שנת שבתון
אחד מהזכויות המיוחדות לה זכאים מורים היא שנת השבתון. אם תהיתם מה משמעותה של שנה זו, מי זכאי לתנאי זה, כיצד מממשים אותה בפועל ולשם מה היא נועדה – הגעתם למקום הנכון. על שאלות אלו ואחרות נענה במאמר זה, ונבדוק כיצד כדאי לנצל את השנה לטובתו האישית של העובד.
מהי שנת שבתון?
אחת לכל שבע שנים זכאי מורה לצאת לשנת חופשה המוגדרת כשנת שבתון. בשנה זו קיימת עבורו אפשרות לצאת לקורסים שונים ומגוונים, על חשבון קרן ההשתלמות, ובמקרים מסוימים אף לקבל שכר בעבור כך. מטרתו העיקרית של השבתון אם כן, היא להעניק למורה מנוחה משגרת העבודה, ובו בזמן להעשיר את הידע המקצועי שלו בתחומים עליהם הוא אמון.
התנאים ליציאה לשנת שבתון
כל מורה זכאי לצאת לשבתון, ובלבד שבשש שנים האחרונות לפחות הופרשו לו סכומים לקרן השתלמות (על פי תקנות לסכומים מיוחדים עבור שנת מסוג זה) מיוחדת אשר כספיה מיועדים ליציאה לשבתון. הסיבה לכך, היא שמכיוון שהתשלום עבור הקורסים המקצועיים אותם יעבור יבוצע על ידי הקרן עצמה, יש צורך בצבירת וותק בקרן, כשהמינימום שנים הוא שש. ההפקדה לקרן השתלמות המאפשרת יציאה לשבתון גם היא שונה מהפקדה לקרנות רגילות, בעיקר מבחינת סכום ההפקדה החודשי לקרן. מורים שלא יפקידו לקרן המאפשרת יציאה לשבתון לא יוכלו לממש זכות זו. כמו כן, נדרש אישור המעסיק לשם יציאה לשנת שבתון.
יתרונות של שנת שבתון
היתרונות הגלומים בשבתון הם מגוונים. מעבר לחופשה וליציאה משגרת הלימודים, שנת זו עשויה לתרום להתפתחות האישית של העובד בתחומו (ועקב כך שיפור של המערכת כולה), וזאת מבלי לאבד את מקור ההכנסה של העובד. זאת ועוד, יציאה לשנת שבתון מוכרת לצורך צבירת וותק במסלולים שונים, כך ששנה הפסקה משגרת העבודה אין משמעותה הפסקה בהתפתחות הקריירה של המורה. שנת שבתון אם כן, תורמת הן במישור הכלכלי, הקרייריסטי והאקדמי של העובד, וכתוצאה מכך תפוקתו ויעילותו למערכת יהיו גבוהים.
צבירת וותק, גמולים ונושאים כספיים נוספים
שנת מסוג זה נחשבת לשנת וותק לכל דבר, בכל הנוגע לצבירת וותק במקום העבודה (הוראה), ולוותק הפנסיוני. כל זאת במידה והמורה עמד בדרישות הלימודים בהצלחה. התחום היחיד בו לא מוכרת השנה לצורך צבירת וותק הוא בתחומי הניהול והייעוץ – שבתון לא מעניק ניסיון מקצועי בתחומים אלו ולכן גם לא ייחשב לצורך צבירת וותק בתחומים אלו.
עמידה מוצלחת בדרישות הלימודים יקנו למורה אף זכאות לגמולי השתלמות אשר בעתיד יהוו תוספת נאה למשכורת.
מבחינת התשלום החודשי אותו יקבל המורה, הסכום תלוי בגובה הסכום הקיים בקרן ההשתלמות, יועבר על פי התקנות ויכול לנוע בין 66-88 אחוזים מהשכר החודשי הממוצע של העובד. בכל מקרה, הקרן לא תשלם למורה משכורת אלא מענק, ולכן סכום זה יהיה פטור ממס הכנסה.
נכתב ע"י: פורטל השתלמויות