התכנית הדו שנתית להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים
המינוף בקדמה הטכנולוגית בעשורים האחרונים חושף אותנו למידע רחב היקף בתחומים רבים, ומהווה קרקע פורייה להרחבת הידע ממקורות למידה מגוונים. זוהי סיטואציה חיונית המביאה לעידוד רכישת הידע, ואולם, מי שמבקש להעמיק ולהתפתח באופן מקצועי חייב גם תנאים נוספים בדמות סביבת למידה מותאמת, המאפשרת תנאים נוספים כמו הרהור, התדיינות, התלבטות, שותפות והדרכה. תהליכי הלמידה הללו מתאפשרים בקבוצה, בתהליך הדרגתי ולאורך זמן. היחידה ללימודי המשך של ביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש לואיס וגבי וייספלד מטעם אוניברסיטת בר אילן מזמנת אתכם לחוות שיתוף פעולה לרכישת ידע מעמיק ולהתפתחות מקצועית. ביחידה ללימודי המשך קיים מגוון גדול של קורסים מקצועיים ותכניות בנושאים ובהיקפים שונים, המיועדים לאנשי מקצוע העוסקים בתחום, ולגופים שונים אשר תרים להתמקצע באמצעות תכניות ייחודיות. ביחידה ללימודי המשך יישנו צוות מוביל של מרצים בעלי ניסיון מקצועי וידע אקדמי עשיר. אחד המסלולים המבוקשים ביחידה ללימודי המשך של ביה"ס לעבודה סוציאלית הוא המסלול הדו שנתי להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים.
קהל היעד במסלול הדו שנתי להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים
מטרות התכנית להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים הן להקנות יידע יישומי ותיאורטי מעמיק לטיפול בזוגות ובמשפחות, תוך שילובן של הראייה המערכתית הכוללת יחד עם הבנה לגבי מהות קשיי התפקוד של המשפחה בהשוואה לתפקוד התקין. אוכלוסיית היעד היא עובדים סוציאליים אשר הינם בעלי תואר שני לכל פחות מתחומי הטיפול הזוגי או המשפחתי, פסיכיאטרים מומחים או בשלבי ההתמחות, פסיכולוגים מומחים או בשלבי ההתמחות בתחום השיקומי, הקליני או החינוכי, מטפלים באומנות, בהבעה או ביצירה בעלי תואר שני, עובדים סוציאליים אשר הינם בעלי תואר ראשון וותק של חמש שנים לכל הפחות, יועצים חינוכיים עם תואר שני אשר עוסקים בתחום ההתערבות המשפחתית, הזוגית והמערכתית וקרימינולוגים קליניים. הלימודים מתפרסים על פני שנתיים על בסיס חד שבועי של תשע שעות, עם 26 שעות של קורסי השלמה באמצעות סדנא שנושאה דיני משפחה, כשהסדנא מתקיימת בקיץ ובחופשת הסמסטר. המסלול להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים מורכב מ-574 שעות לימוד בסך הכול.
תכנית הלימודים הכללית במסלול הדו שנתי להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים
תכנית הלימודים בשנה א' במסלול הדו שנתי להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים מורכבת מלימודים תיאורטיים ופרקטיקום. בקורס נרכש הידע במודלים תיאורטיים בטיפול משפחתי, אשר כוללים את המודל הרב דורי של בואן ומודלים פסיכו דינמיים. כמו כן נרכשות גישות ושיטות שונות כמו הגישה הקומוניקטיבית, הגישה האסטרטגית, הגישה המבנית, תיאוריית ההתקשרות ותרומתה להבנת הדינאמיקה הזוגית, מעגל חיי המשפחה וכדומה. בנוסף נלמדות שיטות התערבות מגוונות לטיפול זוגי ומשפחתי, נדונות סוגיות אתיות שונות בטיפול משפחתי, ומיומנויות ושיטות בהתערבויות טיפוליות כמו סודות במשפחה, העברה והעברה נגדית בטיפול משפחתי וזוגי וכדומה. בשנה ב' נרכשות טכניקות ומיומנויות בדרכי התערבות מגוונות בטיפול הזוגי והמשפחתי כמו מודלים פוסט מודרניים, יחסי אובייקט, אמצעי טיפול במשפחות עם בני נוער וכדומה. בשנה ב' נידונות גם סוגיות שונות ומגוונות והשלכתן על תפקוד המשפחה כמו לדוגמה קשיי התפקוד של הפרט בראייה משפחתית, משברים, מעברים, חוקים ודינים בענייני משפחה, וגם בעיות מיניות וגילוי עריות במשפחה.
פרקטיקום בתכנית הדו שנתית להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים
ההתלמדות המעשית מתבצעת באמצעות חלוקת תלמידי שנה ב' ותלמידי שנה א' לקבוצות, כאשר תלמידי שנה א' צופים בטיפולים המעשיים של תלמידי שנה ב'. מסגרת הפרקטיקום מתבססת בעיקר על "הדרכה חיה" כשהסטודנטים צופים מבעד למראה חד כיוונית. על הסטודנטים מוטלת האחריות לאיתור זוגות או משפחות עבור ההתמחות, כאשר בנסיבות מיוחדות קיימת אפשרות להסתייע באיתור הזוגות או המשפחות במסגרתה של התכנית, תוך מתן התחייבות להדרכה בתשלום, כשאת תהליך הייעוץ מלווה מדריך משפחתי מוסמך או מדריך בהליכי הסמכה. לצורך תהליך ההסמכה של הסטודנט כ"מטפל משפחתי" נדרש אישור המעיד על ההשתתפות בפרקטיקום הדרכה. האישור המוענק הינו דיפרנציאלי לכל סטודנט ביחס לכמות המפגשים אשר נערכו באמצעותו בליווי מדריך מוסמך בהדרכה "חיה". לעומדים בכל הדרישות של התכנית מוענקת תעודה להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים מטעמה של היחידה ללימודי המשך בביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש לואיס וגבי וייספלד, אשר באוניברסיטת בר אילן .המסלול התיאורטי עונה על כל הדרישות של האגודה הישראלית לטיפול במשפחה ובנישואין, והפרקטיקום על חלק מדרישות האגודה ביחס לכמות השעות. המסלול הינו מוכר לצרכי גמול ההשתלמות.
נכתב ע"י: פורטל השתלמויות
צור קשר ישיר עם בית הספר ללימודי המשך – בר אילן