמחות בלימודים לקראת התואר השני בעבודה סוציאלית, שאחד מהם הוא ההתמחות הטיפולית, בהם מתמקדים הלימודים בגישות הטיפול המגוונות הן בהיבט התיאורטי והן בהיבט הפרקטי, תוך העמקת כושר האבחון והטיפול בפרט, במשפחה או הקבוצה. לימודי השיקום מתמקדים ברכישת ידע תיאורטי ומעשי בשיקום החולה, ונלמדים גם ההיבטים אשר קשורים למשפחה והסביבה ביחס לשיקומו של החולה. תחום הטיפול הסוציאלי בילדים מקנה כלים לאבחון וטיפול ילדים הנמצאים בסיכון. כמו כן נרכש הידע בכל הקשור לדרכי ההתערבות הקיימות, הזכויות המעוגנות בחוק של הילד הנמצא בסיכון ומקומו מול הממסד.