חוות נחשונים- המרכז לרכיבה טיפולית וספורטיבית
רכיבה טיפולית מהווה שיטת טיפול המסתייעת בבעלי חיים כמענה שיקומי עבור מכלול רחב של הפרעות או לקויות פיזיולוגיות ורגשיות. מטרתה הבסיסית של הרכיבה הטיפולית היא שיפור מצבו הנפשי והבריאותי של המטופל על מנת להוביל לשיפור תפקודו. בין הבעיות בהן נהוג להסתייע ברכיבה הטיפולית ניתן למנות בעיות רגשיות, בעיות מוטוריות, שיתוק מוחין, לקויות תקשורת, הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות וכן בעיות של הרטבת לילה, חרדות, ביטחון ודימויי עצמי נמוכים ועוד. אחת החוות המובילות בתחום הרכיבה הטיפולית היא חוות נחשונים, המציעה מגוון פעילויות לילדים, בני נוער ומבוגרים הסובלים מקשיים קוגניטיביים-התנהגותיים, רגשיים או פיזיולוגיים. מרבית המטופלים הינם ילדים אשר הופנו אל החווה מטעם קופות החולים, פסיכולוגים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, יועצי בית ספר, מורים וגננות. הצוות הטיפולי בחווה מורכב ממדריכים מוסמכים בלבד, המתמחים בתחום הרכיבה הטיפולית. לצוות המקצועי יישנו את כל הידע הדרוש להתמודדות עם קשת רחבה של צרכים מיוחדים ופיתוח שיטות טיפול המותאמות למטופל באופן אינדיבידואלי-פרטני.
חוות נחשונים- קורס מדריכי רכיבה טיפולית
חוות נחשונים פועלת בשיתוף פעולה פורה עם מכללת רופין, ומקיימת קורס להכשרת מדריכים לרכיבה טיפולית. מטרת הקורס היא להכשיר ולהסמיך מדריכים לרכיבה טיפולית, תוך הקניית מגוון רחב של כלים ומיומנויות לטיפול באמצעות סוסים בתחום הפיזי, בתחום הקוגניטיבי, ההתפתחותי ורגשי, וכן ידע וכלים מעשיים לעיסוק בתחום הסוסים. הלימודים בקורס מתקיימים תוך שימת דגש רב על מקצועיות והקפדה על הסטנדרטים הגבוהים ביותר. התכנית משלבת ידע תיאורטי יחד עם פרקטיקה מעשית, ומיועדת למטפלים מתחומי טיפול שונים באוכלוסיות עם צרכים מיוחדים וכן לסטודנטים בעלי רקע וניסיון בעבודה עם סוסים. הקבלה אל הקורס מותנית בראיון אישי, רקע קודם עם סוסים ואישור רפואי לרכיבה על סוסים וביצוע פעילויות גופניות. סטודנטים חסרי ניסיון יידרשו לעבור מכינה בת שבועיים לשם השלמת הידע הנדרש. רוכבים בתחילת דרכם נדרשים להשלים את הידע באופן עצמאי. המרכיב העיוני של הקורס להכשרת מדריכים לרכיבה טיפולית נערך במכללת רופין השוכנת בעמק חפר והפרקטיקה המעשית מתקיימת בחוות נחשונים הממוקמת בין פתח תקווה לראש העין.
תכנית הלימודים בקורס למדריכי רכיבה טיפולית
היקף הקורס עומד על560 שעות בסה"כ, והוא במתכונת של 44 מפגשים חד שבועיים בין השעות 09:00-18:00. תחומי הלימוד כוללים מגוון רחב של נושאים כגון אנטומיה, נוירולוגיה, פסיכולוגיה, לקויות למידה, לקויות תקשורת, ניתוח התנהגות, מתודיקה ברכיבה טיפולית, כישורי הדרכה וכדומה. קורסים נוספים מתמקדים בתחום הטיפול בסוסים ומורכב מנושאים שונים כגון עקרונות הבטיחות ברכיבה הטיפולית ובסביבת הסוס, תקשורת ועבודת קרקע עם סוסים, וטרינריה, וולטינג, אילוף וכן קורס עזרה ראשונה והדרכה מעשית. לבוגרים אשר עומדים בהצלחה בכל מבחני הגמר העיוניים וכן במבחני הרכיבה וההדרכה מוענקת תעודת הסמכה "מדריך לרכיבה טיפולית" מטעם מכללת רופין, תעודה המאפשרת תעסוקה בכל חווה טיפולית בארץ ובכל רחבי העולם. חשוב לציין כי עד כה כל מסיימי הקורס מטעם המכללה השתלבו בענף, והביקוש למדריכים בענף הרכיבה טיפולית נמצא במגמה של עלייה מתמדת. לחיילים משוחררים או לאלו אשר סיימו את שירותם הלאומי ניתנת האפשרות לשלם את שכר הלימוד באמצעות מענק השחרור ו\או הפיקדון האישי.